Můj účet
Přihlášení
Menu

Mýty ve výživě: Co nám bylo roky špatně tvrzeno?

V oblasti výživy se neustále objevují nové trendy, teorie a "zaručená" pravidla, která lidé slepě následují. Mnoho z nich se však po letech ukáže jako mylná. Spolu s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem se podíváme na největší historické omyly ve výživě a zjistíme, kde se vzaly a jaký měly dopad.

1. Tuky jsou nepřítel zdraví

Dlouho se věřilo, že tuky jsou hlavní příčinou obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Tento názor začal nabývat na síle v 60. a 70. letech minulého století, kdy se ve studiích objevovaly důvody pro jejich omezení. V důsledku toho se začaly vyrábět odtučněné potrviny označované jako "štíhlá linie" nebo "low-fat", které ovšem postrádaly chutí a jejich tuk byl často nahrazen cukrem nebo jinými aditivy. To vedlo ke zvýšené konzumaci sacharidů a nárůstu obezity a cukrovky.


Ve skutečnosti jsou tuky nezbytnou součástí zdravého stravování. Kvalitní tuky, jako jsou ty v rybách, avokádu či olivovém oleji, mají pozitivní vliv na zdraví srdce a celkovou vitalitu. Zajímá vás o tucích více? Napsali jsme pro vás článek, kde najdete všechny odpovědi: Co jsou zdravé tuky? | Jaké potraviny zdravé tuky obsahují? | TOP 10 zdrojů tuků.


2. Kalorie jsou si rovny

Teorie "Calories in, calories out" tvrdí, že hubnutí a přibírání záleží pouze na příjmu a výdeji kalorií. Tento přístup však opomíjí faktory, jako je termický efekt potravin, hormonální reakce organismu, psychické rozpoležení, rozdílná stravitelnost různých druhů potravin a další aspekty. Př. 500 kcal ze sladké limonády a 500 kcal z kuřecího masa a zeleniny se v těle nechová stejně.

Petr Havlíček upozorňuje, že součástí zdravého hubnutí není jen sledování kalorií, ale také kvality potravin a jejich vlivu na metabolismus.


3. Cholesterol ve stravě = vysoký cholesterol v krvi

Dlouho panoval názor, že například konzumace více vajec a tučných potravin automaticky vede k vysoké hladině cholesterolu v krvi. Novější výzkumy ale ukázaly, že pro zdravé jedince nemá příjem cholesterolu ve stravě tak dramatický dopad, jak se kdysi myslelo. Naopak, vejce obsahují cenné živiny a zdravé tuky prospívají celkovému zdraví.


4. Margaríny jsou zdravější než máslo

Ve snaze eliminovat nasycené tuky se začala propagovat rostlinná alternativa ve formě margarínů. Problém nastal ve chvíli, kdy se ukázalo, že mnohé margaríny obsahovaly trans tuky, které jsou ještě větším rizikem pro zdraví, než samotné nasycené tuky.

Moderní margaríny sice trans tuky obsahují v minimálním množství, ale přesto jde o vysoce průmyslově zpracované potraviny. Kvalitní máslo v rozumném množství má ve stravě své místo.


5. Detoxikace je nutnost

Pojem "detoxikace" se stal marketingovým tahákem. Různé kůry, šťávy a doplňky stravy slibují čistění organismu, avšak tělo má vlastní detoxikační systém - ledviny, játra a střeva. Místo drahých detoxů je mnohem efektivnější zdravě jíst, dostatečně spát a pravidelně se hýbat.

Detoxu jsme věnovali samostatný článek i podcast, podívat se na něj můžete zde.


6. Vysokoproteinová dieta je pro všechny

S rozmachem fitness životního stylu se začalo věřit, že vysoký příjem bílkovin je nezbytný pro všechny, nejen pro sportovce. Avšak nadměrný příjem bílkovin může být zatěží pro ledviny a má negativní dopad na dlouhodobé zdraví. Každý má jiné potřeby a nadbytečná konzumace bílkovin nemusí mít pro každého přínos.

Kolik bílkovin je ideální množství? To se dozvíte v článku: Proteiny: Dávkování, kdy a jak užívat protein?

Závěr: 

Výživové mýty jsou běžné a často se mění s novými výzkumy. Důležité je kriticky přemýšlet, hledat kvalitní informace a neřídit se slepě trendy. Jak zdůrazňuje Petr Havlíček, základními pilíři zdravého životního stylu jsou pestrá strava, pohyb, spánek a psychická pohoda. Nenechte se tedy zmást dalšími mýty, které se budou objevovat, a zaměřte se na dlouhodobě udržitelné návyky.

Mohlo by vás zajímat:

12 tipů, jak jíst zdravě a kvalitně s nízkým rozpočtem

Přinášíme vám 12 tipů, jak jíst zdravě a kvalitně i s nižším rozpočtem. Poradíme vám, jak efektivněji nakupovat, připravit si kuchyňské základy a být kreativní při vaření, což vám pomůže ušetřit.

8 tipů od Petra Havlíčka, jak dosáhnout vytoužené změny nejen na postavě.

Dosažení cílové váhy, formy nebo režimu je polovina úspěchu. Nejtěžší částí je udržet si dosažené výsledky. 

Proč je pitný režim důležitý pro naše zdraví? Jak se naučit pít vodu.

Proč je pitný režim tak důležitý a je třeba ho dodržovat, ví asi každý, tak proč je to pro mnoho z nás pořád takový problém? Mrkněte na krátký článek.

Sleduj nás: