Můj účet
Přihlášení
Menu

12 tipů, jak jíst zdravě a kvalitně s nízkým rozpočtem

Náklady na potraviny neustále rostou, a proto pro někoho může být výzvou stravovat se zdravě s omezeným rozpočtem. Zdravé stravování však neznamená jen biopotraviny a farmářské produkty. Přinášíme vám 12 tipů, jak jíst zdravě a kvalitně i s nižším rozpočtem. Poradíme vám, jak efektivněji nakupovat, připravit si kuchyňské základy a být kreativní při vaření, což vám pomůže ušetřit.

1. Vyvarujte se ultra průmyslově zpracovaným potravinám.

Na první pohled mohou vypadat levně a lákavě. Jakmile si ale přečtete složení, zjistíte dvě věci: takové jídlo vás nutričně neobohatí, nezasytí a z dlouhodobého hlediska není pro zdraví vhodné.

2. Kupujte neupravené potraviny

Loupání, krájení, sekání zeleniny, krájení masa na kostky a mytí vlastního salátu zabere nějaký čas, ale také vám ušetří peníze. Všimněte si, jaký je cenový rozdíl mezi opracovaným masem nebo zeleninou. Je v akci celé kuře? Kupte ho! Můžete ho úpéct nebo z prsou si můžete připravit čínu, ze stehen připravíte kuře na paprice a ze skeletu uděláte skvělý vývar. 

3. Konzervy jsou super, pokud…

Čerstvé ryby a mořské plody se řadí mezi skutečně zdravé potraviny, které můžete jíst. Na lososu, tuňáku a dalších plodech moře v konzervě není nic špatného. Získáte stejné živiny, jako kdyby ryby byly čerstvé. Navíc konzervy můžete mít ve spíži celé měsíce. 


Náš tip: Rádi doporučíme české výrobce rybích konzerv Nekton a Aveiro. Specializující se na dovoz rybích konzerv a chlazených rybích výrobků z celého světa.

4. Mražené potraviny

Mražené ovoce a zelenina jsou v mnoha případech stejně zdravé jako ty čerstvé, protože jsou obvykle zmrazeny během několika hodin po sběru, což zachová živiny bezprostředně po jejich sklizni. Kupujte obyčejnou zeleninu a ovoce bez přidaného cukru, koření nebo omáček. Mraženou zelenina se hodí do polévek, k masu nebo jako pečená příloha, kterou jednoduše dochutíte solí, pepřem a kapkou olivového oleje.

5. Mražené maso

Maso jednoznačně patří mezi nejdražší položku v nákupním košíku, proto není nic špatného na tom, koupit ho, když je v akci a zamrazit jej. Maso v mrazáku vydrží několik měsíců, ale i přes to se ho snažte zpracovat co nejdříve.  

Náš tip: Ne vždycky chceme vařit z celého kusu masa, který je v mrazáku. Před zmrazením si proto maso nakrájejte na menší porce. Pak můžete vždy vytáhnout jen tolik, kolik doopravdy potřebujete, a vyhnete se zbytečnému plýtvání.

6. Vařte ve velkém

Když už se jednou pustíte do vaření, udělejte toho více. Vaření zabírá čas: příprava kuchyně, krájení surovin i vaření samotné. Jíst stejné jídlo k obědu, večeři nebo druhý den nemusí být pro každého. V takovém případě využijte mrazák. Přebytek jídla, u kterého tušíte, že ho nestihnete sníst, zmrazte a vytáhněte ho, až ho budete potřebovat nebo se vám nebude chtít vařit.

7. Neplýtvejte jídlem

Nejdražší jídlo je to, které vyhodíte. Kupujte jen to, co spotřebujete, a potravina, které už není zrovna svěží, snažte se ji zpracovat co nejdříve. Proto je důležité udělat s před nákupem seznam i s představou, co v nejbližších dnech chcete vařit.

Na téma o nízkém rozpočtu a kvalitních potravinách se rozpovídal i nutriční specialiste Petr Havlíček v našem podcastu: 

8. Nebojte se data spotřeby

Mnoho lidí vyhazuje produkty, jakmile vidí, že už prošlo uvedeným datem trvanlivosti. Zapojte selský rozum. Není třeba vyhodit jogurt, který před dvěma dny prošel datem spotřeby nebo vyhodit mouku, protože už je pár týdnů prošlá. Produkty očichejte nebo ochutnejte. Pozor bychom si měli dát hlavně na prošlé maso, šunku a podobné potraviny, které se skutečně rychle kazí. 

9. Nebojte se supermarketových značek

Pravdlo číslo jedna: U potravin, které neznáte a ještě jste je nekupovali čtěte složení. Pravděpodobně vás překvapí, že privátní značka daného supermarketu je stejně kvalitní, ale mnoho levnější. Jak je to možné? Pokud si supermarket udělá vlastní značku, často mu odpadá mnoho nákladů na přeprodej a velkou reklamu, proto si může dovolit nižší cenu pro zákazníka.

10. Sklopte oči dolů do regálu

To, co chce supermarket prodat vždycky dává do úrovně hlavy, někdy stačí ale kouknout nahoru nebo dolu a najdete tam stejný výrobek za mnohem nižší cenu. 

11. Nakupujte sezónní potraviny

Sezónní ovoce a zelenina jsou nejen chuťově nejlepší, ale také levnější než mimo sezónu. Další bonus je, že sezónní ovoce se v supermarketech často objevuje i od lokálních výrobců. 

12. Rada na závěr: Nakupujte s plným žaludkem

Není nic horšího, než jít nakupovat hladový. Když jdete do obchodu s prázdným žaludkem, je mnohem pravděpodobnější, že sáhnete po slaných či sladkých pochoutkách, které byste si jinak dokázali odepřít. Nakupujte s plným žaludkem a ušetříte nejen peníze, ale i kalorie navíc.

Mohlo by vás zajímat: 

8 tipů od Petra Havlíčka, jak dosáhnout vytoužené změny nejen na postavě.

Dosažení cílové váhy, formy nebo režimu je polovina úspěchu. Nejtěžší částí je udržet si dosažené výsledky. 

Petr Havlíček o zdravé večeři: Jaký má večeře vliv na zdraví a váhu?

Výživový specialista Petr Havlíček přichází s cennými radami, jak by měla vypadat zdravá a vyvážená večeře. 

Sleduj nás: