Můj účet
Přihlášení
Menu

Petr Havlíček radí, co snídat ▷ Hodnotí vaše snídaně.

Rady, tipy, triky

Zdravá snídaně je pro mnoho z nás klíčovým základem každého dne. Poskytuje tělu nezbytné živiny a energii, která pomáhá zůstat produktivní a soustředění během celého dopoledne. Níže naleznete několik tipů, jak připravit zdravou a vyváženou snídani, která podpoří tělo i mysl, ale i to, jak by snídaně neměla vypadat.

V podcastu se dozvíte možnosti, jak pojmout snádani zdravě. Tým "Ovesná kaše" se dozví, jak obohatit o vlákninu, bílkoviny či fermentované varianty. Zjistíte, zda má význam namáčení ořechů a semínek a jejich přínos pro zdraví. Petr Havlíček vysvětlí, jaký je rozdíl mezi jogurtem, řeckým jogurtem a skyrem, spolu s nápady na chutné kombinace do snídaně. Řešíme také otázky týkající se tuků, zvýšeného cholesterolu, nízkosacharidových snídaní, rýžových chlebíků nebo žitného pečiva. 

Nejčastější chyby při vaření ovesné kaše

Obilná kaše je skvělá volba pro zdravou snídani, ale mnozí lidé při její přípravě dělají chyby, které mohou snížit její nutriční hodnotu a způsobit, že není tak vyvážená, jak by mohla být. Tato pravidla platí pro každou snídani:

1. Nedostatek bílkovin 

Samotná kaše obsahuje pouze malé množství bílkovin, a pokud není doplněna dalšími zdroji bílkovin, může vést k rychlejšímu pocitu hladu a nedostatečné sytosti. 

✅ Řešení: Přidejte do kaše zdroj bílkovin, jako je řecký jogurt, ořechové máslo, semínka nebo proteinový prášek.


2. Málo zdravých tuků 

Ovesné vločky samy o sobě tuk neobsahují, ale tuky jsou nezbytné pro správnou funkci mozku a srdce, a také pro vstřebávání některých vitamínů.

Řešení: Přidejte do kaše ořechy, semínka nebo trochu ořechového másla. 


3. Příliš cukru a málo vlákniny 

I když ovesné vločky samy o sobě obsahují vlákninu, je třeba kaši obohatit o další vlákninu.

✅ Řešení: Místo sladkých sirupů nebo medu, přidejte do kaše ovoce. I to vaší snídani krásně ochutí navíc do ní vnesete více vlákniny a vitamínů. Pokud máte rádi sladké sáhněte po přírodním sladidle, jako je stévie, březový cukr xylitol nebo erithrytol

Mohlo by vás zajímat:

TOP 9 receptů z ovesných vloček

Máte rádi ovesné vločky a došly Vám nápady na recepty, jak je využít? Pak právě pro Vás je náš nový článek, kde najdete TOP 9 receptů s využitím ovesných vloček. Vyzkoušejte a najděte si svůj oblíbený!

​FIT snídaně | Karamelové proteinové lívance

Lívanců není nikdy dost! Tentokrát Vám přinášíme velmi chutný recept na karamelové lívance. Samozřejmostí je extra dávka bílkovin, žádný přidaný cukr a jednoduchá příprava. Nazdobit si je můžete dle libosti a chuti. 

Francouzské toasty

Na tuto zdravou a chutnou snídani Vám stačí pár surovin, které určitě máte všichni doma. Omrkněte recept na zdravé francouzské tousty s proteinem. Jednoduchá příprava je samozřejmostí a o skvělé chuti se přesvědčte sami!

FIT snídaně | Proteinové vafle

Pokud už Vás omrzely lívance nebo jen hledáte inspiraci na pomalou nedělní snídani, pak máme recept přímo pro Vás! Skvěle nadýchané proteinové vafle z pár surovin, které máte v mžiku hotové. Vyzkoušejte a nechte si chutnat!

Sleduj nás: