Vymýšlet recepty na dýňové koláče a buchty mě asi nikdy neomrzí. Tuhle zeleninu totiž zbožňuji na všechny možné způsoby. Jsou z ní výborné krémové polévky, slané quiche, pomazánky, a samozřejmě taky sladké moučníky. Skvěle si rozumí s čokoládou, kakaem, kokosem, ořechy i arašídovým máslem – právě to jsem ve větší míře použila v tomto receptu. Díky němu má koláč jedinečnou chuť, a protože je v těstě také hustý bílý jogurt, má koláč lahodnou chuť s krémovým ocáskem.
1. Dýni oloupeme, odstraníme zrníčka a nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a pod pokličkou uvaříme doměkka, asi 25 minut. Pak vodu slijeme a k horké dýni přidáme kokosový olej a vidličkou rozšťoucháme na kaši. Přidáme arašídové máslo, datlový sirup a jogurt a důkladně promícháme.
2. Ovesnou mouku smícháme s kokosovým cukrem, proteinovým práškem a jedlou sodou. Suchou směs postupně vmícháme k dýňové.
3. Těsto nalijeme do koláčové formy vyložené pečicím papírem.
4. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 40 minut. Pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 20 až 25 minut. Koláč necháme dojít v otevřené troubě.
Sleduj nás i na sociálních sítích: