Můj účet
Přihlášení
Menu

Blog

  • Bílkoviny - úvodní info I.díl

    Bílkoviny řadíme mezi základní a rozhodující živiny – a jsou zcela nepostradatelné. Zatímco tuky se v těle mohou tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, tvorba vlastních bílkovin je závislá výhradně na jejich příjmu potravou. Jsou hlavní stavební jednotkou orgánů a svalstva, součástí hormonů, transportních složek, enzymů a protilátek. Zdrojem energie se stávají pouze za mimořádných situací.

  • Bílkoviny - Co vše ovlivňuje potřebu bílkovin? 2.díl

    Minulý díl jsme zakončili doporučením potřeby bílkovin pro různé skupiny sportovců. Ale je celá řada situací, které tuto potřebu zvyšují…. Co vše tedy ovlivňuje naší potřebu bílkovin? Veškeré stresové situace: nemoc, užívání léků, chirurgické zákroky, psychické vypětí a …… pohybová aktivita, tedy trénink. A to je právě to, co nás zajímá.

  • Bílkoviny - Co jsou to vlastně proteinové produkty? 3.díl

    V minulém pokračování jsme si uvedli výhody proteinových produktů při trávení a vstřebávání bílkovin a zvláště při konzumaci jejich enormního množství.Co jsou to vlastně proteinové produkty? Jedná se o přípravky v práškové formě, v kterých se bílkovinná složka pohybuje v rozmezí od 50% do zhruba až 80% bílkovin. Mezi tento typ přípravků zahrnujeme i izoláty s koncentrací bílkovin kolem 90%.

  • Bílkoviny - Víte, kdy jaký protein vzít? 4.díl

    Víte, kdy jaký protein vzít?  Favority mezi zdroji bílkovin pro výrobu proteinových produktů, tedy mléčnou syrovátku, kasein apod., jsme si již představili v minulém díle a tak pokračujme dále. O kladech a záporech u jednotlivých surovin máme už jasnou představu. Teď už jen použít správný protein ve správný okamžik. Na řadu přichází tedy konkrétnější návod, jak proteiny nejvhodněji zařadit do denního režimu.

Oblíbené články