Můj účet
Přihlášení
Menu

Kolik můžete přibrat za týden na all inclusive dovolené a jak tomu předejít?

All-inclusive dovolené jsou synonymem pro neomezené jídlo a pití. Váš průměrný denní kalorický příjem může rychle vzrůst, zejména pokud si dopřáváte vysoce kalorické pokrmy, dezerty a alkoholické nápoje. To s sebou nese jisté obavy. Kolik kilogramů můžete za týden přibrat a jak přibírání předejít?

Kolik můžete přibrat za týden all inclusive dovolené?

Typický den na all inclusive dovolené začíná bohatou snídaní s výběrem z pečiva, sladkostí, vajec, slaniny, ovoce a džusů, což může znamenat až 800 kcal. Oběd a večeře často tvoří švédské stoly, kde najdete různé pokrmy jako těstoviny, maso, mořské plody, saláty a dezerty, kde každé jídlo může přidat dalších 1000-1500 kcal. Mezitím si vychutnáváte malé snacky, sladké nápoje a alkoholické drinky, které mohou dohromady přidat dalších 500-1000 kcal. Celkově tak můžete snadno dosáhnout denního příjmu 3000-4000 kcal, což výrazně převyšuje běžnou potřebu a může vést k přibírání na váze. No dobře, ale kolik kg teda přiberu?

Pojďme se podívat na trochu matematiky, která je za přibíráním. Pokud je váš běžný denní kalorický příjem 2 000 kcal (Každý má svůj udržovací kalorický příjem jiný. Jak vypočítat svůj kalorický příjem?). Na dovolené se váš příjem zdvojnásobí na 4 000 kcal denně, což je o 14 000 kcal navíc za 7 dní na dovolené.

Obecně platí, že 1 kg tuku odpovídá 7700 kcal. Teoreticky byste tak za týden all inclusive dovolené přibrali 1,8 kg tuku, což není žádná tragédie. 

Ukazuje váha více?

Je však důležité zmínit, že po návratu z týdenní dovolené můžete na váze vidět výrazně vyšší číslo. To může být způsobeno několika faktory, včetně zvýšeného zadržování vody v těle kvůli vyššímu příjmu soli a cukru, většími zásobami svalového glykogenu a větším množstvím jídla ve střevech. Ihned po příjezdu tak na váhu nestoupejte. Raději se zvažte až s několikadenním odstupem, kdy budou výsledky přesnější.

Tipy, jak se (příliš) nepřejídat na all-inclusive dovolené

Když se ocitnete na all-inclusive dovolené s neomezeným přístupem k jídlu, je snadné se přejíst a ztratit přehled o tom, co a kolik konzumujete. Zde je 5 tipů, které vám pomohou udržet si kontrolu nad svým jídelníčkem během all-inclusive dovolené:

1. Pijte hodně vody 

Na dovolené občas lidé zapomínají na pitný režim. Noste si s sebou k bazénu nebo na pláž láhev vody a snažte se pít vodu pravidelně během celého dne. 

Nezapomínejte na to, že alkohol dehydratuje. Pokud si chcete dopřát alkohol, dejte si mezi koktejly sklenici čisté vody.

2. Začněte bílkovinami a zeleninou

Při výběru hlavního jídla se první zaměřte na zdroje bílkovin. Vyberte si například grilované maso, ryby, tofu nebo vejce. Bílkoviny doplňte zeleninou a zbytek talíře doplňte sacharidy. Bílkoviny vás více zasytí a omezí přejídání sladkými dezerty.

3. Jezte pomalu a jen když máte hlad

Jezte pomalu a soustřeďte se na každé sousto. Naslouchejte svému tělu a přestaňte jíst, když máte pocit, že jste spokojení, ne přeplnění. 

4. Nemáte hlad? Tak odpolední snack vynechejte

To, že je jídlo k dispozici 24/7, neznamená, že musíte jíst neustále. Naslouchejte svému tělu a jezte pouze tehdy, když máte skutečně hlad. 

5. Buďte aktivní

Hotelové resorty obvykle nabízejí spoustu sportovních i fitness aktivit, jako je plavání, aqua aerobic, taneční lekce, jóga, beach volejbal, badminton, golf nebo bowling. Využijte toho a zkuste něco nového. Třeba objevíte novou aktivitu, která vás začne bavit. Kromě toho i krátké procházky po pláži nebo v okolí resortu mohou pomoci spálit kalorie.


Co si z článku odnést?

Když už víte, že přibrat během dovolené pět kilo tuku není tak jednoduché, nemusíte se příliš trápit nad tím, co jíte. Dodržujte našich 5 základních tipů, jak se nepřejídat a užijte si dovolenou bez zbytečného stresu. Ochutnávejte místní speciality a po návratu domů se vraťte zpět ke svému pravidelnému režimu a vyváženému jídelníčku. Uvidíte, že těch pár kilogramů navíc, které si z dovolené přivezete, po návratu k obvyklému režimu rychle zmizí.


Mohlo by Vás zajímat:

Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.

Reverzní dieta neboli obrácená dieta je stravovací plán, který se liší od klasických přístupů. Jejím cílem je postupné navyšování energetického příjmu.

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.Snídaně je základ dne? Rozhodně ne pro všechny. Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky spojené se zdravou snídaní. 

Sleduj nás: