Tento recept na měkké cookies se zrodil, když jsem v lednici našla zapomenutý kus avokáda. Už pěkně měkký a uzrálý. Zvažovala jsem, zda udělat avokádové brownies, pudink, pěnu, pomazánku nebo sušenky. Nakonec padla volba právě na sušenky. Potěší zejména ty z vás, kteří nefandí příliš sladkým moučníkům, protože cukr jako takový jsem do těsta vůbec nepřidala. Pokud byste je chtěli sladší, doporučuji přidat cca 3 lžíce třtinového cukru. Druhou možností je, namazat si je nějakou proteinovou čokoládovou pomazánkou nebo oříškovým máslem.
Na 14 kusů
- 80 g ovesných vloček
- 60 g lískových ořechů
- 70 g banánové mouky
- 40 g másla
- 1 zralé avokádo
- 3 lžíce datlového sirupu
- ½ lžičky skořice
- pečicí papír
Postup
- Ovesné vločky a lískové ořechy dáme do robotu a rozmixujeme nahrubo.
- Přesypeme do mísy, přidáme mouku, rozměklé máslo nakrájené na kousky, vidličkou rozmačkané avokádo, datlový sirup a skořici. Dobře promícháme a pak rukama vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do folie a dáme na 20 minut odpočinout do lednice.
- Z těsta tvarujeme prsty kuličky o průměru asi 3 cm, pak je stlačíme dlaní nebo lžící na sušenky a přeneseme je na plech vystlaný pečicím papírem.
- Cookies pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 23 minut. V polovině pečení sušenky otočíme.