Není pochyb o tom, že stejně jako je zdraví škodlivé vysoké procento tělesného tuku, tělu neprospívá ani extrémní vyrýsování, jakého dosahují profesionální kulturisté před svojí soutěží. V našem dnešním článku se tedy podíváme na to, jakou roli hrají v lidské stravě tuky, proč se jim nevyhýbat a jaké procento v těle zhruba držet.
Na úvod je pro pochopení článku nutné malé zopakování nejdůležitějších informací o tucích. V naší stravě by tuk měl být zastoupený zhruba 25 - 30% a v těle slouží primárně jako zdroj energie, jsou nosičem vitamínů a dalších látek, faktorem "chutnosti" (tučnější jídla jsou vnímána jako chutnější) stavební složka buněk nebo ochrana orgánů. Kromě toho ale chrání tělo před únikem tepla z organismu, jsou nezbytné pro tvorbu některých hormonů a podporují vstřebávání lipofilních vitamínů (A, D, E, K). Pokud máte pocit, že potřebujete zhubnout, řešením určitě není odstranění tuků z jídelníčku - to by právě naopak mohlo způsobit množství komplikací.
Hubnutí pro začátečníky. Co je to kalorický deficit? A jak začít správně a udržitelně hubnout?
V tomto článku se dozvíte, co je nejdůležitější pro hubnutí, co je to kalorický deficit a jak si ho pohlídat a jaké doplňky vám mohou pomocit při cestě za vysněnou postavou.
Obezita je spojena se vznikem civilizačních chorob jako je cukrovka, choroby srdce a cév, vysoký tlak a další onemocnění. Druhým extrémem je pak deficit (nedostatek) tuku v těle, který ovlivňuje produkci mnoha hormonů zajišťujících celkovou vitalitu, u žen hrozí ztráta menstruace, zhoršení psychické stránky jedince a snížení pracovní produktivity, nebo dokonce i riziko vzniku poruch příjmu potravy.
O dietě a jejich nejdůležitějších aspektech mluví i Jirka Vacek na našem YouTube kanále, tudíž pokud vás tato problematika zajímá detailněji, určitě si video pusťte.
Ženy mají přirozeně mnohem více tuku než muži a jejich hormonální systém je na tuku mnohem více závislý. Pokud se tedy dostanou do velmi výrazného deficitu, hrozí ztráta menstruace i výrazné hormonální problémy, porucha funkce štítné žlázy, které se mohou léčit i několik let.
Muži jsou schopni správně fungovat při mnohem menším procentu tělesného tuku, než jaké si mohou dovolit ženy.
Pokud máte nízké procento tělesného tuku, řešením je samozřejmě větší množství jídla. Zároveň si vybírejte kalorická jídla a nebojte se tuku, který má při srovnatelném množství gramů více kalorií než sacharidy. Základ je ale samozřejmě zůstat zdravý, proto musíte jídla vhodně kombinovat a preferovat nenasycené mastné tuky, jejichž zdrojem jsou ořechy, různá semínka, kvalitní tuky (tam mimochodem patří i oříškové máslo) avokádo a ryby. Rozhodně ale není dobré, navyšovat kalorický příjem fastfoody, smaženými jídly a pochoutkami.
Ořechová másla patří mezi nejoblíbenější pochoutku nejen fitnesáků. Jaké je top?
Žebříček nejprodávanějších másel vypadá následovně:
Chutný a relativně levný zdroj energie, který tělo zasytí na dlouhou dobu. Za nás se jedná o TOP neochucené máslo, které vás svou chutí a konzistencí dostane. Konzistence je tekutější a vaši kaši vystřelí na nový level. V nabíde je smooth i crunchy.
Sametově jemné arašídové máslo s famózní bílou čokoládou, karamelem a jemnými krystalky himálajské soli. Každá ingredience v krému Sweet & Salty má svůj smysl a takhle dohromady tvoří dokonalou slast. Ochutnej a přesvědč se, že jedna lžička opravdu nestačí.
Pokud hledáte máslo, které patří do TOPky, co se složení týče, u Luckyho vedle rozhodně nešlápnete! Téměř všechny příchutě jsou také v minibalení po 40 gramech. Másla jsou na výběr neochucená i ochucená.
Jak (ne)počítat kalorie při hubnutí a jak při nabírání svalové hmoty? Rychlý jednoduchý návod.
V tomto článku vám ukážeme, jak jednoduše se spočítat makroživiny a jak si hlídat kalorický příjem.
Z dnešního článku byste si měli odnést to, že nadváha tělu škodí stejně tak, jako mu škodí nedostatek tuku v těle. Držet se v určitém rozmezí je tak určitě více než žádoucí nejen pro celkové fyzické zdraví, ale také pro optimální produkci hormonů a tím pádem i psychickou pohodu, vyrovnanost a produktivitu. Pokud se chcete o hubnutí dozvědět co nejvíce, čtěte pravidelně náš blog, kde tato témata pravidelně rozebíráme, stejně jako je zmiňujeme na našem YouTube kanále.
zdroj: Miroslav Dvořák
Mohlo by Vás zajímat:
Emoční tuk vzniká v hlavě. Jedná se o souhru s našimi nezpracovanými emocemi a hormonálním systémem, která vytváří “ideální prostředí” pro zadržování tuku v partiích, které jdou těžko shazovat.
Během pracovního týdne máme tendence se odbývat. Zejména u obědů sáhneme po něčem rychlém, dostupném a oběd zhltneme za chůze, v běhu nebo v autě. V dnešním článku si ukážeme několik typů, na co si dát při výběru a přípravy jídla pozor a jak předejít poobědové únavě.