Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.
Víte, tato situace už se poněkud zlepšila, ale stejně jsou mezi námi tací, kteří mají ze sacharidů panickou hrůzu. Někteří si stále myslí, že redukce tuku = zaškrtit sacharidy na co vůbec nejmenší možné množství.
Také tu jsou tací, kteří se mnou budou do krve hádat, že dát člověku do redukčního jídelníčku více jak 150g sacharidů je prostě špatně sepsaný jídelníček. A takhle bych mohl pokračovat…
Já si jednoduše myslím, že sacharidy jsou jedna z makroživin, se kterou se dají dělat úžasná kouzla (pokud se to s nimi dobře umí). Člověk se jich hlavně nesmí bát a musí tomu trochu přispívat tím "mentálním nastavením", protože ono dávat do jídelníčku sacharidy člověku, který z nich má hrůzu, většinou k výsledkům nepovede. Nejprve se musí změnit vztah makroživině samotné.
Většinu článků tvořím na základě studií a vlastní praxe. Dnes se však o žádnou studii opírat nebudu. Budu jednat pouze na základě svých zkušeností a nasbírané praxe, protože to je pro mě ohledně tohoto tématu opravdu nejvíc a věřím, že i Vám to bude více platné.
VAROVÁNÍ: JE DOST MOŽNÉ, ŽE TO, CO NAPÍŠU, NEBUDE KORESPONDOVAT S INFORMACEMI Z MAGAZÍNU PRO ŽENY.
Asi nemá smysl zasahovat do sacharidů a chemicky je rozebírat, ale jednoduše je to jedna ze základních maroživin, která má na 1 gram energetickou hodnotu 4kcal(17kJ).
Ještě jednou… nejjednodušší forma energie. To znamená, že tělo s nimi dokáže jednoduše pracovat a jejich energii krásně využívat. Proč je tedy tělu nedopřávat? Také byste se asi moc netvářili, kdyby vás někdo neustále nutil udělat nějakou věc složitěji, když vy sami byste věděli, že se to dá udělat mnohem jednodušeji.
Ano, pokud to s nimi neumíte a zbytečně to s nimi přeháníte, tak samozřejmě budete nabírat. Za to však až tak nemůžou sacharidy, jako více přijaté energie oproti té vydané.
Není sacharid, jako sacharid. Prostě není. Ačkoliv energetická hodnota sacharidu je vždy stejná, tak se v těle chová různě. Některé (ty rychlé - jednoduché) sacharidy ovlivní inzulín více, jiné (ty pomalé - komplexní) naopak méně. Nezatracuji však ani jeden druh sacharidů. Oba druhy mají v jídelníčku svůj význam. Tady jde právě o to, aby s nimi člověk uměl zacházet.
Pokud se to naučíte, dočkáte se plnějších svalů, lepšího sportovního výkonu a hlavně i lepší nálady. Ačkoliv jsou občas lidé k mým jídelníčkům trochu nedůvěřiví (obsahují poměrně dost sacharidů), tak většinou už po 3 dnech mám od nich zprávu, kdy si vychvalují, jak dobře se najednou cítí,jsou plní energie a to i přesto, že jsou často v kalorickém deficitu.
Ano, ale na druhou stranu… co hubnete? První váhové výsledky jsou rychlé, to je pravda. V momentě vyřazení sacharidů nedochází k doplňování glykogenu, který se začne vyčerpávat a s jedním gramem glykogenu odejdou také 4ml vody. Takže ono shodit po prvních dnech nějaké to kilo není vůbec žádný zázrak.
U hubnutí je jedno, jestli uberete z tuků nebo sacharidů. Vždy to bude jen o tom energetickém příjmu (mimochodem na tohle studie existuje). Přibírání tedy není přímo závislé na množství přijatých sacharidů, ale na množství celkově přijaté energie!
Sacharidy chutnají skoro všem, takže proč je z jídelníčku vyřazovat? Režim se musí nastavit takový, který je dlouhodobě udržitelný a nespočívá v tom, že se začnete zásadně omezovat!
Často propagují sacharidové nuly a jiné nesmysly. Netvrdím, že v některých závěrečných fázích diety to není potřeba, ale nejsem si tím tvrzením až tak jistý, protože když jsem připravoval ségru, tak nejlepší formu jsme udělali právě na poměrně dost velkém množství sacharidů a bez superkompenzace.
Mimochodem přesvědčit ségru k podniknutí tohoto kroku bylo dost těžké. Právě proto, že se řídila tím, co píšou jiné bikini na instagram, byla tím dost ovlivněná a nechtěla tomu věřit. Nakonec se to však vyplatilo. Avšak to zmíněné tvrzení je prostě diskutabilní a asi záleží na typu závodnice.
Rozhodně však sacharidové nuly nepatří lidem, kteří chtějí prostě shodit. Tohle je tady nastavené špatně! Na vše člověk musí dívat z dlouhodobě udržitelného hlediska.
Natavení jednotlivých makroživin je velmi individuální. Mě se nejvíce osvědčilo:
Dávám cca 1,6-2,0g bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti (th)
Čím větším množství tuku člověk disponuje, tím méně bílkovin dávám. Někdy se dostanu i na hodnotu 1,4g/kg th. Naopak pokud má více svalů, můžu se dostat i na 2.2g/kg th.
Ty nejčastěji tvoří asi 25% energie. V závislosti na požadavcích klienta se mohu dostat na hodnoty 20 nebo 30%. Méně ani více většinou nedávám.
Těm prostě přidělím zbytek energie. Někdy to mohou být právě i dost vysoké hodnoty, ze které mají někteří obavu.
Mezi skvělé zdroje sacharidů, ze kterých můžete ve skladbě vašeho jídelčníku vybírat, patří:
Náš TIP: Pokud nemáte zrovna čas vařit nebo se vám prostě jen nechce, vyzkoušejte Expres Menu - hotové, vyvážené jídlo, které stačí pouze ohřát. V nabídce mají kromě několika druhů masa také samotnou rýži. Pytlík hotové rýže vám vystačí jako příloha na dvě porce a chutná právě tak, jako byste si udělali čerstvou doma. Během chvilky a bez práce doplníte sacharidy a načerpáte potřebnou energií.
Z největší části by měly být sacharidy v jídelníčku ty komplexní. Asi 80% z celkového množství sacharidů. 20% může klidně patřit sacharidům jednoduchým. Je to hodně závislé na pohybové aktivitě. Pokud tedy někomu výjde 300g sacharidů. Může být 60g jednoduchých. Jednoduché sacharidy bych používal v momentě nejvyšší potřeby energie (nejlépe v souvislosti s pohybovou aktivitou). Jak jsem říkal - sacharidy jsou lehce využitelné a pokud jsou jednoduché, tak jsou využité navíc i rychle. V žádném případě se jim ale nesnažte ve své stravě vyhýbat, jsou stejně důležité, jako ostatní makroživiny.
Zdroj: Roman Grigar
Mohlo by vás zajímat:
Článek, který je zaměřený na makroživimy a konkrétně bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny, jsou základními stavebními kameny pro budování svalové hmoty.
Bulgur, semolina, quinoa, kusus nebo cizrna? Každá má něco do sebe, mrkněte na článek a zjistěte, jak vybírat sacharidy a jaké jsou ty nejlepší a nejvýživnější zdroje?