Můj účet
Přihlášení
Menu

Carnivore dieta | Revoluce ve stravování nebo nebezpečný trend?

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst zeleninu a ovoce a přejdete na stravu složenou pouze z masa, ryb a mléčných výrobků? Je carnivore dieta revolucí ve stravování, která může změnit váš život, nebo jen nebezpečným trendem s krátkodobým efektem?

Co je to carnivore dieta?

Carnivore dieta je stravovací režim, který zahrnuje konzumaci pouze živočišných produktů. Zastánci této diety jedí především maso, ryby, vejce a mléčné výrobky s nízkým obsahem laktózy. Ostatním druhům potravin, jako je ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, ořechy, se vyhýbají. Narozdíl od jiných druhů nízkosacharidových diet, které sacharidy pouze omezují, carnivore dieta sacharidy kompletně vyřazuje.

Co jí příznivci carnivore diety:
  • Maso - drůbeží, hovězí, vepřové, telecí...
  • Ryby - losos, tuňák, makrely, sardinky, treska...
  • Vnitřnosti - játra, srdce, žaludky, ledvinky, mozek...
  • Vejce
  • Mléčné výrobky s nízkým obsahem laktózy - tvrdé sýry, máslo
  • Nápoje - voda, vývar
Potraviny, kterým se vyhýbají:
  • Ovoce
  • Zelenina
  • Obiloviny - quinoa, bulgur, ovesné vločky, ječmen, rýže, těstoviny…
  • Luštěniny - čočka, fazole, cizrna…
  • Ořechy - mandle, kešu, pistácie, vlašské ořechy…
  • Semínka - chia, slunečnicová, dýňová, sezamová semínka…
  • Mléčné potraviny - potraviny s vysokým obsahem laktózy jako mléko, jogurt a měkké sýry
  • Zpracované potraviny - pečivo, krekry, chipsy, sladkosti, polotovary a hotová jídla…
  • Nápoje - káva, čaj, džusy, slazené nápoje, energy drinky…

Kde se carnivore dieta vzala

Zastánci carnivore diety často argumentují, že lidé v paleolitu nebo některé tradiční kultury měli stravu založenou převážně na živočišných produktech kvůli jejich geografickému umístění a nedostupnosti rostlinných zdrojů. Tyto kultury často konzumovaly celé zvíře, včetně orgánů a vnitřností, což jim poskytovalo široké spektrum živin. 

Popularitu však získala carnivore dieta teprve nedávno díky osobnostem jako je doktor Shawn Baker, který je jedním z nejvýznamnějších zastánců této diety. Jeho kniha "The Carnivore Diet" a jeho aktivita na sociálních sítích a v médiích výrazně rozšířila povědomí o této dietě.

Přináší carnivore dieta nějaké výhody?

Zastánci carnivore diety tvrdí, že může vést ke zlepšení zdravotních problémů, jako jsou autoimunitní onemocnění, záněty, problémy s trávením, cukrovka 2. typu, ale především slibují účinné hubnutí. Nicméně neexistuje žádný komplexní výzkum, který by pozitivní účinky carnivore diety potvrzoval.

Carnivore dieta a hubnutí

Při velmi nízkém příjmu sacharidů, jako je tomu u carnivore diety, může tělo vstoupit do stavu ketózy. V tomto stavu tělo spaluje tuky jako primární zdroj energie místo sacharidů. To může vést k rychlejšímu úbytku tělesného tuku. Navíc jsou bílkoviny velmi syté a pomáhají snižovat pocit hladu a chuť k jídlu. Konzumace většího množství bílkovin tak může vést k nižšímu celkovému příjmu kalorií, protože se budete prostě cítit déle sytí. 

I když zvýšený příjem bílkovin z živočišných produktů může pomoci při hubnutí, není nutné a ani vhodné stavět celý svůj jídelníček pouze na bílkovinách. Klíčovým faktorem pro hubnutí a spalování tuků je stále dosažení kalorického deficitu.

Rizika a nedostatky carnivore diety

Kromě toho, že je carnivore dieta velmi restriktivní a dlouhodobě neudržitelná, je s ní spojena řada rizik.
  • Nedostatek vlákniny - Hlavním negativem carnivore diety je vynechání důležitých skupin potravin, jako je ovoce a zelenina, které jsou významným zdrojem vlákniny. Vláknina je důležitá pro zdravé zažívání, mikrobiom a také zdravé vyprazdňování. Strava založená pouze na mase tak může některým lidem způsobit nepříjemné zdravotní potíže.
  • Nedostatek vitamínů - V rostlinné stravě je spousta klíčových mikronutrientů, které naše tělo z masa nezíská. To může vést k horší imunitě, nízké energii a únavě.
  • Vysoký obsah tuku a cholesterolu - Vysoká konzumace červeného masa (vepřové, hovězí, telecí, skopové) zvyšuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, který je všeobecně označován za “špatný” a je spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. 
  • Zátěž na ledviny - Vysoký příjem bílkovin zvyšuje zátěž na ledviny, protože ledviny musí zpracovávat větší množství dusíkatých odpadních látek, které vznikají při trávení bílkovin. 
  • Negativní dopady na životní prostředí - Kromě toho má současná produkce masa značné negativní dopady na životní prostředí. Celkově tak carnivore dieta není dlouhodobě udržitelná pro nás, ani pro planetu.

Co si z článku odnést?

Maso a další živočišné produkty jsou důležitou součástí lidské výživy a mají pro naše zdraví mnoho přínosů. Poskytují kvalitní bílkoviny a některé klíčové mikroživiny, jako je železo, zinek a vitamín B12. Vyšší příjem bílkovin také podporuje hubnutí a zabraňuje úbytku svalů. To však neznamená, že bychom měli stavět svůj jídelníček výhradně na živočišné stravě nebo se uchylovat k extrémům, jako je carnivore dieta, která zcela vylučuje rostlinné potraviny. Pokud je vaším cílem hubnutí, měli byste se především soustředit na vyváženou stravu, pohyb a kalorický deficit.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Jirka Vacek se vrací na závodní prkna. Jaká je jeho strava, tréninky a režim?

Trenér Jirka Vacek se vrací na závodní prkna a rád by se popral i o profikartu. Podívejte se na jeho cestu.

PALEO dieta | Co to je a pomůže Vám skutečně zhubnout?

Zajímá vás, co se skrývá za tajemstvím paleo diety? Co je to paleo dieta, jaká jsou její pravidla a zda vám skutečně pomůže zhubnout? Přečtěte si náš článek a zjistěte všechny odpovědi, které hledáte.

Sleduj nás: