Můj účet
Přihlášení
Menu

Petr Havlíček o zdravé večeři: Jaký má večeře vliv na zdraví a váhu?

Výživový specialista Petr Havlíček přichází s cennými radami, jak by měla vypadat zdravá a vyvážená večeře. Správně sestavené večerní jídlo je klíčové nejen pro udržení optimální hmotnosti, ale také pro celkovou pohodu a kvalitní spánek. V tomto článku vám Havlíček představí, jaké potraviny by ve vaší večeři neměly chybět, na co si dát pozor a jak se vyhnout běžným chybám. Zjistíte, jak by měla vypadat večeře lidí se sedavým zaměstnáním a těch, kteří mají fyzicky náročnou práci. 

V podcastu se probírá, zda je důležité večeřet a zda velké večeře mohou být příčinou rychlého přibírání na váze. Diskutuje se o tom, jak dlouho trvá, než se jídlo vyklidí ze žaludku, a jaký je názor na druhou večeři. Petr vypráví o tom, jak by se měla lišit večeře u lidí s aktivním životním stylem nebo náročnou prací ve srovnání s těmi, kteří mají sedavé zaměstnání. Téma se dotýká možnosti kompenzace energie po náročné práci například na stavbě. Nakonec se Jirka a Petr podělí o své obvyklé večerní jídelníčky.

Nejčastější chyby, díky které mnoho lidí přibírá?
 

✅ Hladovění přes den a dohánění jídla večer?

Celodenní hladovění a následná konzumace čehokoliv, co přijde pod ruku, je bohužel častým scénářem v hektickém životním stylu. Během dne jste zahlceni prací, nestíháte a zdá se vám, že na pravidelné jídlo jednoduše není čas. Myšlenka, že byste se zdržovali stravováním, vás odrazuje, a tak se spokojíte s minimem, případně s občasným drobným občerstvením. Po návratu domů však nastává zlom. Běžná večeře vás neuspokojí a přichází tak přejídání. 

Lide s fyzicky náročnou prací, to nabývá až tak velký problém, protože doplní přes den tolik vydanou energii, hůře jsou na tom lidé se sedavým zaměstnáním, kteří energie moc nevydají, obzvlášť ti by se měli zamyslet, zda by jejich stravovací návyky nemohly vypadat lépe, protože neudělat si čas na to, abyste si dopřáli klidný oběd či jiné jídlo během dne, je spolehlivou cestou k vyhoření a výrazné únavě. 

✅ “Večeři dej nepříteli.” Máte pocit, že nesmíte večeřet, abyste nepřibrali.

Další opačný extrém je vynechání večeře. Ani zeleninový salát, zeleninová polévka nebo květáková rýže není to pravé, co by mělo dělat vaši večeři. Poslední jídlo dne by mělo být 2 - 3 hodiny před spaním. Průměrný čas vyprázdnění žaludku trvá zhruba 4 hodiny. Čím těžší a tučnější jídlo, tím déle to potrvá. 

Ideální večeře i do diety může být například grilovaný losos s dušenou zeleninou, míchaný salát s kuřecím masem nebo cottage sýrem, či omeleta z vaječných bílků s špenátem a rajčaty. Tato jídla poskytují dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů, přičemž mají nízký obsah kalorií, což z nich činí ideální volbu pro večeři.

✅ Jaké potraviny jsou vhodné na večeři?

Drůbeží maso, libové hovězí maso, ryby a mořské plody, mléko a mléčné výrobky, vařená vejce, sójové výrobky jako tofu a tempeh, dušená i čerstvá zelenina, a komplexní sacharidy v podobě pohanky, quinoi nebo amarantu jsou vynikající potraviny na večeři. Tyto potraviny poskytují vyvážený přísun bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a komplexních sacharidů, což zajišťuje dlouhodobý pocit sytosti, stabilní hladinu energie a podporuje regeneraci svalů po celém dni. Díky nízkému obsahu kalorií a vysoké nutriční hodnotě jsou ideální pro udržení zdravé hmotnosti a podporu metabolismu.

Tipy na recepty na večeři z těchto surovin:

✅ Grilované kuřecí prsa s dušenou zeleninou:

  • Kuřecí prsa
  • Brokolice, mrkev, cuketa
  • Olivový olej, česnek, bylinky (např. rozmarýn, tymián)
  • Sůl, pepř

Postup: Kuřecí prsa potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte nasekanými bylinkami. Grilujte kuřecí prsa na středně vysokém ohni přibližně 6-7 minut z každé strany, dokud nejsou propečená. Mezitím dušte brokolici, mrkev a cuketu na pánvi s trochou olivového oleje a česneku, dokud zelenina nezměkne.

✅ Rybí filé na citrónu s čerstvým špenátem

  • Rybí filé (např. treska, tilápie)
  • Citronová šťáva
  • Čerstvý špenát
  • Sůl, pepř, česnek

Postup: Rybí filé osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Pečte v troubě při 180 °C po dobu 15-20 minut, dokud není ryba propečená. Na pánvi s trochou olivového oleje osmahněte česnek a přidejte čerstvý špenát, dokud nezvadne.

✅ Tofu stir-fry s čerstvou zeleninou

  • Tofu
  • Paprika, brokolice, cuketa
  • Sójová omáčka, zázvor, česnek
  • Olivový olej

Postup: Tofu nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi s trochou olivového oleje do zlatova. Přidejte nakrájenou papriku, brokolici a cuketu a krátce smažte. Přidejte sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor a česnek, promíchejte a vařte ještě několik minut, dokud zelenina nezměkne.

✅ Tempeh s pohankou a dušenou zeleninou

  • Tempeh
  • Pohanka
  • Dušená zelenina (např. brokolice, mrkev, papriky)
  • Sojová omáčka, česnek

Postup: Tempeh nakrájejte na plátky a osmahněte na pánvi s trochou oleje a česneku. Pohanku uvařte podle návodu na obalu. Smíchejte osmahnutý tempeh s uvařenou pohankou a dušenou zeleninou, ochuťte sójovou omáčkou.

✅ Co si dát večer místo brambůrků? 

Klasické chipsy nejsou ideální volbou pro zdravou stravu, zejména pokud se snažíte o hubnutí, natož večer. Místo nich můžete zvolit zdravější alternativy, jako jsou proteinové chipsy, které poskytují vyšší obsah bílkovin a nižší množství tuku. Dalšími vhodnými možnostmi jsou okořeněná zelenina, například pečené kousky mrkve nebo cukety, které můžete zasypat kořením z pravého sýru nebo slaniny nebo sušené maso, které je skvělým zdrojem bílkovin a může posloužit jako výživná svačina.

Mohlo by vás zajímat: 

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.

Jak zdravě snídat? Vhodné potraviny na snídani.Snídaně je základ dne? Rozhodně ne pro všechny. Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky spojené se zdravou snídaní. 

TOP 9 receptů z ovesných vloček

Máte rádi ovesné vločky a došly Vám nápady na recepty, jak je využít? Pak právě pro Vás je náš nový článek, kde najdete TOP 9 receptů s využitím ovesných vloček. Vyzkoušejte a najděte si svůj oblíbený!

TOP 5 zdravých snídaní

Na našem blogu najdete nespočet receptů, kterými se můžete inspirovat. My jsme pro Vás tentokrát vybrali TOP 5 receptů na zdravé snídaně. Samozřejmostí je rychlá příprava, kvalitní ingredience a vysoký obsah bílkovin. Neváhejte a vyzkoušejte!