Můj účet
Přihlášení
Menu

Kyselina listová | Základní stavební kámen lidského zdraví a DNA

V dnešní době, kdy se stále více zaměřujeme na prevenci zdravotních problémů a snažíme se žít zdravěji, hraje klíčovou roli ve stravování i správný výběr nutričně bohatých potravin. Jedním z esenciálních prvků, který by neměl ve vaší stravě chybět, je kyselina listová. Tento vitamín, známý také jako folát nebo vitamin B9, není jen obyčejným doplňkem – je to zásadní nutriční komponenta, která podporuje mnoho životně důležitých funkcí v těle. Jakých a pro koho je vhodná? Pojďme se podrobněji podívat na to, proč je kyselina listová tak důležitá a proč by ji měly užívat i těhotné ženy.

Co se dozvíte?

  • Co je to kyselina listová?
  • Jaké procesy těla má kyselina listová na starosti?
  • Pro koho je kyselina listová vhodná?
  • Zdroje kyseliny listové neboli vitamínu B9
  • Jaký je doporučený denní příjem kyseliny listové?

Co je to kyselina listová?

Kyselina listová, známá také jako vitamin B9, je zásadní součástí zdravé výživy a má klíčovou roli v mnoha biologických procesech v lidském těle. Tento ve vodě rozpustný vitamín je esenciální. Tělo si ho tedy samo neumí vyrobit. Je proto třeba dbát na dostatečný příjem kyseliny listové skrze potraviny nebo ji užívat jako doplněk stravy.


NÁŠ TIP: Když už jsme u těch doplňků stravy, naší jasnou volbou je Kyselina listová v aktivní formě od značky BrainMax. Tato forma je nejlépe vstřebatelná, tudíž velice funkční. Objednávka vám zabere pár sekund a než celý článek dočtete, balíček už může být na cestě k vám. 


Jaké biologické procesy má kyselina listová na starosti?

Kyselina listová je nezbytná pro syntézu DNA a RNA, což jsou molekuly nesoucí genetické informace a umožňující dělení a růst buněk. Hraje také důležitou roli v metabolismu aminokyselin, základních stavebních kamenů proteinů. 

Rizika nedostatku kyseliny listové:

✅ Neschopnost efektivně reprodukovat buňky
✅ Anémie neboli chudokrevnost
✅ Problémy spojené s reprodukcí
✅ Oslabení kognitivních funkcí

Nedostatek kyseliny listové by měly řešit především těhotné ženy. Vitamin B9 totiž intenzivně ovlivňuje zdraví a vývoj plodu. 

Podpora reprodukčního zdraví

Kyselina listová je klíčová pro zdraví reprodukčního systému obou pohlaví. U mužů podporuje správný vývoj spermií, zatímco u žen zvyšuje šance na úspěšné těhotenství a podporuje jeho zdravý průběh.

Prevence vrozených vad

Jednou z nejdůležitějších funkcí kyseliny listové je její schopnost předcházet vývojovým vadám u plodů. Studie ukázaly, že adekvátní přísun folátu, tedy kyseliny listové, může významně snížit riziko vad neurální trubice, jako jsou spina bifida a anencefalie. To zdůrazňuje význam suplementace kyseliny listové pro ženy v plodném věku, a také u těch, které plánují těhotenství.

Vliv na srdce, oběhový systém a prevence anémie

Kromě reprodukčního a obecného buněčného zdraví má kyselina listová pozitivní vliv na srdce a oběhový systém. Pomáhá snižovat hladinu homocysteinu v krvi, aminokyseliny, která byla spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Dále vitamin B9 přispívá k tvorbě červených krvinek, čímž pomáhá v boji proti anémii způsobené nedostatkem folátů.

Pro koho je kyselina listová vhodná? 

Jak už z kontextu vyplývá, její užívání dává smysl především v těhotenství, nebo i v případě, že se o miminko snažíte. Rozhodně ji ale nezanedbávejte ani v případě, že se vás reprodukce netýká. Dostatek kyseliny listové by měl mít úplně každý, proto, pokud jste si jisti, že váš příjem zelené zeleniny a dalších zdrojů není nikterak slavný, doplňujte ji. Jaké jsou ale všechny zdroje kyseliny listové?

V čem je nejvíce kyseliny listové?

Přirozené zdroje kyseliny listové zahrnují zelená zelenina. Máme na mysli špenát, kapustu, hlávkový salát a brokolici. Patří sem ale také luštěniny, některé ořechy a obiloviny obohacené o foláty. Pokud dáváte přednost ovoci, nezklameme vás. Pomeranče a banány kyselinu listovou také obsahují. Neomezujte se ale “pouze” na potravinách. Svěřte se do péče kvalitních doplňků stravy, díky kterým budete mít jistotu dostatku. 


B12 obohacený o B9, tedy kyselinu listovou

Vitamin B12 se vyskytuje především v živočišných potravinách, proto je jeho suplementace doporučená především veganům a vegetariánům. Tento doplněk stravy je ale výjimečný jsou komplexností, a to především díky přidané kyselině listové v bioaktivní formě Quaterfolic. Celé složení je GMO free a zároveň má rostlinné složení, takže je opravdu vhodné pro každého.


Jaká je doporučená denní dávka kyseliny listové?

Obecně se doporučuje příjem 400 až 600 mikrogramů kyseliny listové denně, avšak tyto hodnoty se mohou lišit v závislosti na věku, pohlaví a specifických zdravotních potřebách jedince. Během těhotenství může být potřeba příjmu zvýšená. U dětí je doporučený příjem o polovinu snížený, stačí tedy 200 mikrogramů.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

​Suplementy pro pokročilé pro zlepšení výkonu.

V tomto článku jsme se zaměřili na další doplňky pro mírně pokročilé sportovce, které pomáhají optimalizovat hormonální hladiny a zlepšují výkon.

Full body trénink do posilovny. Komplexní cviky. Celý trénink.

Jak si sestavit full body trénink? Kolik opakování a sérií? Trénink celého těla představuje ideální strategii pro ty, kteří cvičí 2 - 3krát týdně.

Sleduj nás: