Flexibilní stravování zažívá nyní neskutečný BOOM. Pro mnohé představuje snadnou cestu, jak zaznamenat pozitivní výsledky v tělesné konstituci a tréninkových výkonech. Bohužel se ale čas od času stane, že si někdo podobný styl stravování interpretuje po svém a konzumuje všechny potraviny, na které má chuť a ve velkém množství, ale přitom stále čeká pozitivní výsledky. V dnešním článku bychom si proto měli vysvětlit, jak vlastně All In, IIFYM a další typy flexibilního stravování, chápat a jak je aplikovat do každodenního života.
Flexibilní stravování je skvělá volba už jen kvůli tomu, že z vás najednou opadne obrovské množství stresu, které striktní strava přináší. Abyste ale byli schopni na takovém stravovacím plánu fungovat, je nutné pochopit jeho význam. Flexibilní stravování totiž neznamená, že můžete jíst naprosto všechno, co chcete. Nebo by alespoň nemělo znamenat. Pokud se přestanete orientovat na pevně daný počet bílkovin, sacharidů a tuků, které za den musíte přijmout a začnete uvažovat v trochu širších souvislostech, uvidíte, že se vaše výsledky v důsledku snížení stresu naopak zlepší. Co to pro vás tedy znamená? Můžete si jídlo dochutit podle libosti, nebojte se pár gramů sacharidů navíc a místo suchých kuřecích prsou si udělejte třeba kuře na kokosovém mléce a kari koření. Nesmírně důležité ale je, aby alespoň 70% vašeho jídelníčku bylo tvořeno zdravou, vyváženou a pestrou stravou. A když si čas od času dáte pizzu, donut nebo cokoliv jiného, nemusíte mít výčitky.
IIFYM v doslovném překladu “If it fits your macros“, znamená „Jestli ti to sedí do maker“. Makra - makroživiny tedy základní stavební kameny našeho těla sacharidy, bílkoviny a tuky. Tento způsob kontroly nad příjmem živin se stává velice oblíbeným. Flexibilní stravování znamená množství potravin, které si přizpůsobíte přímo sobě na míru.
U tohoto typu stravování mám pocit, že spíš došlo k nepochopení flexibilního stravování. Dieta " sním co vidím" se rozhodně neřadí mezi zdravé stravovací návyky. Blogerky a instragramerky propagují tento "životní styl", který vás má osvobodit od toho být otrokem jídla. To je super, protože jídlo k životu prostě patří, ale né abyste šli od lednice do spíže, protože to tělo potřebuje a říká si o to. U tohoho stravování se dostáváte do velkého kalorického nadbytku a spousta blogerek nadšeně jásala, že se jim vrátil menstruační cyklus. Ještě aby ne, když z diet a velkých kalorických deficitů pustili jídlu uzdu. All in tedy neomezování se v jídle bude fajn, když se přeci jen trochu omezíte, vezmete v potaz rovnováhu a svůj energetický výdej nebo dokonce pohybový režim a budete tak nějak v rovnováze. No a jsme u toho, tento přístup je totiž zpět na úrovni flexibilního nebo intuitivního stravování.
Ráno vajíčka, poté několik porcí kuřete s rýží a večer tvaroh. Přesně tak vypadá jídelníček mnoha lidí nejen kulturistů. Opravdu si můžete dovolit jídlo více dochutit a obměňovat, protože zcela upřímně, stereotypní jídelníček rozhodně není pro každého. Když si správně nastavíte pouze potřebný kalorický příjem, budete moci pravidelně měnit zdroje jednotlivých nutrientů. Nemusíte mít každý den maso, nic se nestane, pokud ho čas od času vyměníte za luštěniny, sójové produkty, vajíčka nebo jakoukoliv jinou potravinu obdobně bohatou na proteiny.
Sám mám jídlo rád natolik, že si nějaké vážnější zásahy do jídelníčku vždy několikrát dobře rozmyslím. Od doby, co se stravuji podle flexibilního stravování, pro mě jídlo nepředstavuje žádný stres, můžu si stejnou surovinu dochutit každý den jinak a nemusím mít žádné výčitky, protože stále odpovídají mým kalorickým požadavkům.
Achillovou patou všech flexibilních diet je správné nastavení makroživin. K tomu, abyste totiž dokázali stanovit váš požadovaný a optimální příjem bílkovin, sacharidů a tuků, musíte znát svoje tělo a vědět, jak na daný počet kalorií reaguje. I když samozřejmě není problém najít články o optimálním příjmu těchto živin, nemůžete je brát nikterak vážně a každý vám doporučí diametrálně odlišné číslo. Z mého pohledu je tedy optimální si nějaký čas zapisovat informace o jídle například do kalorických tabulek a vyhodnocovat, jak se daný den cítíte. Je totiž nutné si uvědomit, že požadavky na kalorický příjem jsou definovány jednak celodenní aktivitou, typem zaměstnání i frekvencí a náročností tréninků. Je asi jasné, že člověk s manuální prací a těžkými tréninky šestkrát týdně bude mít jiné nároky než někdo se sedavým zaměstnáním a hodinovým cvičením dvakrát týdně.
Pokud by vás zajímalo, jaké bílkoviny do jídelníčku vlastně započítávat a jak se stavět k problematice proteinů ve stravě, určitě se podívejte na video z našeho YouTube kanálu, kde Jirka Vacek tuto problematiku rozebírá do detailu:
Flexibilní dieta je pro amatérské sportovce skvělý způsob stravování, protože eliminuje veškerý stres z jídla a umožní vám konzumovat mnohem širší spektrum potravin, zatímco vrcholoví kulturisté se do jisté míry musí spokojit s masem a vajíčky. Pokud si vytvoříte zdravý základ jídelníčku, který by měl představovat přinejmenším 70% celkového jídelníčku, občasné zařazení méně zdravých, ale o to chutnějších potravin bude naprosto v pořádku. Přeci jen je pro nás, coby rekreační sportovce, mnohem méně stresující upustit od striktního jídelníčku, počítání každé kilokalorie a fobie z kvalitního steaku v restauraci. Uvidíte, že vás nejen stravování, ale i trénink budou při větší flexibilitě mnohem více bavit. A když flexibilní stravování nastavíte správně, rozhodně se nemusíte bát, že byste se ochudili o vytoužené výsledky.
Nejlepší cviky na zadek s odporovou gumou. V tomto článku najdete základní popis článků plus videa z našeho youtube.
Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.