Kaki. Zářivě oranžový lesklý plod. Někdo řiká že je mdlé, někdo moc sladké a někdo ho může futrovat od rána do večera. V tomto článku se dozvíte čemu prospívá, jaké jsou jeho výživové hodnoty a prozradíme Vám bezlepkový recept na jeden vynikající koláč.
Takže, ahoj Kaki!
Kaki neboli Tomel Japonský se vyskytoval v Číně a v Japonsku. V dnešní době je rozšířený v subtropickém pásu téměř kolem celého světa. Kaki je zářivě oranžový a lesklý plod. Někdy může být až do červena. Tvarem připomíná rajče. Je i tak veliké. Velikost se pohybuje okolo 5 – 8 cm. Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g.
Kaki je z 66% voda. Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů (rychlý zdroj energie) a taky velké množství vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek kaki obsahuje vitamin C, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan.
A teď ten recept:
Ingredience:
Rozmixujeme fazole a 1 kaki na pyré, přidáme podmáslí prášek do pečiva a vyšlehané bílky. Vylijeme do fromy a pečeme 45 minut na 175°. Po vychladnutí kolač rozpůlíme (vodorovně :D) , rozmačkáme kaki a promažeme tím koláč. Koláč jezvrchu ještě politý kokosovým jogurtem od Alpra.