Zdá se, že Ježíšek letos přišel o pár dní dřív - následující recepty totiž vašim chuťovým buňkám splní všechna přání! Oba druhy cukroví jsou příjemně sladké i měkounké a navíc obsahují jen samé výživné ingredience. Nechte se inspirovat našimi vyšperkovanými a hlavně jednoduchými recepty na odlehčené verze tradičního vánočního cukroví. Pokud si chcete proložit mlsání tradičního cukroví od babičky dobrotami, které jsou z kvalitních ingrediencí a s nižším obsahem cukru, pak jste tu správně! Najdete tu recepty na FIT Išelské dortíčky a FIT slepované medové cukroví.
FIT Išelské dortíčky
Ingredience:
Těsto:
Náplň:
+ hořká čokoláda
Postup:
- Nejprve si ve velké míse smícháme suché ingredience na těsto a poté přilijeme rozpuštěné máslo.
- Ze směsi vypracujeme kompaktní těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme ho na cca hodinu do lednice uležet.
- Následně těsto vyválíme na pomoučněném válu a vykrajujeme požadované tvary.
- Vykrájené tvary přendáme na plech vystlaný pečícím papírem.
- Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 8 minut.
- Mezitím si připravíme náplň tak, že si v mističce smícháme všechny ingredience a poté náplň dáme na chvilku do lednice.
- Rozpustíme si v hrnečku horkou čokoládu.
- Následně cukroví slepujeme náplní a vrchní část přelijeme hořkou čokoládou.
- Necháme čokoládu zatuhnout a cukroví ideálně skladujeme v krabičce na chladném místě nebo v ledničce.
FIT Slepované medové cukroví
Ingredience:
Těsto:
Krém:
+ hořká čokoláda
Postup:
- V misce si smícháme rozpuštěné máslo/ghí, cukr, mouku, mleté mandle, špetku skořice a žloutek. Vypracujeme kompaktní hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme cca 1 hodinu odležet v lednici.
- Mezitím si připravíme krém.
- V mističce si vyšleháme máslo s cukrem, přidáme namleté mandle a rum. Důkladně promícháme.
- Krém necháme chvilku odležet v lednici.
- Z těsta si vyválíme plát na pomoučněném válu a vykrajujeme požadované tvary.
- Cukroví vyskládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
- Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů cca 8 minut.
- Po vychladnutí cukroví slepujeme krémem, přelijeme hořkou čokoládou a necháme zatuhnout.
- Cukroví skladujeme v uzavřené krabičce na chladném místě nebo v lednici.
Na ozdobení cukroví Vám doporučujeme hořkou čokoládu od Šufan. Šufan si totiž připravil skvělou tmavou čokoládu s vánočním kořením, která dodá cukroví skvělou vánoční vůni a chuť. Čokoláda obsahuje 70 % poměr kakaa (v podobě kakaových bobů a kakaového másla), dále směs koření a to cejlonskou skořici, kardamom, zázvor, anýz, hřebíček, muškátový oříšek, fenykl a černý pepř. Čokoládu můžete využít při pečení, vaření, na ozdobení snídaňové kaše, na přípravu horké čokolády nebo jen tak na chuť.
Mohlo by Vás zajímat:
Že zdravá strava znamená jen kuře s rýží a okurku? Kdepak! Naše vánočka obsahuje spoustu bílkovin a dalších důležitých živin, ale zároveň voní i chutná jako od babičky. Přesvědčte se sami a upečte si jí s námi!
Zima klepe na dveře a přichází tak příjemné období svíček, dek a horkých nápojů, které ovšem často provází oslabená imunita. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů, jak posílit přirozenou obranyschopnost těla.
Sleduj nás i na sociálních sítích: