Neznám snad nikoho, kdo by ještě nikdy neochutnal nebo neznal perník. V českých kuchyních je stejně tak známý jako bábovka nebo bublanina. Ale i napříč celou Evropu je známá tato pochoutka.
Historie perníku sahá do doby, kdy si první neandrtálci obohacovali svou placku medem a dochutil kořením. Přesné datum bohužel nevíme, ale dochovaných pramenů starého Egypta se dovídáme, že i tam byl žitný chlév zadělávaný medem a kořením velice oblíbený. Perník se ale odjakživa nejmenoval perník, ale peprník. Jeho jméno vzniklo dle ingredience, která se do perníku přidávala a tou přísadou byl pepř. Přes německý Norimberk se dostal peprník až mezi Slovany, kteří jeho název poněkud upravili, a tak vznikl tradiční perník.
pht by @klarkasch
Ingredience:
Pro proteinovou verzi přidáme odměrku neochuceného, skořicového, vanilkového nebo čokoládového proteinu. My jsme zvolili ten od MusclePharm Combat 100% Whey.
Přprava:
Všechny suché ingredience smícháme v misce. Následně přidáme med, vajíčka, vanilkový extrakt, kokosový olej a mléko. Pořádně rozmícháme a vylejeme na papírej vyložený plech a pečeme cca 30 minut na 200°C.
Sleduj nás i na sociálních sítích:
Mohlo by Vás zajímat:
OBLÍBENÉ PEČIVO KAŽDÉHO AMERIČANA BAKEL
KOLÁČ S MINI VAJÍČKY? NE, JEN JEDEN LAHODNÝ KAKI KOLÁČ. A CO JE TO KAKI?
LOW CARB DONUTY