Říkáte si, upéct proteinový dort, není vůbec žádná věda. Přidat protein do klasického těsta na korpus, umí asi každý. Akorát takový dort bude sice obohacen o bílkoviny, ale pořád v něm bude kopice cukru a tuku. Pojďme si upéct dort zdravě a ze surovin, ze kterých si naše tělo veme spoustu živin. Protože zdravé neznamená nedobré. Na tomto dortu si určitě smlsnete.
Suroviny na formu o průměru 11-15 cm:
Korpus:
Mezivrstva:
Krém:
- 3 ks žloutků
- 2 pytlíky vanilkového pudinku
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 2 odměrky proteinu
- Cca 500 ml mléka
- Kakao
Postup:
- Nejprve oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli, poté opatrně zašleháme kokosový cukr a šleháme tak dlouho, dokud nebude sníh trošku tužší.
- Opatrně zapracujeme špaldovou a mandlovou mouku pomocí metličky tak, aby sníh spadl jen minimálně.
- Formu na dort vysteleme pečícím papírem (nejprve vymažeme tukem a papír na ni nalepíme) a na dno vlijeme těsto, které rovnoměrně rozprostřeme.
- Dáme péct na 180° zhruba 25 minut, dokud nebude korpus zvrchu lehoučce dozlatova. Po uplynulém čase vyndáme a necháme vychladnout. Pokud hodně vypukl (což se mi nestalo), pak ho můžeme seříznout a vrátit zpět do formy.
- Mezitím na pánvi rozpustíme hořkou čokoládu s arašídovým máslem, promícháme a potřeme směsí korpus po celé ploše.
- V míse ke žloutkům přisypeme pudinkový prášek, přilijeme 250 ml mléka a promícháme. Zbytek mléka dáme vařit do hrnce, kam poté přilijeme pudinkovou směs a mícháme, dokud pudink nezhoustne. Necháme vychladnout.
- Pudink vyšleháme metličkou a zašleháme do něj protein a tvaroh.
- Rozdělíme ho na dvě poloviny a do jedné přidáme kakao.
- Pudink navrstvíme na dort, nejprve světlou část rovnoměrně, navrch tmavou. Můžeme posypat strouhanou čokoládou. Necháme ztuhnout v lednici.
Nutriční informace
|
Kousek dortu (1/8)
|
Energetická hodnota
|
317 kcal
|
Sacharidy
|
19g
|
Bílkoviny
|
28g
|
Tuky
|
15g
|
Mohlo by Vás zajímat:
Zero sirup, zero calories, zero topping. Každý z nás má v okolí někoho, kdo si v těchto pochoutkách libuje a možná jste to i vy sami. Provedli jsme pro Vás odbornou analýzu, dobře prostě je to obyčejná porovnávačka těchto sirupů, abyste si mohli ujasnit a vybrat si, který pro Vás bude ten pravý. Jdeme na to!
Současná situace dává možnost rozvíjet své kuchěřské dovednosti. Co si takhle zkusit celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu ke kávičce? Vystáčíte si s několika surovinami.