Můj účet
Přihlášení
Menu

10 aktivit, kterými můžete nahradit trénink ve fitku

Znáte to, ne vždy se vám do fitka prostě chce. Buď je venku příliš hezky na to, abyse byli dvě hodiny zavření uvnitř posilovny, nemáte náladu, nebo vám to čas nedovoluje. Ať už je váš důvod do fitness centra nejít, chápeme a plně podporujeme. Cvičení by vás totiž mělo především bavit. Nenuťte se proto, nahraďte trénink příjemnější aktivitou. Máme pro vás 10 tipů na jiné sporty, kterými uděláte svůj den aktivnější a nebudete si muset absenci ve fitku tolik vyčítat.

Co se dozvíte? 

  • 10 aktivit, kterými můžete nahradit trénink ve fitku
  • Kolik kalorií během těchto sportů spálíte?

1. Rychlá chůze

✅ Muži: 280-350 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 240-300 kalorií za hodinu

Potřebujete se dostat z bodu A do bodu B a není to žádná velká dálka? Nechte auto doma, MDH si nevšímejte, vydejte se pěšky. Rychlo chůzí. A nemusí to být pouze takto účelné. I zdánlivě obyčejné procházky jsou velice přínosné. Chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb, tak ho nezanedbávejte a vyražte na čerstvý vzduch. 

2. Jízda na kole

✅ Muži: 500-700 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 400-600 kalorií za hodinu

Cyklistika je skvělá na klouby, formuluje svaly na nohou a podporuje správné držení těla. Je venku krásné počasí? Dejte kolu šanci. Vyrazit můžete sami, nebo s kamarády. Opatrně ale na konzumaci alkoholu během sportování. Kolo je přece jen dopravní prostředek, ale nehledě na to, alkohol narušuje správné spalování kalorií, takže by to poté pro vás nemuselo mít takový účinek.

3. Plavání

✅ Muži: 400-700 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 350-600 kalorií za hodinu

Při plavání posilujte i ty svaly, o kterých ani netušíte, že je máte. Navíc je to velmi příznivý pohyb pro klouby a imunitu. A ani počasí vám tento trénink pokazit nemusí, vždyť v krytých bazénech se dá plavat i za deště.

4. Tanec

✅ Muži: 300-600 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 250-500 kalorií za hodinu

Kdykoliv a kdekoliv! Stačí zapnout muziku a upustit otěže. Samozřejmě, pokud byste se tanci chtěli věnovat intenzivněji, můžete začít chodit na lekce, nebo se vynasnažit po vzoru veřejných videí na YouTube. Tancem si také můžete zpříjemňovat volné minuty během dne. Pamatujte, že čím více přirozeného pohybu, tím zdravější psychická odolnost a tělo. 

5. Jóga

✅ Muži: 280-460 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 250-400 kalorií za hodinu

Jóga není pouze o meditacích. Může to být velmi komplexní sport, díky kterému procvičíte celé tělo. Po intenzivní lekci se můžete setkat i se svalovou horečkou. Tento pro fitness nadšence nevšední pohyb totiž posiluje každičký sval v těle, podporuje koncentraci, pomáhá k uklidnění a ke stresové odolnosti. Jógu si navíc můžete střihnout třeba venku na zahradě, když bude zrovna hezky a strávit tak drahocenné chvíle na sluníčku.

6. Běhání po schodech

✅ Muži: 500-900 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 400-750 kalorií za hodinu

Potřebujete procvičit výbušnost, obratnost a vytrvalost? Vydejte se běhat schody. S patřičnou opatrností na klouby může být tento běh naprosto dokonalou náhradou tréninku, jelikož díky němu spálíte mnoho kalorií a zároveň i posílíte svaly po celém těle. Vyzkoušejte to a zpestřete si svůj tréninkový plán. 

7. Práce na zahradě

✅ Muži: 250-350 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 200-300 kalorií za hodinu

Každý pohyb se počítá, a to klidně i během zahradničení. Využijte hezkého počasí a obstarejte záhony, pokud nějaké máte. Můžete tak dokonce spálit podobné množství kalorií, jako během hodiny rychlo chůze a zároveň propojíte příjemné s užitečným.

8. Turistika

✅ Muži: 400-550 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 350-450 kalorií za hodinu

Neznáme nikoho, kdo by alespoň příležitostnou turistikou pohrdnul. Pobyt v přírodě je přínosný pro naše plíce a turistika nám pomůže spálit mnoho kalorií. Mnohdy tolik, že je na ni i fitko krátké. Proto, pokud vás čeká třeba volný víkend, vyrazte do hor. Nebudete litovat a odnesete si s sebou jako bonus i zážitky na celý život. 

9. Skákání přes švihadlo

✅ Muži: 700-1000 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 600-850 kalorií za hodinu

Švihadlo je velmi účinné pro spalování. Pokud jste tedy do teď žili v přesvědčení, že běh je jediné kardio, díky kterému můžete znatelně podpořit spalování, byli jste na omylu. Švihadlo běhu konkuruje. Vyzkoušejte to a uvidíte. Zpočátku se možná bude zdát, že náročnost je nesnesitelná, ale kdo vytrvá, nebude litovat.

10. Domácí cvičení 

✅ Muži: 300-500 kalorií za hodinu
✅ Ženy: 250-400 kalorií za hodinu

No a když se vám prostě jen nechce z domu, zacvičte si v obýváku. Stačí se poohlédnout po cvičebním plánu na našem YouTube, nebo si přečíst článek Zůstaň v pohybu, začni cvičit doma, který je inspirace na takové tréninky plný. Vystačíte si s podložkou na cvičení a místo činek můžete využít lahve s vodou. Pokud vás ale domácí cvičení chytne, omrkněte základní vybavení, které by se vám mohlo hodit a posuňte to na lepší úroveň.  

Tyto činnosti jsou skvělým způsobem, jak zůstat aktivní, když se vám zrovna nechce jít do posilovny. Každá aktivita má specifické výhody a může vám pomoci zůstat ve formě.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Tipy jak zhubnout vnitřní stehna. Celý trénink na doma.

Trápí vás povolená klepající se vnitřní stehna? Zamakejte na nich. Máme pro vás super workout pro zeštíhléní a zpevnění vnitřní strany stehen. Tohle cvičení zvládnete i doma.

Efektivní domácí cvičení: 3 trénink ZDARMA

Domácí cvičení umí být velice efektivní a lze díky němu zhubnout a pěkně vytvarovat postavu, jen je třeba to správně uchopit. Máme pro Tebe 3 videa s tréninky, podle kterých si parádně zacvičíš.

Sleduj nás: