Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak se mění hmotnost příloh po uvaření?

Víte, že 100 g vařené rýže má jiné nutriční hodnoty než 100 g suché rýže? Podívejme se na to, jak se mění hmotnost nejčastěji používaných příloh během jejich přípravy.

Změny hmotnosti mohou totiž výrazně ovlivnit kalorický příjem i nutriční hodnoty potravin, což je důležité vědět při sestavování jídelníčku. Pokud si vaříte oběd na pár dní dopředu nebo vaříte pro více lidí, určitě se vám tyto informace budou hodit.

Brambory a batáty

Brambory a batáty patří mezi nejoblíbenější přílohy. Vařené brambory nebo batáty mají přibližně stejnou hmotnost jako za syrova. Naproti tomu brambory nebo batáty pečené v troubě ztratí asi 40 % svého objemu kvůli odpaření vody během pečení. Pokud jste v dietě a hledáte vhodnou přílohu ke svému kuřecímu steaku, zvolte raději brambory nebo batáty vařené, které vás více zasytí.

Rýže

Rýže je jednou z nejrozšířenějších potravin na světě a základní složkou stravy pro miliony lidí. Díky své univerzálnosti a výživovým vlastnostem je ideální složkou mnoha dietních plánů. 

  • Je snadno stravitelná, což ji činí vhodnou pro lidi s citlivým žaludkem nebo trávicími problémy.
  • Rýže je přirozeně bezlepková, takže je ideální volbou pro lidi s celiakií nebo intolerancí na lepek.
  • Hnědá rýže a některé druhy divoké rýže obsahují antioxidanty a několik důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitamínů skupiny B (B1, B3, B6), hořčíku, fosforu a manganu.
  • Díky vysokému obsahu sacharidů je rýže skvělým zdrojem energie, zejména pro sportovce a fyzicky aktivní jedince.

Rýže a další obilniny se vaří ve vodě, kterou během vaření absorbují a nabydou tak na objemu. 100 gramů suché rýže po uvaření tak může mít až 250 gramů, což je 2,5násobek původní hmotnosti

Těstoviny

Další oblíbenou přílohou jsou těstoviny. Na trhu však najdeme širokou škálu druhů těstovin, které se od sebe liší obsahem vajec, mouky a jejího druhu, což ovlivňuje vlastnosti těstovin. 100 gramů suchých těstovin se tak po uvaření může změnit až na 200 gramů a nabrat tak dvojnásobek původní váhy.

Kuskus

Kuskus je druh těstoviny, která se vyrábí z ječmene, prosa nebo pšenice, a patří mezi základní součást severoafrické kuchyně. Jeho výhodou je zejména rychlá příprava, stačí ho jen zalít vroucí vodu, na chvíli přikrýt a máte hotovo. Pokud s přípravou oběda spěcháte, je kuskus ideální volbou. Během pár minut, co kuskus ve vroucí vodě stojí, dokáže zvětšit svůj objem až 3x. Ze 100 gramů kuskusu, tak budete mít této přílohy zhruba 300 gramů. 

Pohanka

Pohanka je všestranná a výživná potravina, která nabízí mnoho zdravotních benefitů. Její bezlepková povaha, vysoký obsah bílkovin a vlákniny, stejně jako bohatství vitamínů a minerálů, z ní činí skvělou volbu pro zdravý jídelníček. Navíc je snadno začlenitelná do různých pokrmů, což umožňuje užít si její výhody v mnoha chutných slaných i sladkých variantách. 

Pohanka je také na pomyslném prvním místě ve schopnosti zvýšit svůj objem po uvaření. Svůj objem dokáže zvětšit téměř 4x. Ze 100 gramů suché pohanky po uvaření získáte téměř 400 gramů této přílohy. 

Luštěniny

Luštěniny, jako jsou fazole nebo čočka, jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávení, pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a přispívá k pocitu sytosti. Obsahují také vysoké množství rostlinných bílkovin. Na 100 gramů suchých luštěnin připadá:

  • Čočka zelená: cca 24 gramů bílkovin
  • Fazole červené: cca 24 gramů bílkovin
  • Cizrna: cca 20 gramů bílkovin
  • Hrách zelený: cca 23 gramů bílkovin

Nicméně je důležité si uvědomit, že rostlinné bílkoviny obvykle neobsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Pro ty, kteří konzumují živočišné produkty, je proto doporučeno kombinovat rostlinné a živočišné bílkoviny pro zajištění dostatečného příjmu všech esenciálních aminokyselin.

Během vaření luštěniny dokáží nabrat až 2,5x více hmotnosti. Ze 100 gramů syrových luštěnin získáte přibližně 250 gramů vařených luštěnin.


Závěrem

Změna hmotnosti jednotlivých příloh může záviset na konkrétním druhu potraviny a způsobu přípravy, jako je délka vaření a teplota. Těstoviny, kuskus, rýže a další obilné přílohy při vaření absorbují vodu a zvětšují svou hmotnost. Pečené brambory naopak při přípravě hmotnost ztrácejí. Nejpřesnější je proto vážit a plánovat si přílohy do svého jídelníčku v syrovém stavu.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

5 tipů, jak ušetřit na zdravém jídle

Občas se může zdát, že zdravá strava vyjde na mnoho peněz. Není tomu tak. Pokud budete svou lednici doplňovat chytře, v supermarketech nakupovat sezónně a vařit si doma, vyjde vám zdravé a vyvážené jídlo mnohem lépe než fast food. Jak na to? Máme pro vás několik konkrétních tipů.

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.Snídaně je základ dne? Rozhodně ne pro všechny. Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky spojené se zdravou snídaní. 

Sleduj nás: