Můj účet
Přihlášení
Menu

Kouřový bod tuků a olejů aneb kdy se začnou přepalovat?

Kouřový bod (bod přepálení, bod zakouření či tepelná stabilita tuků) je teplota, kdy se začínají tuky a oleje přepalovat, což pro naše zdraví není žádoucí. Každý tuk má bod přepálení jiný, tak pojďmě nahlédout do tabulky, ve které jsou hodnoty přesně napsané.

CO ZNAMENÁ RAFINOVANÝ OLEJ?

Rafinované oleje jsou zpracovány za vysokých teplot. Tyto oleje mají nižší výživovou hodnotu, ale současně se zvýšil kouřový bod. Při množství, ve kterém bychom měli oleje používat nemusíme ztrátu živin nijak dramaticky řešit, obzvlášt pokud tuk používáme k tepelné přípravě jídel. Takové oleje mají velmi dlouhou trvanlivost, neutrální chuť, jsou řídké, nezakalené a hodí se pro použití v teplé kuchyni.

CO ZNAMENÁ NERAFINOVANÝ OLEJ?

Nerafinované oleje jsou často označeny názvy za studena lisované nebo panenské oleje. Nejsou tepelně zpracovány a proto si mají zachované všechny živiny (minerály, enzymy atd.). Mají přirozenou chuť i vůni, vyšší hustotu. Tyto oleje se skvěle hodí do studené kuchyně, například do zalátů a zálivek. Mají nízký bod přepálení, proto nejsou vhodné do teplé kuchně. Nerafinované oleje jsou citlivé na oxidaci, proto se plní do tmavých lahví, aby byly chráněny před světlem, a musí se dodržet správné podmínky skladování, jinak se zkazí. 

Olej
Zpracování
Kouřový bod
Mandlový 
 
216°C
Avokádový rafinovaný
Rafinovaný
271°C
Avokádový nerafinovaný
Nerafinovaný, panenský
190-204°C
Máslo
 
121–149°C
Řepkový olej 
S vysokým obsahem
246°C
Řepkový olej
Rafinovaný
204°C
Ricinový olej
Rafinovaný
200°C
Kokosový olej
Extra Panenský
177°C
Kokosový olej
Rafinovaný
232°C
Kukuřičný olej
Nerafinovaný
178°C
Kukuřičný olej
Rafinovaný
232°C
Lněný olej
Nerafinovaný
107°C
Ghí (přepuštěném máslo)
 
252°C
Olej z lískových oříšků
 
221°C
Konopný olej
 
165°C
Vepřové sádlo
 
188°C
Olej z makadamových oříšků
 
210°C
Olivový olej
Extra panenský
191°C
Olivový olej
Panenský
199°C
Olivový olej
Extra lehký
242°C
Palmový olej
Difractionated
235°C
Arašídový olej
Nerafinovaný
160°C
Arašídový olej
Rafinovaný
232°C
Rýžový olej
 
254°C
Světlicový olej
Nerafinovaný
107°C
Světlicový olej
Častečně rafinovaný
160°C
Světlicový olej
Rafinovaný
266°C
Sezamový olej
Nerafinovaný
177°C
Sezamový olej
Častečně rafinovaný
232°C
Sojový olej
Nerafinovaný
160°C
Sojový olej
Častečně rafinovaný
177°C
Sojový olej
Rafinovaný
238°C
Slunečnicový olej
Nerafinovaný
107°C
Slunečnicový olej
Častečně rafinovaný
232°C
Slunečnicový olej
Rafinovaný
227°C
Olej z vlašských ořechů
Nerafinovaný
160°C
Olej z vlašských ořechů
Častečně rafinovaný
204°C

Mohlo by Vás zajímat:

Jak cvičit s odporovou gumou? Ukázková videa. Nejlepší expandér pro cvičení nohou?

Nejlepší cviky na zadek s odporovou gumou. V tomto článku najdete základní popis článků plus videa z našeho youtube.

Proč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Sleduj nás i na sociálních sítích: