Zaměřujete se na jednu konkrétní složku a odsodíte tak celou potravinu, přitom má daná potravina další přínosné benefity pro zdraví a jejím vyřazením naděláme více škody než užitku. Nerozebírejte potraviny na složky, dívejte se na ní jako na komplexní živinu.
TUKY #1 | Jak zabránit oxidaci tuků? Jaké má být rozložení tuků ve stravě. Omega 3, jaké jíst?
Časová osa podcastu:
0:00 Úvod
4:00 Vytrhávání věcí z kontextu
6:00 Řepka olejka jako perspektivní plodina?
8:00 Nesportující lidí jí hodně živočišných tuků, sportovci preferují rostlinné.
10:00 Vytváříme ze stravy extrémy a obyčejný konzument neví, co má jíst.
15:00 Názor Petra Havlíčka na rozložení tuků ve stravě.
18:00 Co všechno má vliv na kvalitu tuků, které konzumujeme?
22:20 Nasycené i nenasycené se označují jako nezdravé, je tomu tak?
28:00 Co jsou to mono nenasycené a polynenasycené tuky?
30:00 Kosový olej obsahuje nezdravé nasycené mastné kyseliny, máme se mu vyhýbat?
34:35 Je lepší mít ve stravě více živočišných nebo rostlinných tuků?
37:00 Omega 3 a 6 si neumíme vyrobit a je třeba je přijímat, ale v určitém poměru a v určité míře.
43:00 Oxidace omega 3 a 6 nasycených mastných kyselin.
45:00 Jak se vyrábí omega 3, jak je uchovávat a aby neoxidovaly a jak je užívat?
50:00 Naše doporučení jsou aktivní a zdravé jedince, kteří se o sebe starají. Tady jsou.
52:00 Je dobré konzumovat velké množství ořechů?
54:00 Ne každý má peníze na to, aby kupoval bio a farmářské potraviny.
57:00 Proč vyházet průmyslově zpracované potraviny?
58:20 Jak tuky ovlivňují náš mikrobiom.
1:05 Co je to ortorexie?
Rybí olej Omega-3 v Omega-3 EPA/DHA se sezamovými lignany a extraktem z oliv, působí proti oxidaci omega 3 mastných kyselin. Maximálně kvalitní čistý rybí olej z nedotčených vod u pobřeží Aljašky.
Omega 3 původem z krillu žijícího kolem Antarktidy. Super Omega 3 mají vynikající biodostupnost, jsou prémiové kvality a čistoty. Samozřejmostí je nulový obsah balastních aditiv, pojiv, plnidel a umělých sladide. Mají přirozený obsah astaxanthinu, cholinu a fostatidylcholinu.
Prémiový rybí tuk původem ze skandinávského duhového pstruha. Jde o rybí olej, který nastavuje laťku v oblasti výživových kvalit, chuti, čerstvosti, čistoty a ekologické udržitelnosti. (Olej v kapslích je stejné kvality jako klasický tekutý olej, certifikaci BIO státní autority neudělují pouze kvůli rostlinnému glycerolu).
Ultra Omega 3 obsahuje koncentrovaný rybí olej vyrobený za přísných standardů kontroly kvality. Je uzavřen v měkkých želatinových kapslích s enterickým potahem, lze tedy pohodlně užívat bez chutě a zápachu rybího oleje, navíc obsahuje vysoký podíl důležitých omega 3 kyselin EPA a DHA.
TUKY #2 | Kouřový bod. Přebytek omega 6 ve stravě. Jaký olej na smažení?
Časová osa podcastu:
0:00 Úvod
1:15 Má smysl řešit kouřový bod?
6:00 Co je lepší řepka nebo slunečnice? Který olej je nejlepší na smažení?
13:10 Živočišné tuky. Rychta za smažení na přepuštěném másle.
15:00 Kardiovaskulární nemoci a omega 6 mastné kyseliny.
18:30 Jsou vůbec ještě nutné ryby v nich Omega 3 moc není? V čem jsou ryby prospěšné pokud právě vyjmeme ty omega 3 tuky?
20:40 Jsou i české ryby zdrojem omega 3 mastných kyselin?
22:20 Pokud budu konzumovat maso, mléko či vejce od zvířat s přirozenou potravou a dostatkem pohybu, dostanu více a lepší omega3 než od levného omega3 suplementu? Všude se říká že omega3 jsou jen v rybách, to je nesmysl ne?
24:15 Jak poznám jestli mám v těle dostatek omega 3?
26:54 Doplněk stravy omega 3 bez polyfenolů jsou prý vyhozené peníze, protože v žaludku oxidují a nedají tělu nic. Jako zdroj polyfenolů se dodává prý olivový olej. Znamená to, že "oxidaci" Omega 3 zabráníme i tím, že je budete užívat s olivovým olejem? Jaké Omega 3 byste doporučili?
28:00 Měli bychom nahrazovat živočišné tuky a potraviny rostlinnými? (rostlinné pomazánky i kupované)
30:00 Ořechy a semínka jako zdroje prospěšných tuků. Jsou ořechy a krémy z nich vhodné jako svačina?
33:30 Co je lepší do pečení do těsta. Olej nebo máslo?
35:50 Měli by děti jíst více živočišných nebo rostlinných tuků? Liší se příjem tuků u dětí?
39:30 Vliv vysokého příjmu tuku na žlučník.
40:20 Je pravda, že by se nasycené tuky neměly konzumovat na denní bázi?
41:20 Je pravda, že jezení větší množství ořechů je karcinogenní nejen kvůli tuku, ale i plísním?
42:15 Když jedu stravování 80/20 mám hledět na to, aby nasycené tvořili max. 1/3 celkového příjmu tuků?
44:30 Cholesterol a příjem nasycených tuků? Je v pořádku jíst máslo nebo není? Živočišné tuky prý snižují „dobrý“ cholesterol a prudce zvyšují „zlý“ a to již za poměrně krátkou dobu. Údajně stačí cca týden-dva jíst denně 10 g másla nebo plnotučný aby se snížila hladina „hodného“ cholesterolu o 1/3.
TUKY #3 | Bez tuku nemůže tělo fungovat. Je mléčný tuk špatný? Palmový tuk a avokádo.
Časová osa podcastu:
0:00 Úvod
0:40 Jsou dobré ztužované tuky?
1:30 Proč je mléčný tuk špatný a neměl by se tolik konzumovat? (Plnotučné mléčné výrobky) Je pravda, že cholesterol zvyšují mimo jiné i nasycené tuky například z mléčného tuku a masa? Je prokázána škodlivost každodenní konzumace?
3:00 Není mléko jako mléko.
5:20 Znáte někoho, kdo se denně přejídá tučnými sýry?
6:40 Mléko obsahuje CLA, který se prodává jako doplněk stravy na hubnutí.
10:40 Fyzický strádáme a psychicky to nezvládáme.
11:30 Hledáme, špatné věci, na těch, co jsme sami zkazili.
14:30 Malá odbočka ke sladidlům aneb malé množství jedu tělo posílí?
19:00 Je pravda, že po rostlinných tucích a olejích se méně přibírá než po živočišných?
22:00 Jedlo se v minulosti více živočišných tuků než rostlinných?
23:00 Palmový tuk. Zdraví, etika, mafie a devastace přírody. Kolik toho vede potravinářství?
25:20 Odsuzujeme palmový tuk, ale avokáda jíme po kilech.
28:10 Jaký máte názor na alternativní druhy olejů např. dýňový, lněný či olej z vlašských ořechů apod. K čemu, nebo do čeho jsou tyto netradiční oleje vhodné, respektive jestli jsou vůbec vhodné? Hodně jsem slyšel o lněném oleji, že na studenou kuchyni je výborný, neboť obsahuje poměrně slušné zastoupení omega 3 a je třeba vhodnější než řepkový olej, ale zase nevhodný na tepelnou úpravu?
30:00 Namáčení ořechů a semen - zdravotní benefity.
32:00 Plýtvání a vyhazování jídla.
33:30 Co hrozí při nedostatečném příjmu tuku? Jaké zdravotní problémy může nedostatek tuků způsobit?
35:00 TUK NENÍ DŮVOD, PROČ NABÍRÁŠ TUK!
37:00 Je pravda, že si člověk sám dokáže vyrábět Omega 3 mastné kyseliny?
42:20 Petr se věnuje výživě už několik desítek let, je něco, na co Petr během těch let změnil názor nebo by nyní udělal jinak?
43:20 Nikdo není neomylný. Chce to umět přiznat chybu nebo říct nevím.
Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.
Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli.
Sleduj nás i na sociálních sítích:
Náš blogRadíme jak přibrat, zhubnout, mít energii nebo zdravě vařit