Glykemický index vyjadřuje rychlost, jak rychle se cukr z dané potraviny dokáže vstřebat do krve. Vyjádření Glykemického indexu je orientační, protože index hodnoty 100 má právě glukóza, ale nejedná se o hodnotu nejvyšší. Existuje mnoho potravin s glykemickým indexem větším než 100. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy, nejnižších komplexní (složené) sacharidy.
Znamená to, že potravina s vysokým glykemickým indexem je špatná?
Nevýhodou těchto potravin je, že opravdu brzy po jídle dostáváme hlad a chuť na sladké. Navíc potraviny s vysokým glykemickým indexem zvedá hladinu inzulínu v krvi a přispívá k tvorbě tělesného tuku. V praxi.
Sníme-li potravinu s vysokým glykemickým indexem, v tu ránu se do našeho těla dostane velké množství cukru. Tělo začíná bránit a snaží se vyrovnat hladinu cukru v krvi tím, že produkuje inzulín, který se snaží o snížení hladiny cukru v krvi. To není ale vše. Jakmile se podaří tělu snížit hladinu cukru v krvi a dostane se na správnou hladinu, inzulín se ještě nějaký čas vylučuje do těla, čímž snižuje nadále hladinu cukru pod normu – nastává stav hypoglykemie. A hlava už zase myslí na to, jak přijmout další cukr, aby se stav vyrovnal. To znamená, že znovu budeme mít chuť na mlsání dobrot.
Jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem řešením při snižování tuků v těle?
U potravin se středním a nízkým glykemickým indexem nemusíme mít obavy. Pokud přijmete potravinu s nižším glykemickým indexem, hodnota cukru se vám v krvi rapidně nezvýší a tím pádem se vám v těle neprodukuje zvýšené množství inzulínu. Tělo zůstane nasycené na delší dobu (cca 3 až 4 hodiny). Při hubnutí je tedy důležitá upřít pozornost také na kontrolování glykemické hodnoty potravin. Přijímat hlavně ty se středním a nízkým.
POZOR: Tepelná úprava jídla zvyšuje glykemický index.
Pivo 110 |
Hranolky 105 |
Glukoza 100 |
Pečene brambory 95 |
Burizony 95 |
Rýžová mouky 95 |
Bramborová kaše 90 |
Med 90 |
Vařená rýže 90 |
Vařené brambory 87 |
Bageta 85 |
Cornflakes 85 |
Pšeničná mouka 85 |
Popcorn 85 |
Vařená mrkev 85 |
Chipsy 80 |
Croissant 75 |
Donut 75 |
Meloun vodní 75 |
Dýně 73 |
Cocacola 70 |
Čoko tyčinka 70 |
Cukr 70 |
Ovesná kaše 70 |
Kukuřice 70 |
Amarant. mouka 70 |
Nudle 70 |
Banán 65 |
Brambory ve sl. 65 |
Celozrný chléb 65 |
Hrozinky 65 |
Krupice 65 |
Pomeranč. džus 65 |
Kuskus 64 |
Žitná mouka 61 |
Musli tyčka 61 |
Bíla rýže 60 |
Špagety 20min 60 |
Pita chléb 56 |
Meruňka 55 |
Musli vločky 55 |
Hnědá rýže 54 |
Bramb. knedlíky 52 |
Sušené fíky 50 |
Jahody 50 |
Kiwi 50 |
Mango 50 |
Pohanková m. 50 |
Rýže basmati 50 |
Batati 50 |
Hrášek 48 |
Jogurt sojový 48 |
Ovesná kaše 48 |
Vařený bulgur 45 |
Žitný chléb 45 |
Čočková polévka 42 |
Špagety 10 min 41 |
Broskev 40 |
Fazole 40 |
Hroznové víno 40 |
Jablečný mošt 40 |
Fíky 35 |
Hruška 35 |
Bílý jogurt 35 |
Mrkev 35 |
Pomeranč 35 |
Quinoa vařená 35 |
Špagety 5 min 35 |
Cizrna vařená 30 |
Čočka 30 |
Jablko 30 |
Mléko 30 |
Grapefruit 22 |
Kešu oříšky 22 |
Švestka 22 |
Burské oříšky 20 |
Meruňky 20 |
Soja vařená 20 |
Třešně 20 |
Vlašské ořechy 15 |
Brokolice 10 |
Česnek 10 |
Cibule 10 |
Houby 10 |
Paprika 10 |
Rajče 10 |
Salát 10 |
Zelí 10 |