Rostlinné (veganské) proteiny jsou kategorie proteinových nápojů pocházejících čistě z rostlinných zdrojů. Nejčastěji jsou vyrobeny z luštěnin (sója, hrách, cizrna, čočka), obilovin (rýže, quinoa), konopí nebo dýňového proteinu.
Protein pro vegany dávno není jen oblíbeným suplementem vyznavačů rostlinné stravy. Rostlinné proteiny jsou vhodným zdrojem bílkovin pro ty, co trpí intolerancí laktózy a alergií na mléčnou bílkovinu. Veganské proteinové prášky jsou v drtivé většině také bez lepku, proto jsou vhodné i pro celiaky. Vegan proteiny užívá i mnoho lidí jen pro oživení a zpestření jídelníčku.
Malou nevýhodou jednosložkových rostlinných proteinů je to, že neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum, tzn. zastoupení určité aminokyseliny není v potravině dostatečné, říká se tomu limitní aminokyseliny (u obilovin se jedná o esenciální aminokyselinu lysin). Při nákupu rostlinného proteinu je proto lepší vybrat směs více zdrojů bílkovin. Díky vzrůstající oblibě veganských proteinů, výrobci už dávno ví, jak kombinovat rostlinné bílkoviny, abyste v proteinovém nápoji doplnili všechny esenciální aminokyseliny.
Oblíbený protein pro svou chuť a složení. Rostlinný protein obsahuje jako hlavní zdroj bílkovin hrachový, rýžový izolát a mouku z quinoy, čímž pokryje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Je zcela bez lepku, cukru a laktózy. Neobsahuje ani žádná umělá sladidla a barviva. Vybírat můžete ze 7 příchutí.
Tento protein také obsahuje kompletní aminokyselinový profil z čistě rostlinného zdroje. Skládá se z hrachového izolátu, izolátu hnědé rýže a dýňového proteinu. Veganský protein od Reflexu navíc obsahuje probiotické kultury pro ještě lepší vstřebatelnost. Navíc obal proteinu je plně rozložitelný, ekologický a vhodný pro kompostování.
Veganský protein od Nutrendu se skládá ze 4 zdrojů rostlinných bílkovin. Obsahuje hrachový proteinový izolát, cizrnový koncentrát, konopný a dýňový protein. Má přidanou i směs obilovin (oves, amarant, pohanka, proso a quinoa). Protein obsahuje navíc trávicí enzymy, které podpoří lepší vstřebatelnost proteinu.
Oblíbený americký rostlinný protein, který se vyznává skvělými výraznými chutěmi nezůstává pozadu. Veganský protein obsahuje hrachový a rýžový proteinový koncentrát. Aminokyselinový profil hrachového proteinu je nejslabší, profil rýžových bílkovin je nejsilnější. Kombinace těchto dvou proteinových dosahuje profilu aminokyselin, který je téměř identický s mlékem nebo vaječným proteinem.
Plnohodnotná rostlinná směs 5 zdrojů bílkovin. Směs fava fazolí, kanadského hrachu, bio dýně, hnědé rýže a bramborového proteinu. Pro jeho jemnost je doladěn kokosovým mlékem a je slazený stévií.
Složen z 5 druhů veganských bílkovin, neobsahuje umělá barviva ani aromata a je slazen sukralózou a steviol-glykosidy. Kvalitní složení doplňují trávící enzymy papain a bromelain. Obsahuje hrachový proteinový izolát, rýžový proteinový izolát, aroma, kokosový protein, dýňový protein a mandlový protein.
Způsob použití rostlinného proteinu v prášku nezná hranic. Vegan proteiny jsou ideální pro konzumaci samostatně s vodou či rostlinným mlékem. Rostlinný protein můžete přimíchat do své oblíbené kaše, musli nebo si z něj udělat lahodné smoothie s ovocem. Využijete ho i při pečení, kdy dezertům dodáte kvalitní dávku bílkovin. Navíc pokud použijete ochucený protein není často třeba přidávat žádné jiné sladidlo nebo cukr.
Kdy si dát protein? Proteinový přípravek lze konzumovat prakticky kdykoliv během dne pro doplnění požadovaného příjmu bílkovin. V tréninkové dny je vhodné konzumovat jednu dávku proteinu po tréninku.
Rostlinné proteiny mají hutnější konzistenci a mohou občas trochu padat na jazyk. Narozdíl od syrovátkového proteinu, ze kterého se stane nápoj připomínající mléčný shake, u vegan proteinu můžete stále cítit strukturu prášku. Je to způsobeno tím, že rostlinný protein není 100 % rozpustitelný ve vodě, ale výrobci už umí protein zpracovat na zcela jemňounký prášek, kde strukturu často ani nepoznáte a trávicí enzymy ve vašem zažívacím traktu si poradí s tím, aby se vše dokonale vstřebalo.
Mohlo by vás zajímat:
Bílkoviny potřebujeme pro regeneraci svalové hmoty, poškozené intenzivním tréninkem, a pro dodání potřebného množství aminokyselin nezbytných k tvorbě bílkovin, které podporují růst svalů.
Rostlinná strava je čím dál více populárnější. Pokud na sobě makáte a dáte se na cestu vegetariánství či veganství, dbejte na dostatek bílkovin.