Bulgur, semolina, quinoa, kusus nebo cizrna? Každá má něco do sebe, mrkněte na článek a zjistěte, jak vybírat sacharidy a jaké jsou ty nejlepší a nejvýživnější zdroje?
Bulgur je naklíčená, usušená, nahrubo rozlámaná a uvařená pšenice. Vypadá jako kuskus a i se podobně připravuje. Má příjemnou obilnou vůni a sladkou oříškovou chuť. Je velmi dobře stravitelný obsahuje vitamíny skupiny B a niacin, dále minerály: hořčík, železo, vápník a vlákninu, takže nenadýmá. Obsahuje lepek, proto není vhodný pro osoby s celiakií.
Nutriční informace na 100g
|
Pšeničný bulgur
|
Energie
|
360 kcal
|
Sacharidy
|
70 g
|
Bílkoviny
|
12,3 g
|
Tuky
|
1,3 g
|
Kuskus je bezvaječná těstovina. Vyrábí se spařením tvrdozrnné pšenice, prosa nebo ječmene, ze kterého se následně vyrábí malé kuličky. Kuskus se nemusí vařit, stačí jej zalít dvojnásobkem horké vody a nechat dojít pod pokličkou. Kuskus, zejména pak v celozrnné variantě, je zdrojem vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Obsahuje lepek, proto není vhodný pro osoby s touto alergií.
Nutriční informace na 100g
|
Pšeničný kuskus
|
Energie
|
355 kcal
|
Sacharidy
|
70 g
|
Bílkoviny
|
16 g
|
Tuky
|
2,5 g
|
Quinoa jsou zralá semena merlíky chilského. Semena jsou podobná kuskusu nebo amarantu. Narozdíl od nich ale neobsahují lepek a proto je quinoa vhodná pro lidi, kteří mají alergii na lepek. Quionoa je vyloženě výživovou bombou jelikož má vysokou nutriční hodnotou. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vysokým obsahem vlákniny je i velmi dobře stravitelná a obsahuje i základní aminokyseliny.
Nutriční informace na 100g
|
Quinoa
|
Energie
|
373 kcal
|
Sacharidy
|
63 g
|
Bílkoviny
|
13 g
|
Tuky
|
6,1 g
|
Semolina je purifikovaný, rozdrcený endosperm zrna tvrdé pšenice. Získává se v počátečních fázích mlecího procesu. Používá se hlavně k výrobě těstovin. Má větší podíl lepku oproti klasické pšeničné mouce. Semolinová mouka má vyšší nutriční hodnotu, nejen pro zvýšený obsah bílkovin, ale i vyšší obsah minerálních látek. Má nižší glykemický index, než klasická pšeničná mouka a obsažený škrob se tráví pomaleji. Je bohatá na vitamíny skupiny B a dále na minerální látky zinek, hořčík, železo fosfor a vápník.
Nutriční informace na 100g
|
Semolina
|
Energie
|
360 kcal
|
Sacharidy
|
73 g
|
Bílkoviny
|
12,7 g
|
Tuky
|
1 g
|
Cizrna je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Jedná se o luštěninu s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Je cenným zdrojem železa, zinku, kyseliny listové a vitamí nů skupiny B, vitaminu C a E. Obsahuje také nenasycené mastné kyseliny zejména omegu 6.
Nutriční informace na 100g | Semolina |
Energie | 320 kcal |
Sacharidy | 49 g |
Bílkoviny | 21 g |
Tuky | 5,5 g |
Podívejte se na video o sacharidech:
Mohlo by Vás zajímat:
Internet nás začátkem jara začne bombardovat příspěvky o jarních detoxech, které tvrdí, jak je důležité se očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost. Mrkněte na nový článek a nenaleťte.
Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro naše tělo. Né každá forma je ale dobře vstřebatelná. Třeba oxid hořečnatý, je vstřebatelný pro naše tělo jen ze 4% a přitom je to nejprodávanější forma. Mrkněte na tento článek a vyberte to nejlepší magnesium.