Kouřový bod (bod přepálení, bod zakouření či tepelná stabilita tuků) je teplota, kdy se začínají tuky a oleje přepalovat, což pro naše zdraví není žádoucí. Každý tuk má bod přepálení jiný, tak pojďmě nahlédout do tabulky, ve které jsou hodnoty přesně napsané.
CO ZNAMENÁ RAFINOVANÝ OLEJ?
Rafinované oleje jsou zpracovány za vysokých teplot. Tyto oleje mají nižší výživovou hodnotu, ale současně se zvýšil kouřový bod. Při množství, ve kterém bychom měli oleje používat nemusíme ztrátu živin nijak dramaticky řešit, obzvlášt pokud tuk používáme k tepelné přípravě jídel. Takové oleje mají velmi dlouhou trvanlivost, neutrální chuť, jsou řídké, nezakalené a hodí se pro použití v teplé kuchyni.
CO ZNAMENÁ NERAFINOVANÝ OLEJ?
Nerafinované oleje jsou často označeny názvy za studena lisované nebo panenské oleje. Nejsou tepelně zpracovány a proto si mají zachované všechny živiny (minerály, enzymy atd.). Mají přirozenou chuť i vůni, vyšší hustotu. Tyto oleje se skvěle hodí do studené kuchyně, například do zalátů a zálivek. Mají nízký bod přepálení, proto nejsou vhodné do teplé kuchně. Nerafinované oleje jsou citlivé na oxidaci, proto se plní do tmavých lahví, aby byly chráněny před světlem, a musí se dodržet správné podmínky skladování, jinak se zkazí.
Olej
|
Zpracování
|
Kouřový bod
|
Mandlový
|
|
216°C
|
Avokádový rafinovaný
|
Rafinovaný
|
271°C
|
Avokádový nerafinovaný
|
Nerafinovaný, panenský
|
190-204°C
|
Máslo
|
|
121–149°C
|
Řepkový olej
|
S vysokým obsahem
|
246°C
|
Řepkový olej
|
Rafinovaný
|
204°C
|
Ricinový olej
|
Rafinovaný
|
200°C
|
Kokosový olej
|
Extra Panenský
|
177°C
|
Kokosový olej
|
Rafinovaný
|
232°C
|
Kukuřičný olej
|
Nerafinovaný
|
178°C
|
Kukuřičný olej
|
Rafinovaný
|
232°C
|
Lněný olej
|
Nerafinovaný
|
107°C
|
Ghí (přepuštěném máslo)
|
|
252°C
|
Olej z lískových oříšků
|
|
221°C
|
Konopný olej
|
|
165°C
|
Vepřové sádlo
|
|
188°C
|
Olej z makadamových oříšků
|
|
210°C
|
Olivový olej
|
Extra panenský
|
191°C
|
Olivový olej
|
Panenský
|
199°C
|
Olivový olej
|
Extra lehký
|
242°C
|
Palmový olej
|
Difractionated
|
235°C
|
Arašídový olej
|
Nerafinovaný
|
160°C
|
Arašídový olej
|
Rafinovaný
|
232°C
|
Rýžový olej
|
|
254°C
|
Světlicový olej
|
Nerafinovaný
|
107°C
|
Světlicový olej
|
Častečně rafinovaný
|
160°C
|
Světlicový olej
|
Rafinovaný
|
266°C
|
Sezamový olej
|
Nerafinovaný
|
177°C
|
Sezamový olej
|
Častečně rafinovaný
|
232°C
|
Sojový olej
|
Nerafinovaný
|
160°C
|
Sojový olej
|
Častečně rafinovaný
|
177°C
|
Sojový olej
|
Rafinovaný
|
238°C
|
Slunečnicový olej
|
Nerafinovaný
|
107°C
|
Slunečnicový olej
|
Častečně rafinovaný
|
232°C
|
Slunečnicový olej
|
Rafinovaný
|
227°C
|
Olej z vlašských ořechů
|
Nerafinovaný
|
160°C
|
Olej z vlašských ořechů
|
Častečně rafinovaný
|
204°C
|
Nejlepší cviky na zadek s odporovou gumou. V tomto článku najdete základní popis článků plus videa z našeho youtube.
Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.