Můj účet
Přihlášení
Menu

8 tipů od Petra Havlíčka, jak dosáhnout vytoužené změny nejen na postavě.

Mnoho lidí čelí selhání při snaze nejen zhubnout, ale celkově si udržet zdravý životní styl. Opakované pokusy o hubnutí prostřednictvím drastických diet, nesmyslné množství tréninků a hodin kardia, mohou vést k frustraci a vyčerpání. Tělo se dokáže přizpůsobit opakovaným dietám i námaze a dosažení udržitelných výsledků může být obtížné. Klíčem k úspěchu není pouze omezování kalorií a zvýšená fyzická aktivita, ale také udržitelný a komplexní přístup ke zdraví, který zohledňuje všechny aspekty života.

Proč diety selhávají?

Mnoho lidí se dostane do cyklu diet, které často slibují rychlé výsledky. Takové diety často vedou k počátečnímu úbytku hmotnosti a hubnutí se stejně zastaví, jakmile se tělo přizpůsobí sníženému příjmu kalorií. Lidé často situaci vyřeší situaci tak, že opět přidají aktivitu nebo sníží příjem, ale takový cyklus opakovaného hubnutí a přibírání není jen fyzicky vyčerpávající, ale také psychicky náročný. 

✅ Udržitelný přístup k hubnutí:

  • Nastavte si realistické cíle: Místo zaměření na rychlé hubnutí se soustřeďte na dlouhodobé cíle. Udržitelné hubnutí znamená ztrátu 0,5 až 1 kg za týden. Důležité je také udržet si vyvážený jídelníček, který tělu poskytne všechny potřebné živiny.
     
  • Vyvarujte se extrémních diet: Radikální diety, které úplně vylučují určité potraviny nebo celé skupiny potravin, jsou z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Lepší je postupné zavádění zdravých stravovacích návyků.
     
  • Naslouchejte svému tělu: Klíčem k dlouhodobému úspěchu je naučit se rozumět signálům svého těla. Tělo vám často napoví, kdy potřebuje více odpočinku, kdy má hlad nebo kdy je naopak přejedené. „Poslouchej tělo svoje a nauč se mu rozumět.“ říká Petr Havlíček.
     
  • Zařaďte pravidelný pohyb: Fyzická aktivita by měla být pravidelnou součástí vašeho života. Není nutné trávit hodiny ve fitku, pokud to není něco, co vás baví. Důležitý je pravidelný pohyb, který vás baví, ať už je to chůze, běh, plavání nebo tanec.
     
  • Dbejte na kvalitní spánek: Spánek je často podceňovaným faktorem při hubnutí. Nedostatek spánku může vést k přejídání a snížené motivaci k fyzické aktivitě. Petr Havlíček radí: „Zkuste udělat ten zásadní krok a odložte mobil večer o hodinu dříve a zalezte si do postele. Začněte kvalitně spát. Posun přijde dříve, než si myslíte.“ 
     
  • Mějte trpělivost: Změna životního stylu je dlouhodobý proces a výsledky přijdou pomalu. Je to tak. Nemůžete čekat, pokud tělo pstupně ničíte několik let, že výsledky přijdou okamžitě. Důležité je vytrvat a neustále se zaměřovat na zlepšování svého zdraví a pohody. Jirka Vacek: „Vždycky říkám, představ si, když se na to vyprdneš. Jak budeš vypadat? To teprve bude ten průšvih.“.

✅ Jak udržet motivaci

Motivace a disciplína je klíčovým faktorem při udržení zdravého životního stylu. Je důležité najít vnitřní důvody, proč chcete změnit svůj životní styl, a ne jen kvůli vzhledu. Soustřeďte se na to, jak se cítíte a jaké pozitivní změny ve vašem těle probíhají. Pokud vám chybí motivace, najděte si podporu v okolí, ať už u přátel, rodiny, nebo odborníků.

Tereza Fuková (@tere.fu) říká: “Přestaňte se zakazovat a nařizovat, buďte k sobě laskavý a začněte tím nejjednodušším. Položte si otázku: “Jakou maličkost můžu pro sebe udělat hned, abych začal a posunul o krok dál?” Je to právě odložení telefonu před spaním? Zařazení kousku zeleniny k obědu nebo vypít ráno po probuzení sklenici vody? To jsou právě ty věci, které pomalu začnou formovat denní rutinu.”   

✅ Dlouhodobé udržení výsledků

Dosažení cílové váhy, formy nebo režimu je polovina úspěchu. Nejtěžší částí je udržet si dosažené výsledky. To vyžaduje další úsilí, ale i závazek ke zdravému životnímu stylu, ale toto téma jsme již rozebírali a najdete v tomto článku

Mohlo by vás zajímat: 

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.Snídaně je základ dne? Rozhodně ne pro všechny. Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky spojené se zdravou snídaní. 

Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.

Reverzní dieta neboli obrácená dieta je stravovací plán, který se liší od klasických přístupů. Jejím cílem je postupné navyšování energetického příjmu.

5 tipů, jak ušetřit na zdravém jídle

Občas se může zdát, že zdravá strava vyjde na mnoho peněz. Není tomu tak. Pokud budete svou lednici doplňovat chytře, v supermarketech nakupovat sezónně a vařit si doma, vyjde vám zdravé a vyvážené jídlo mnohem lépe než fast food. Jak na to? Máme pro vás několik konkrétních tipů.

Sleduj nás: