Když vypukne sezóna švestek, je přímo povinností upéct nějaký moučník se švestkami. Švestkový koláč s drobenkou nebo švestkový koláč s tvarohem a mákem, to je česká klasika. Chutnají výborně, ale také obsahují dost cukru, obyčejné bílé mouky a tuku. Pokud chcete zvolit nějakou nutričně hodnotnější variantu švestkového koláče, doporučuji vám tento crumble. Je připravený z ovesných vloček a kukuřičné a arašídové mouky a místo obyčejného másla jsem použila arašídový krém a kokosový olej. Díky tomu má crumble nejen jedinečnou chuť a vůni, ale obsahuje také více bílkovin a minerálních látek.
Na 1 zapékací mísu 15 x 25 cm
Na švestkovou směs
- 10 švestek
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce likéru amareto
- 3 lžičky topping karamel
- 2 lžíce arašídové mouky
Na drobenku
- 60 g jemně mletých ovesných vloček
- 4 lžíce arašídové mouky
- 60 g kukuřičné mouky
- 40 g třtinového cukru
- 4lžíce arašídového másla
- 4 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce zakysané smetany
Postup
- Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do mísy, přidáme likér amareto, topping, vanilkový cukr a arašídovou mouku a vše dobře promícháme.
- Zapékací formu vymažeme kokosovým tukem a na dno rovnoměrně rozložíme švestkovou směs.
- Ovesné vločky promícháme s arašídovou moukou, kukuřičnou moukou a třtinovým cukrem. Přidáme kokosový tuk, arašídový krém a zakysanou smetanu a rukama vypracujeme drobenkové těsto, které rovnoměrně rozdrobíme na švestky.
- Crumble pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 25 minut.
Sleduj nás i na sociálních sítích: