Proteinové tyčinky jsou velmi chutnou svačinou nejen na cestách do přírody, ale i po cvičení, v autě na dálnici i kdekoliv jinde. No a když spojíte praktičnost, chuť a navíc ještě dobré složení, dostanete univerzální odpověď na to, proč jsou proteinové tyčinky tak oblíbené. Jsou ale všechny skutečně zdravé? Pojďme se v našem dnešním článku podívat na to, jaké suroviny by proteinové tyčinky měly a neměly obsahovat.
Vzhledem k tomu, že proteinové tyčinky spadají do kategorie sportovní výživy a sportovci mají poměrně vysoké nároky, dá se říct, že naprostá většina proteinových tyčinek má složení obstojné. Z těch dobrých a zdraví prospěšných surovin v tyčinkách najdete zpravidla:
Základ každé správné tyčinky tvoří vláknina. Existuje několik druhů používané vlákniny, přičemž navzájem se od sebe lehce liší zejména pokud jde o glykemickou odpověď organismu a toleranci trávicího traktu. Za nejvyšší standart osobně považuji rozpustnou gluko vlákninu, jakou používá například česká společnost Prom-In v tyčinkách Pure Bar. Obdobně dobrá je ale například čekanková vláknina zastoupená v Czech Virus Protein Bar a přijatelné jsou i izomaltooligosacharidy, které ale nemusí každému vyhovovat.
Pokud vás zajímá, jaká kritéria jsou nejdůležitější podle kulturisty Jirky Vacka, určitě mrkněte na náš YouTube kanál, kde toto téma rozebírá do posledního detailu:
V proteinové tyčince zpravidla nesmí chybět zdroj bílkovin. Z mého pohledu jsou přijatelné hned dva zdroje bílkovin. Zaprvé je to syrovátkový protein, který je zpracovaný ideálně CFM metodou, ale bohatě postačí i obyčejný filtrovaný koncentrát. Syrovátka je totiž velmi dobře využitelná a obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, což je pro sportovce velmi žádoucí. Druhou možností jsou rostlinné proteiny, kterých bych ale osobně v tyčince preferoval více. Pokud je totiž zastoupený pouze jeden rostlinný zdroj (nejčastěji to bývá levná sója), některé aminokyseliny jsou deficitní. Co se tedy veganských tyčinek týče, tedy tyčinek s rostlinným proteinem, zkuste třeba ty od značky BiotechUSA, které mají zastopení hrachového a rýžového izolátu. Další skvělou variantou jsom tak moc oblíbené cookies od Lenny&Larrys, které obsahují ve složení také pouze rostlinné zdroje, jejich drobnou nevýhodou je to, že obsahují více cukru, chuť vás ale určitě nezklame.
Protein a vláknina k výrobě tyčinky samozřejmě nestačí, proto je potřeba použití dalších surovin, které produkt dochutí a dosladí. Ze sladidel musím rozhodně vyzdvihnout steviol-glykosidy mající původ v rostlině zvané stévia a sukralózu, která má jedno z nejnižších skóre škodlivosti (na opačném konci spektra samozřejmě stojí aspartam a acesulfam K). Na dochucení se používá celé široké množství látek, které je samozřejmě nemožné vyjmenovat. Podle mého názoru platí jednoduchá poučka - čím méně chemicky zpracovaných surovin, konzervantů, stabilizátorů a kontroverzních surovin výrobce použije, tím lépe. Často používaný bývá například kokosový krém/kokosový olej, mandlové máslo či kakaové máslo, což jsou opravdu nezávadné složky, které dodávají tyčinkám skvělou chuť
Naproti tomu spousta proteinových tyčinek se zdravě jen tváří a jedná se jen o marketing zacílený na sportovce, kteří složení buď vůbec nečtou, nebo mu nerozumí. Naštěstí ale existuje několik surovin, podle kterých špatnou proteinovou tyčinku poznáte. Jedná se zpravidla o:
Palmový tuk v přední linii
Palmový tuk, je většinou to, co drží tyčinku u sebe. Pokud si někdo myslí, že se tam dává jen tak pro nic za nic nebo protože to je levná surovina, tak aby tyčinka byla "větší", tak se plete. Hodně výrobců se snažilo palmový tuk nahrazovat nějakým jiným tukem, ale postupně se vrátili zpět k "palmáči", protože je hodně stabilní. Každopádně faktem je, že palmový tuk obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin než třeba vepřové sádlo nebo jiné živočišné, ale i rostlinné zdroje, proto u výběru tyčinky koukejte na množství. Pokud bude někde u konce složení, dá se takové tyčinka považovat za dobrou, pokud se palmový tuk objevuje v přední linii moc dobrá asi nebude.
Kaseinát vápenatý
V případě, že má tyčinka jako hlavní zdroj bílkovin uvedený kaseinát vápenatý (či kaseinát sodný), nedá se tyčinka zařadit mezi ty nutričně nejlepší tyčinky. Tato bílkovina je málo využitelná, protože se vyrábí chemickou reakcí s hydroxidy a dochází k denaturaci jednotlivých zdraví prospěšných frakcí. Výroba je ale velmi levná, a proto tuto bílkovinu v nějkterých tyčinkách najdete.
Množství přidaných látek
Velmi často poznáte kvalitu tyčinky už jen podle toho, jak obsáhlé složení vlastně mají. Například takový Czech Virus je jasným důkazem toho, že chutnou a zdravou tyčinku lze vyrobit jen z 6 nebo 7 základních surovin. Pokud tedy někteří výrobci uvádí složení tak dlouhé, že se v něm při čtení ztrácíte, je nejspíše nad míru jasné, že taková tyčinka nebude nejlepší nákup.
Aby vám náš článek kromě informací, podle nichž kvalitní tyčinku poznáte, přinesl také nějaké konkrétní typy, musíme zmínit pár populárních tyčinek a narovinu říct, jak si vedou.
Každá tyčinka obsahuje 20g nejlepších proteinů, obsahují jen minimální množství tuku a zcela zanedbatelné množství cukru. Hlavní zdroje bílkovin jsou syrovátkový proteinový izolát, mléčný proteinový izolát, mléčný proteinový koncentrát.
Z hlediska složení je Czech Virus Protein Bar jedna z nejlepších tyčinek, jaké na trhu najdete. Obsahuje jen 7 základních surovin, přičemž žádná z nich není nijak kontroverzní, problematická či dokonce škodlivá. Někomu sice může vadit, že je z hlediska konzistence o něco tvrdší, každopádně mně osobně velmi zachutnala a pokud máte rádi kokos, určitě si zamilujete Coconelu tak jako já.
Pure Bar od společnosti Prom-In je po chuťové stránce upřímně řečeno lehce zvláštní, protože má práškovou konzistenci a navíc nepůsobí nijak výrazně. Když to ale překousnete, nabídne vám tyčinka velmi kvalitní složení bez jakýchkoliv aditiv, palmového oleje či přidaného cukru.
V případě Grenade Carb Killa můžete vybírat hned ze 13 různých variant, přičemž naprostá většina z nich chutná opravdu famózně. Problém je ovšem v tom, že složení není uplně zázračné. Zdrojem bílkovin je v první řadě kaseinát vápenatý a ve složení najdete kromě palmového tuku také hydrolyzovanou želatinu a další suroviny, které v kvalitní tyčince pro sportovce v žádném případě nemají co dělat.
Proteinová tyčinka Quest Bar s obsahem 20 g kvalitních bílkovin v jedné tyčince je ideální na svačinu v průběhu dne nebo na doplnění energie po náročné fyzické aktivitě. Navíc utiší hlad a chuť na něco dobrého. Zdrojem bílkovin je proteinová směs - mléčný proteinový izolát, syrovátkový proteinový izolát. Máme několik skvělých příchutí a stale se u nás jednou z nejoblíbenějších tyčinek.
Dnešní článek měl za cíl vám přiblížit, které suroviny v proteinových tyčinkách být mají a kterým byste se raději měli vyhnout. Ty nejkvalitnější a nejlepší tyčinky jsou tvořeny minimem surovin, základ většinou tvoří pouze vláknina a kvalitní protein, přičemž tato kombinace je obohacena surovinami k dochucení a doslazení. Palmový olej, palmový tuk, kaseinát vápenatý, aspartam ani cyklamát nemají v kvalitních proteinových tyčinkách co pohledávat.
Autor: Miroslav Dvořák
Mohlo by Vás zajímat:
Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy?
Kvalitní Pre-Workout není pouhý "nakopávač", ale směs více surovin, která se má postarat o pro maximální podporu výkonu a soustředěnest při tréninku.