Můj účet
Přihlášení
Menu

7 letních sportů, které stojí za to vyzkoušet a při kterých spálíte nejvíc kalorií

Pokud hledáte inspiraci, jak obohatit svůj tréninkový plán o nové aktivity a zároveň si užít krásné letní počasí, jste tady správně. Máme pro vás tipy na 7 letních sportů, které stojí za to vyzkoušet a při kterých spálíte nejvíce kalorií.

1. Plavání

Plavání je jedním z nejúčinnějších a nejkomplexnějších sportů, který by měl každý fitness nadšenec zařadit do svého (nejen) letního tréninkového plánu. Plavání nejenže posílí celé vaše tělo, ale také vám poskytne osvěžující úlevu od letních veder, což nyní obzvlášť oceníte.

Při plavání zapojíte všechny svalové partie. Posílíte svaly ramen, zad, core, nohou i hýždí. Navíc pohyb ve vodě nepředstavuje takovou zátěž pro klouby jako ostatní sporty a je tak vhodný i pro lidi, kteří mají problém s klouby nebo trpí nadváhou. Kromě toho plavání zlepšuje vytrvalost a funkci plic.

Plavání je vysoce efektivní v spalování kalorií. Část kalorií spálíte při samotném pohybu, ale další část energie musí vaše tělo vynaložit na udržení tělesné teploty. Čím je tak voda studenější, tím více energie musí vaše tělo vynaložit. 

Za 1 hodinu plavání rekreačním tempem spálí
  • průměrný muž: 450 kcal
  • průměrná žena: 351 kcal

2. Jízda na kole

Cyklistika je skvělý způsob, jak objevovat nová místa a krásy přírody. Můžete si naplánovat výlety do okolí, prozkoumat cyklostezky a užít si scenérii, kterou byste jinak přehlédli. Jízdou na kole posílíte hlavně dolní polovinu těla, konkrétně svaly stehen, lýtek a hýždí. Plynulý pohyb šlapání je také nenáročný pro chrupavky a klouby. 

Za 1 hodinu jízdy na kole rekreačním tempem spálí
  • průměrný muž: 450 kcal
  • průměrná žena: 351 kcal

3. Jízda na kolečkových bruslích

Jízda na kolečkových bruslích nebo tzv. inline bruslích patří mezi další aktivity, které k létu nepochybně patří. Bruslení po upravených cyklostezkách nebo parcích představuje skvělý způsob, jak si užít slunečné dny na čerstvém vzduchu a zároveň zůstat aktivní. 

Za 1 hodinu jízdy na kolečkových bruslích při rychlosti 15 km/hod spálí
  • průměrný muž: 520 kcal
  • průměrná žena: 422 kcal

4. Beach volejbal

Plážový volejbal je ideální způsob, jak spálit kalorie, užít si spoustu zábavy s rodinou nebo přáteli a jako bonus získat krásné opálení. Tento sport posiluje všechny hlavní svalové skupiny – paže, nohy, hýždě, hrudník i břicho. Díky měkkému písku, který tlumí nárazy při dopadech, je plážový volejbal také mnohem šetrnější ke kloubům než jeho klasická verze. Při hraní na slunci byste však neměli zapomenout na dostatečný přísun tekutin a ochranu před UV zářením. 

Za 1 hodinu plážového volejbalu spálí
  • průměrný muž: 600 kcal
  • průměrná žena: 468 kcal

5. Paddleboarding

Už jste zkoušeli paddleboard? Pokud ne, určitě byste to měli napravit! Paddleboarding se stal v posledních letech populární i u nás a půjčovnu paddleboardů najdete už téměř u každého jezera nebo přehrady.

Při této aktivitě stojíte nebo klečíte na prkně, kterému se říká paddleboard a po vodní hladině se pohybujete pádlováním. Při pádlování dochází k zapojení velké skupiny svalů – od lýtek a nohou, přes zádové a šikmé břišní svaly, až po všechny svaly na rukou. Abyste na paddleboardu udrželi rovnováhu, musíte mít dokonale zpevněný střed těla.

 Za 1 hodinu na paddleboardu spálí
  • průměrný muž: 486 kcal
  • průměrná žena: 325 kcal

6. Nordic walking

Nordic walking je dynamická forma chůze s použitím speciálních holí, která přináší několik výhod oproti běžné chůzi. Použití holí zapojuje svaly také horní poloviny těla, včetně ramen, paží, zad a hrudníku a díky tomu je Nordic walking efektivnější a komplexnější aktivitou než běžná chůze. Také při něm spálíte asi o 20-30 % více kalorií než při běžné chůzi.

Za 1 hodinu Nordic walkingu ve svižném tempu spálí
  • průměrný muž: 472 kcal
  • průměrná žena: 369 kcal

7. Běh

Běhat můžete snad v každém ročním období. V létě bude ale lepší zařadit běh ráno nebo v podvečer, kdy jsou teploty o něco příjemnější. V létě se také koná spousta běžeckých závodů a akcí, kterými si můžete obohatit vaši rutinu a poměřit síly s ostatními běžci.

Za 1 hodinu běhu rychlostí 8 km/hod spálí
  • průměrný muž: 623 kcal
  • průměrná žena: 486 kcal

Závěrem

Ať už se rozhodnete vyzkoušet jakoukoliv aktivitu, nezapomeňte v létě na dostatečný pitný režim a ochranu před UV zářením. Myslete také na správnou stravu před vytrvalostními sporty a dostatečnou regeneraci po nich, abyste předešli zraněním nebo přetížením a mohli si užít léto opravdu naplno.


Mohlo by Vás zajímat:

8 minut workout na břicho. Nejlepší cviky na břišní svaly. Celé tréninkové video.

Znáte nejlepší cviky na břicho. Zkuste tento 8 minutový wokrout a břicho druhý den zaručeně ucítíte.

Magnesium malát: Skvělá forma hořčíku pro lepší výkon a regeneraci

Maximalizujte svůj výkon a omezte únavu díky energizující formě hořčíku.

Sleduj nás: 

Reference:
Zdroj kcal u jednotlivých aktivit: https://www.nzip.cz/clanek/1562-sport-a-hubnuti