Základním kamenem těstovin bývá nejčastěji pšeničná mouka. V dnešní době jsou běžně k dostání těstoviny z mouky žitné, pohankové, rýžové, kukuřičné nebo špaldové. Dalším běžným druhem těstovin jsou těstoviny semolinové, které jsou vyrobeny pouze z krupice a neobsahují vejce. Jejich předností je, že se nelepí a nerozvařují se. Jak napovídá název, bezvaječné těstoviny nezahrnují vejce. Kolik vajec mají ale obsahovat vaječné těstoviny? Vaječnými lze nazvat těstoviny, při jejichž výrobě byla použita slepičí vejce v množství alespoň dvě vejce na kilogram mouky. Není přitom rozhodující, zda byla použita vejce čerstvá nebo sušená. Kvůli možnému zdroji Salmonely se musí k výrobě používat jen tepelně ošetřená vejce.
Celozrnné špagety s thajskou omáčkou z arašídového másla
Celozrnné těstoviny navíc obsahují více vlákniny, proteinů a vitaminu B.
Ingredience:
Postup: Těstoviny dáme vařit do vody dle návodu. Vedle na pánvi na olivovém oleji zprudka osmažíme krůtí kostky společně s nakrájenou jarní cibulkou. Když se maso zatáhne přidáme sójovou a worchestrovou omáčku, na drobno nakrájený zázvor, sušený česnek a vodu z vařících se špaget a necháme dusit. Mezitím si v menší misce rozmícháme práškové arašídové máslo s vodou, přidáme k němu med a druhé arašídové máslo. Doporučuji použít verzi s kousky oříšků, v hotovém pokrmu jsou báječné. Když se téměř všechna tekutina z pánve vyvaří, přidáme směs arašídových másel a medu, snížíme plamen a hodně mícháme. Popřípadě přidáme opět vroucí vodu z těstovin. Směs dochutíme šťávou z limetku, pepřem a solí (s tou však opatrně, jídlo je už dost slané díky sójové omáčce). Na závěr přidáme kokosové mléko, necháme vše spojit a vmícháme uvařené těstoviny a ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
@veju.star