Můj účet
Přihlášení
Menu

Perník: S malou fitness úpravou

Zdravé Dezerty

Neznám snad nikoho, kdo by ještě nikdy neochutnal nebo neznal perník. V českých kuchyních je stejně tak známý jako bábovka nebo bublanina.  Ale i napříč celou Evropu je známá tato pochoutka.

Historie perníku sahá do doby, kdy si první neandrtálci obohacovali svou placku medem a dochutil kořením. Přesné datum bohužel nevíme, ale dochovaných pramenů starého Egypta se dovídáme, že i tam byl žitný chlév zadělávaný medem a kořením velice oblíbený. Perník se ale odjakživa nejmenoval perník, ale peprník. Jeho jméno vzniklo dle ingredience, která se do perníku přidávala a tou přísadou byl pepř. Přes německý Norimberk se dostal peprník až mezi Slovany, kteří jeho název poněkud upravili, a tak vznikl tradiční perník.



pht by @klarkasch

Ingredience:

  • 400 g špaldové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 4-6 kapek vanilkového ochucovalda 
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 2-3 polévkové lžičky čaje
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 200-250 ml mléka (je na vás jestli zvolíte kravské, mandlové, sojové či kokosové)

Pro proteinovou verzi přidáme odměrku neochuceného, skořicového, vanilkového nebo čokoládového proteinu. My jsme zvolili ten od MusclePharm Combat 100% Whey.

Přprava:
Všechny suché ingredience smícháme v misce. Následně přidáme med, vajíčka, vanilkový extrakt, kokosový olej a mléko. Pořádně rozmícháme a vylejeme na papírej vyložený plech a pečeme cca 30 minut na 200°C. 


Sleduj nás i na sociálních sítích: 


Mohlo by Vás zajímat:
OBLÍBENÉ PEČIVO KAŽDÉHO AMERIČANA BAKEL
KOLÁČ S MINI VAJÍČKY? NE, JEN JEDEN LAHODNÝ KAKI KOLÁČ. A CO JE TO KAKI?​
LOW CARB DONUTY