Můj účet
Přihlášení
Menu

Keto dieta | Pro koho je vhodná?

O keto stravování už pravděpodobně slyšel každý z vás. Je ale opravdu tak skvělá, jak je všude tradováno? Keto dieta, krátce řečeno, je stravovací plán založený na vysokém příjmu tuků, střídmém příjmu bílkovin a minimálním množství sacharidů. Tento způsob stravování tělo přesměruje do stavu zvaného ketóza, což je metabolický proces, při němž tělo místo glukózy spaluje tuky jako hlavní zdroj energie. Ač to zní trochu jako vědecko-fantastický román, je to ve skutečnosti oblíbená realita mnoho dietářů. Pojďme se na to ale podívat více do hloubky.

Jak přesně keto dieta funguje?

Základem je omezení sacharidů na méně než 70 gramů denně (mnohdy i méně). To znamená sbohem rýži, těstovinám, chlebu a sladkostem! Místo toho váš talíř zaplní tuky a bílkoviny – myslete na avokádo, plnotučné sýry, maso, ryby, ořechy a vejce. Přiznejme si, že to může být pro milovníky těstovin trochu smutné, ale na druhou stranu, kdo by odolal kousku dobře připraveného lososa s máslovou omáčkou?

V keto dietě NEnajdete následující potraviny: 

  • Luštěniny
  • Tavené sýry
  • Brambory, rýže, těstoviny
  • Nízkotučné mléčné výrobky
  • Ovocné džusy a jiné sladké nápoje
Příklady jídel na keto dietě:

✅ Snídaně: Shakshuka s hromadou sýru
✅ Oběd: Caesar salát s grilovaným kuřetem a domácími krutony z mandlové mouky
✅ Večeře: Hovězí steak s máslovými fazolkami

Co můžete od keto diety očekávat?

Keto dieta slibuje primárně úbytek hmotnosti. A hubnutí je konec konců také tím hlavním důvodem, proč se lidé k této dietě ubírají. Benefitů ale slibuje o něco více. Například snížení rizika cukrovky, a to pozitivním vlivem na hladinu cukru v krvi. Keto dietáři také tvrdí, že tento styl stravování má příznivé účinky na kognitivní funkce a kardiovaskulární systém. Studiemi ale tyto sliby potvrzené nemáme.


NÁŠ TIP: Pro ještě lepší účinek ketózy vyzkoušejte Keto Weight Loss, doplněk stravy, který podpoří uvolňování tuků a jejich přeměnu v energii. 


Jaká ALE s sebou keto stravování nese?

Keto dieta totiž rozhodně není pro každého. Je důležité k ní přistupovat uvážlivě, poslouchat své tělo a ideálně ji nastolovat pod dohledem odborníka, který vám pomůže se ujistit, že je pro vás tato dieta vhodná a bezpečná.

Kdo by si na tuto tučnou stravu měl dávat pozor? 

Keto dieta rozhodně není vhodná pro lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, a to primárně kvůli tučné skladbě jídelníčku. I tato zdánlivě skvělá výhoda se totiž může otočit proti vám. Na pozoru by se poté měli mít také následující osoby:

✅ Těhotné a kojící ženy
✅ Děti ve vývinu
✅ Osoby s trávicími potížemi
✅ Jedinci trpící na jaterní onemocnění

Jak ale už píšeme výše, vždy je nejlepší se nejprve poradit s nutričním specialistou.


Pár slov na závěr

Keto dieta může některým lidem vyhovovat. Každý jsme jedinečný a třeba možná to vaše tělo přijímá tuky snáz než sacharidy. Stále je to ale “jen” dieta, a to znamená, že hubnutí je zde, jako všude jinde, postaveno na kalorickém deficitu. Proto, pokud ke keto stravování nemáte jiné důvody, věřte, že zhubnout jde i při běžném jídelníčku. Stačí jen přes den vydat více energie, než přijímáte a hubnutí může začít.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Návod, jak sestavit ideální fitness jídelníček pro ženy

Jako ženy máme často strach. Strava je pro nás velkým otazníkem. Nejíme až příliš? Nebo to je málo? Máme dostatek živin? Chuť na čokoládu se zvyšuje… Ne, nedáme si, protože bychom mohly přibrat. Vidíte se v tom? Pokud ano, tento článek vám přijde vhod.

Petr Havlíček o stravování dětí | Jak je vést ke zdravé stravě a sebevědomí.

Výživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, jak důležitou roli hraje jídlo nejen ve správném vývoji a růstu, ale jak ovlivňuje i jeho dospělý život a sebevědomí.

Sleduj nás: