Pokud nejste milovníci sladkého, pak vás jistě potěší tento recept na křehký slaný koláč. Kombinace špenátu a mozzarelly nemá chybu. Do náplně však můžete přidat ještě třeba sušená rajčata nebo na těsto rozložit plátky šunky. Dejte si koláč třeba k večeři se zeleninovým salátem.
Ingredience na 1 zapékací formu (25 x 15 cm)
Na těsto
- 100 g másla
- 1,5 lžičky směsi italských bylinek
- 190 g celozrnné ovesné mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- pečicí papír
Na náplň
- 2 vejce
- 200 g mražených špenátových listů
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 70 ml smetany ke šlehání
- 125 g mozarelly light
Postup
- Rozpuštěné a vychlazené máslo smícháme s celozrnnou ovesnou moukou a bylinkovým kořením a vypracujeme víceméně drobenkové těsto. Přidáme vejce a vodu a zaděláme pevné tvárné těsto, které vtěsnáme do formy vyložené pečicím papírem. Dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravíme špenátovou náplň. Špenát dáme s asi 50 ml vody do hrnce a necháme na mírném plameni povolit. Pak vmícháme smetanu a necháme pod pokličkou krátce podusit. Poté ochutíme česnekem a osolíme.
- Na korpus rozetřeme špenátovou směs a navrch rozložíme pokrájenou mozzarellu.
- Quiche pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 40 až 45 minut.