Pro aktivní jedince, vášnivé sportovce a milovníky zdravého životního stylu je správný příjem bílkovin jedním z klíčových faktorů. Bílkoviny jsou stavebním kamenem svalové hmoty a hrají klíčovou roli v regeneraci, ale i pro imunitní systém. A jedním z nejchutnějších a nejvíce přístupných zdrojů bílkovin jsou i rybí konzervy.
Rybí konzervy neobsahují žádné umělé přísady, konzervanty nebo aromata. Konzervované ryby, jako je tuňák, sardinky, losos, sleď nebo makrela jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin obsahujících všechny esenciální aminokyseliny. Navíc rybí konzervy jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro zdraví srdce a kloubů. Nezapomínejme ani na snadno stravitelný vápník, který se nachází v konzervách s celými rybami, jako jsou sardinky a makrely ve vysokém množství.
Ať už někam cestujete, máte doma pro případ nouze nebo nemáte čas na zdlouhavou přípravu jídla, zdravé rybí konzervy jsou skvělým služebníkem, jsou skladné, nekazí se ani nerozbíjí.
Doporučená denní dávka vitamínu D podle odborníků na výživu pro dospělé je obvykle 600-800 IU (International Units) denně. Starší lidé, těhotné a kojící ženy,lidé se slabší imunitou a ti, kteří mají omezený přístup na slunce, mohou potřebovat vyšší dávky.
Tak jako u jiných potravin musí se i výrobci řídit normami a legislativou, která přesně určuje, jak zákazníka informovat o tom, co na něj pod víčkem čeká. Je ale dobré vědět, že i balení, které obsahuje velké kusy může být doplněno menšími kousky, aby bylo dosaženo správné gramáže obsahu masa v balení.
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, chrání proti srdečním chorobám a podporují normální funkci mozku a nervového systému. Také mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko depresí a úzkostí. Jsou obsaženy v rybách jako losos, sardinky nebo tuňák, a doplňky stravy jako rybí olej. Více jsme se o omega 3 mastných kyselinách dozvíte v tomto článku. Pokud jíte rádi ryby, budete mít dostatek Omega 3 mastných kyselin, když do jídelníčku zařadíte 4 rybí produkty za týden.
Mohlo by vás zajímat:
Občas se může zdát, že zdravá strava vyjde na mnoho peněz. Není tomu tak. Pokud budete svou lednici doplňovat chytře, v supermarketech nakupovat sezónně a vařit si doma, vyjde vám zdravé a vyvážené jídlo mnohem lépe než fast food. Jak na to? Máme pro vás několik konkrétních tipů.
Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky ohledně příjmu bílkovin ve stravě.