Všechny koláče s tvarohem, mascarpone nebo zakysanou smetanou prostě zbožňuju. Nejvíce asi miluji cheesecaky, pečené i nepečené, jelikož se dají připravit na nespočet různých způsobů a každý z nich chutná skvěle. Tento koláč je takovou zdravější a odlehčenější kombinací cheesecaku a banoffee caku. Na korpus jsem použila hlavně směs ořechů a také proteinový prášek, který najdete také v náplni. Díky tomu obsahuje koláč více bílkovin a samozřejmě méně cukrů. Je tudíž skvělou svačinkou (nejen) pro všechny fitness nadšence.
1. Lískové, kešu a pekanové ořechy, plus vločky dáme do robotu a rozmixujeme do konzistence hrubé mouky. Přidáme strouhaný kokos, kukuřičnou a hladkou mouku, proteinový prášek a rozměklé na kousky nakrájené máslo a vypracujeme pevné hladké těsto.
2. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a vtěsnáme do ní těsto. Dáme na 30 minut odležet do lednice.
3. Měkký tvaroh prošleháme s vejcem. Pak do směsi vmícháme vidličkou rozmačkaný banán, mouku a proteinové prášky, a ještě krátce prošleháme.
4. Náplň nalijeme na korpus. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 20 minut.