Můj účet
Přihlášení
Menu

Chelátová vazba | Nejlepší forma minerálů pro Vaše tělo

Když se ponoříte do světa doplňků stravy, možná narazíte na pojem „chelátová vazba“. Tento termín často vyvolává otázky, co vlastně znamená a jestli skutečně představuje nejlepší formu minerálů pro naše tělo. Pojďme si tedy přiblížit, co to chelátová vazba je, jaké minerály se v chelátové vazbě nacházejí, a proč byste mohli chtít tuto formu preferovat.

Anorganické vs. organické formy minerálů

Minerály můžeme rozdělit na anorganické a organické formy. Anorganické formy, jako jsou oxidy nebo sírany, jsou často hůře vstřebatelné a někomu nedělají dobře na trávení. Nejvyužívanějším z nich je například oxid hořečnatý, který najdete v levnějších doplňcích stravy, například v oblíbených hořčíkových šumivých tabletách a v supermarketech prodávaných vitaminových produktech

Naproti tomu organické formy, kam patří také chelátová forma minerálů, jsou obecně lépe vstřebatelné a mají vyšší biologickou dostupnost, tzn. že naše tělo dokáže využít vyšší % účinné látky. Do této skupiny patří například hořčík bisglycinát.

Co je chelátová vazba?

Chelátová vazba je speciální způsob, jakým jsou minerály spojeny s organickými molekulami, obvykle aminokyselinami. Tento proces zahrnuje připojení minerálu k organické sloučenině pomocí dvou nebo více vazeb, což vytváří stabilní strukturu. Výsledkem je, že minerál se stává lépe vstřebatelným pro tělo.

Jednoduše řečeno, chelátový minerál je minerál, který je obalený organickou molekulou, což usnadňuje jeho průchod trávicím traktem a jeho absorpci do krevního oběhu. Chelátová forma minerálů tak patří mezi nejlépe vstřebatelné a využitelné formy minerálů.

Nejlépe stravitelné doplňky stravy v chelátově vazbě
 

Smartfuel Magnesium bysglycinate

Bisglycinát hořečnatý v chelátové vazbě je považován za nejlepší formu hořčíku. Magnesium od Smartfuel je spojen s aminokyselinou glycinem, který zvyšuje absorpci minerálu a napomáhá uvolnění a relaxaci, díky čemuž je ideální k užívání v odpoledních či večerních hodinách. 

Vstřebatelnost bisglycinátu hořečnatého je přibližně o 80 % vyšší než u jiných forem hořčíku, což z něj činí špičku mezi dostupnými doplňky stravy. Každá kapsle je navíc obohacena o vitamin B6, který je nezbytný pro optimální využití hořčíku a dále zvyšuje jeho vstřebatelnost, což poskytuje rychlejší úlevu od příznaků nedostatku hořčíku.


PROM-IN 100% Zinc Bisglycinate

PROM-IN 100% Zinc Bisglycinate je vysoce využitelný zinek v chelátové vazbě. Zinek v této formě má vysokou biologickou dostupnost (80 %), což je výrazně více než u jiných forem zinku, jako je oxid nebo uhličitan zinečnatý. Navíc je PROM-IN Zinc Bisglycinate obohacený o přírodní piperin, který vstřebávání zinku ještě o něco zvyšuje. 

Zinek je známý pro své antioxidační účinky, podporuje imunitní systém a je důležitý pro zajištění optimální hladiny testosteronu.


Co si z článku odnést?

Pokud se poohlížíte po vhodných doplňcích stravy, mrkněte také na jejich složení. Místo anorganických forem minerálů volte raději organickou formu jako je magnesium bisglycinát nebo zinek bisglycinát. Budete tak mít jistotu dobré vstřebatelnosti minerálů a vaše tělo z doplňků stravy získá maximum.


Mohlo by Vás zajímat:

Magnesium malát: Skvělá forma hořčíku pro lepší výkon a regeneraci

Maximalizujte svůj výkon a omezte únavu díky energizující formě hořčíku.

Pitný režim | Proč je tolik důležitý?

Zamysleli jste se někdy, proč je pro nás voda tolik důležitá a jak je možné, že je to klíč k vyřešení tolika problémů? V tomto článku rozebereme závažnost pitného režimu dopodrobna.

Sleduj nás: