Existuje nějaký nepopsaný zákon ve fitness světě: "musíš milovat arašídové máslo". Arašídové máslo je snad nejoblíbenějším jídlem fitnessáků po celém světě. Je univerzální, cenově dostupné a tak dobré.
Ať už milujete křupavé nebo jemné, čistý ořechový krém by měl obsahovat 100% arašídů nebo ořechů - a nic jiného.
100% přírodní arašídové máslo je skvělým zdrojem živin, minerálů, antioxidantů a vitamínů, ale má také velkou kalorickou hodnotu. Každopádně, pokud nespořádáte celou skleničku na posezení, pak se do něj s chutí pusťte.
✅ Arašídové máslo je dobrým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny olejové, což přispívá ke snížení "špatného cholesterolu" LDL a zvýšení hladiny HDL "hodného cholesterolu" v krvi.
✅ Přírodní arašídové máslo obsahuje vitaminy B včetně riboflavinu, niacinu, thiaminu, kyseliny pantothenové, vitaminu B-6, folátů a minerálů mědi, manganu, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, zinku a selenu.
✅ Je dobrým zdrojem bílkovin s řadou esenciálních aminokyselin a samozřejmě je to zdroj rostlinných bílkovin.
✅ Arašídy mají vysoký obsah polyfenolových antioxidantů (přirozených antioxidantů), včetně kyseliny p-kumarové, které mají vliv na správné fungonání naší imunity.
✅ 100% arašídové máslo je dobrým zdrojem vitaminu E - antioxidant rozpustný v tucích, který pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály kyslíku.
Průměrné hodnoty arašídového másla.
Výživové údaje
|
ve 100g
|
---|---|
Energie kJ/Kcal
|
2341/564
|
Tuky
|
46.1g
|
z toho nas.
|
8.2g
|
Sacharidy
|
11.8g
|
z toho cukry
|
5.8g
|
Vláknina
|
7.9g
|
Bílkoviny
|
29.1g
|
Roman Grigar řiká: Otázka, u které si vždy všichni myslí, že se dá odpovědět jedním slovem. To ale nejde, takže to musíme trošku rozebrat a odůvodnit. Arašídové máslo, jak máš ve článku, má spoustu zdravotních benefitů, ale na druhou stranu to není spása lidstva. Pokud bychom se snažili veškeré zdravé tuky dohánět arašídovým máslem, tak jsou tu složky, které by v tělu byly opravdu nadbytečné, a mohly způsobovat nějaké obtíže.
Když uvedeme příklad, tak to mohou být třeba omega 6 mastné kyseliny, kterých už tak ve stravě máme mnoho. Arašídové máslo je bohatým zdrojem omega 6 mastných kyselin, a pokud poměr omega 6 nebudeme vyrovávat omega 3, koledujeme si o problémy. Tudíž omega 6 mastné kyseliny jsou jedním z limitujících faktorů, proč to s arašídovým máslem nepřehánět. Z tohoto hlediska bych stanovil maximální doporučenou denní dávku 2-3 lžičky (né lžíce) i v závislosti na tom, jestli máme dostatek omega 3 mastných kyselin.
Pokud jde o to, abys nevypadala jako prase, tak jde jen o kalorický příjem. Rozumný člověk si to však zařídí tak, aby kalorický příjem tvořený z arašídového másla byl pár procent. Sportující chlap toho tudíž bude moc sníst více, než paní za přepážkou banky, která nesportuje.
Jednoduchá rada: dej si máslo, stejně tak každou jinou sladkost, když budeš mít chuť v rozumném množství. Nestav na tom jídelníček a užívej omega 3 mastné kyseliny.
Výše uvedené zdroje obsahují jak omega-3, tak omega-6 mastné kyseliny. Důležitý je však poměr mezi nimi. Naši předci měli ještě více jak před sto lety tyto kyseliny zastoupeny v potravě v poměru 1:1, což lze považovat za ideální stav. V průběhu minulého století však došlo k nárůstu konzumace potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny a tím se tento poměr narušil. Především ve střední Evropě je nyní poměr mezi omega-3 mastnými kyselinami a omega-6 mastnými kyselinami 1:16. Oficiální výživové doporučení uvádí, že poměr mastných kyselin by měl být 3-5:1 ve prospěch omega-3 mastných kyselin.
Hlavním zdravotním důsledkem narušeného poměru mastných kyselin ve stravě je vyšší míra zánětlivých procesů v těle. Zatímco omega-6 mastné kyseliny podporují zánět, omega-3 mastné kyseliny proti němu bojují. Zánět v těle může být spouštěčem celé řady civilizačních chorob, jako je rakovina nebo různá srdeční onemocnění.
Vůně čistých arašídů, výjimečně vláčná struktura a plná chuť je hotové nebe v puse! Každý týden naváží čerstvé suroviny s jasným původem, každý den s láskou vyrábí čerstvé krémy podle přísných norem bez držení skladových zásob. Na Váš stůl se tak dostane čerstvý a chutný krém bez kompromisů. Arašídové máslo je ideální jako pomazánka na rýžové chlebíčky, celozrnné tousty, na palačinky... ideální také na přidání do koktejlů, címž získáte lahodnou ořechovou příchuť spolu se všemi nutričními benefity
Burákové máslo je chutným a skvělým zdrojem proteinů (bílkovin), což je důležité z hlediska regenerace těla. Zároveň dostatečný přísun bílkovin urychluje obnovu svalů po náročném tréninku. Kromě proteinů ale obsahuje i vysoký podíl tuků a vlákniny, které zajišťují tělu postupný přísun energie. Díky tomuto složení působí arašídové máslo na tělo zasycujícím efektem na mnohem delší dobu, než klasické sacharidové zdroje jako jsou např. banány.
100% přírodní arašídové máslo. Arašídové máslo je zdroj bílkovin a jednoduchých nenasycených tuků. K dispozici je ve verzi Crunchy (křupavé) a Smooth (jemné), arašídové máslo je zcela přírodní a neobsahuje nic jiného než skvělou chuť z celých pražených arašídů! Poskytuje vynikající zdroj vysoce kvalitních bílkovin a zdravých tuků, přitom se vyhýbá přidání soli, cukru, palmového oleje a konzervačních látek.
Mohlo by Vás zajímat:
Nemálo z nás začíná se shazováním přebytečných tukových zásob. Nejdůležitější je samozřejmě vhodná úprava stravy a druhý velmi důležitý bod je i pohyb , na který se velmi často ptáte. Co je nejlepší při hubnutí?
Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to ta nejlepší možnost , jak shodit přebytečná kila nebo nabrat svalovou hmotu a žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou?