Přílohy k jídlu - část menu, kterou všichni milují, ale pro moho lidí jsou zdrojem stresu. Rýže, brambory, těstoviny, jakmile se ponoříme do světa diety a zdravého stravování, začnou nás pronásledovat otázky a obavy. Mohou přílohy narušit naši snahu o redukci hmotnosti? Jaký je jejich vliv na hladinu cukru v krvi? Měli bychom se jich vyvarovat úplně, nebo je můžeme začlenit do našeho jídelníčku s rozumem? Máme pro vás jednoduchý návod, jak snížit kalorie ze sacharidových příloh téměř o polovinu.
Na začátek je dobré si zopakovat tyto základy. Rozdíl mezi těmito dvěma typy sacharidů je podstatný. Jednoduché sacharidy (glukóza a fruktóza) způsobují rychlý nárůst energie, ale také rychlý pád, což často vede k rychlému pocitu hladu. Naopak komplexní sacharidy (škroby a vláknina) poskytují dlouhodobé uvolňování energie a udrží delší pocit sytosti. Většina zdravých stravovacích plánů se zaměřuje na konzumaci více komplexních sacharidů a omezení příjmu jednoduchých sacharidů, zejména těch s vysokým obsahem přidaných cukrů. Pokud cvičíte, je dobré jednoduché cukry zařadit do období kolem tréninku, před nebo po, kdy je tělo dobře využije.
Podívejte se na podcast s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem a trenérem Jirkou Vackem o sacharidech. Zjistíte, jaké minimum sacharidů bychom měli přijímat, jaký vliv bude mít, pokud sacharidy z jídelníčku uplně vyřadíme nebo čím nahradit klasický bílý cukr.
0:00 Úvod
0:56 Jsou sacharidy nezbytné v jídelníčku? Jaké je denní minimum?
2:35 Tělo by mělo umět fungovat na tucích i sacharidech.
3:50 Co je největší a nejlepší spalovač tuků?
8:50 Co se stane, pokud vyřadím z jídelníčku sacharidy?
15:35 Jaké jsou rozdíly mezi komplexními a jednoduchými cukry?
17:45 Co byste doporučili k slazení místo bílého cukru?
19:10 Na cukru lze vytvořit závislost stejně jako na cigaretách.
22:45 Je důležité sledovat glykemický index? Jak ovlivňují sacharidy hladinu cukru v krvi?
27:15 Je pravda, že když budu jíst sacharidy večer spíše přiberu než je jím přes den?
33:50 Jaké jsou zásady pokud chci držet nízkosacharidovou dietu?
37:50 Jaká příloha je ideální do redukčního jídelníčku?
44:00 Jak nám pomáhají sacharidy v tréninku? Cyklický dextrin, maltodextrin...
46:00 Komu byste doporučovali sacharidy do tréninku?
Zachlazením příloh, jako jsou rýže, brambory nebo těstoviny, dochází k procesu zvanému retrogradní krystalizace škrobu. To znamená, že po uvaření a následném ochlazení se některé sacharidy v těchto potravinách stávají rezistentními škroby. Rezistentní škroby jsou typ sacharidů, které tělo nevstřebává, protože tělo postrádá enzymy k jeho vstřebávání a ani nezvyšují hladinu cukru v krvi stejně rychle jako běžné sacharidy. Jaké jsou tedy výhody:
Přidáním tuků do sacharidové přílohy snížíte její glykemický index a zpomalíte vstřebávání sacharidů, tím minimalizujete rychlý nárůst hladiny cukru v krvi po jídle. Trávicí trakt potřebuje více času na trávení jídla obsahující tuky. Když se sacharidy spojí s tuky a vlákninou,docílíte pomalejšího uvolňování glukózy do krevního oběhu - stabilnější hladinu cukru v krvi. Používejte zdravé tuky, jako jsou tuky z avokáda, olivový olej, kokosový tuk nebo ořechy.
Zajímá vás o přílohách více? Zda je lepší celozrnné pečivo nebo bílé? Zda bílá mouka skutečně škodí zdraví a proč se celkově lidé příloh bojí? Podívejte se na toto video.
Mohlo by vás zajímat:
Rostlinná strava je čím dál více populárnější. Pokud na sobě makáte a dáte se na cestu vegetariánství či veganství, dbejte na dostatek bílkovin.
Pokud nevíš, jak začít hubnout, vždycky to bude těžký a dlouho u toho nevydržíš. V tomhle článku se dozvíš základní pojmy a principy, jak to funguje, na čem záleží, aby šla kila konečně dolů.