Trenér Jirka Vacek se s vámi podívá na protein zblízka. Co vlastně protein je, jak funguje, jaké existují druhy proteinů? Ani veganské alternativy nezůstanou bez povšimnutí. A co ta záhadná věta o nevhodnosti pro děti, těhotné a kojící ženy?
Protein je lehce stravitelná bílkovina, kterou doplníte svůj denní příjem bílkovin, který potřebujete. Nejznámější a nejoblíbenější je syrovátkový protein. Má vysoký podíl esenciálních aminokyselin BCAA a hlavně leucinu, který stimuluje hladiny mTOR, to znamená signálních drah organizmu pro anabolizaci a hypertrofii (růst svalové hmoty).
Pozor nepleťte si syrovátkový protein se syrovátkou. Syrovátka vzniká při výrobě sýra. Má malý podíl bílkovin, asi 12 g bílkovin na 100 g, a obsahuje různé látky, včetně tuků a sacharidů a dalších živin. Syrovátkový protein je izolovaná forma bílkovin ze syrovátky nebo z mléka, která je zpracována v koncentrovaném prášku. Syrovátkový protein běžně obsahuje 70 - 80 gramů bílkovin na 100 gramů proteinu.
CFM (cross flow microfiltration) je filtrace křížovou metodou, kdy je syrovátka protlačená speciálními membránami, které umožňují oddělit bílkovinu od ostatních látek v syrovátce, jako jsou sacharidy a tuky bez použití vysokých teplot a chemikálií, které by mohly poškodit bílkovinu. CFM filtrace je považována za šetrnou metodu, která pomáhá udržet biologickou hodnotu a strukturu bílkovin v syrovátce.
Dnes již CFM není známkou nejvyšší kvality proteinu. Prakticky každý výrobce používá mikrofiltrace a ultrafiltrace, které probíhají za nízkých teplot a šetrnými metodami. Proto než na zpracování CFM proteinu koukejte na to, zda je protein nedenaturovaný nebo rovnou nativní či grass-fed.
Na trhu existuje široká nabídka proteinů všeho druhu, pojďme si je všechny popsat
Trenér Jirka Vacek říká: “Když zpracujete klasickou syrovátku přes filtrace, dostanete čistou bílkovinu. Koncentrát syrovátky je jeden z nejvíce plnohodnotných zdrojů bílkovin. Stále v sobě zanechává nějakou laktózu a sacharidy, může to být třeba od 3 - 6 gramů sacharidů na 100 g výrobku a obsahuje i malé množství tuku 1 - 3 gramy. Vše je přirozeně vyskytující. Takže, když je syrovátka v koncentrované formě, zůstává v ní celá ta kvalita syrovátky, včetně bílkovinných frakcí, které jsou zodpovědné i za imunitní funkce a další lepší reakce organismu.”
Syrovátkový izolát je ještě dál zpracovaný syrovátkový koncentrát. To znamená, ještě čistější bílkovina, zbavená prakticky všech sacharidů, tuků a laktózy. Izolát je oblíbeným proteinovým nápojem nejen u lidí, kteří usilují o redukci hmotnosti a spalování tuků, ale bude vyhovovat i těm, kteří mají problém s trávením laktózy.
Trenér Jirka Vacek říká: “Syrovátkový hydrolyzát je hodně nepochopený suplement. Hydrolyzát je rozštěpená bílkovina na peptidy, což jsou 3 až 4 aminokyseliny spojené dohromady. Jednoduše řečeno, předtrávená bílkovina, kterou tělo již nemusí trávit, rychle se v organismu štěpí na aminokyseliny, které se rychle vstřebají do krve, proto lidé mají pocit, že jim po tom okamžitě začnou růst svaly, ale není tomu tak. Peptidy jsou tak moc rychlé, že pokud je budete dávkovat v množství, jako klasický syrovátkový koncentrát nebo izolát (30 - 40 gramů), tělo je nestačí využít a klidně se mohou začít ukládat do tuků, obzvlášť pokud jste v kalorickém nadbytku a někomu to může i zvýšit hladinu cukru v krvi. Hydrolyzát je funkční doplněk stravy, ale né pro každého. Pokud chcete, aby jeho užívání bylo funkční, pak hydrolyzát používejte v malých dávkách (5 - 7 gramů) několikrát denně. Každopádně pro běžného cvičence i mnoho dalších sportovců je lepší zvolit klasickou formu proteinů ať už syrovátkový koncentrát či izolát.”
Vaječný albumin je sušený vaječný bílek - zpracovaný vaječný bílek. Kvalitní bílkovina obsahuje teda trochu více sodíku, než třeba syrovátka a konzistence je taková, že nemusí každému vyhovovat, protože hodně to pění je tam taková zvláštní chuť. Má vysoce kvalitní zdroj bílkovin, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je dostupný ve formě prášku, který se snadno stravuje a vstřebává. Používá se samostatně nebo ve směsi s jinými zdroji bílkovin, jako je syrovátkový protein nebo kasein.
Kasein nazývaný jako noční protein je druhá složka mléka, která v mléce převládá. První složka je syrovátka. Kasein je bílkovina, kterou oproti syrovátce tělo déle zpracovává a má trochu jiné aminokyselinové spektrum. Označuje se jako noční protein, díky dlouhé době vstřebávání, proto je používaný hlavně na noc. Oblíbený je micelární kasein, který je trochu těžší a lehce nabyde. Trenér Jirka Vacek říká: “ Kombinace kaseinu se syrovátkovým proteinem je podle mého názoru skvělá věc. V poměru 3:1 syrovátka versus kasein se jeví jako jedno z nejlepších spekter aminokyselin.
Vícesložkové proteiny jsou tvořeny dvěma a více zdroji bílkovin. Často se jedná o kombinaci více typů syrovátkových proteinů, společně s micelárním kaseinem, který je pomaleji vstřebatelný nebo vaječným albuminem (proteinem z vaječných bílků). Tento protein lze užívat kdykoliv během dne a nemusí to být ani ráno nebo jenom po tréninku.
Jirka říká: “Za mě osobně je stále trochu záhadou, protože stále nejsou žádné podstatné studie, zda má nějaký větší přínos pro růst svalů než jiné druhy bílkovin. Rozhodně není možné tvrdit, že hovězí protein má významně vyšší obsah BCAA, zvláště leucinu. Nicméně, hovězí protein obsahuje více kolagenu.” Hovězí protein má výraznější a specifickou chuť ve srovnání s jinými zdroji proteinů, jako je syrovátkový protein nebo rostlinné proteiny. Někteří lidé popisují chuť ochuceného hovězího proteinu jako silnější, masitou nebo nasládlou.
Nejčastěji jsou vyrobeny z luštěnin (sója, hrách, cizrna, čočka), obilovin (rýže, quinoa), konopí nebo dýňového proteinu, které často splňují i BIO kvalitu. Hlavní výhodou těchto proteinů je, že jsou vhodné nejen pro vegany, ale také pro lidi trpící intolerancí laktózy. Při výběru rostlinného proteinu je proto lepší vybrat směs více zdrojů bílkovin, kde je obsažené cele aminokyselinové spektrum. Díky vzrůstající oblibě veganských proteinů, výrobci už dávno ví, jak kombinovat rostlinné bílkoviny, abyste v proteinovém nápoji doplnili všechny esenciální aminokyseliny.
Věříme, že jste díky tomuto článku získali hlubší porozumění toho, co protein představuje a jak funguje v těle. Také teď už pravděpodobně víte, který je pro vás ideální a po kterém sáhnete. Na našem e-shopu najdete prémiové proteiny. Vybrané produkty splňují zásady Vegan, BIO, bez laktózy a lepku a z naší nabídky si vyberou i ti, kteří dávají přednost výrobkům českého původu.
A jaké jsou nejčastější dotazy ohledně proteinu? Podívejte se na tento podcast:
Mohlo by vás zajímat:
Pomáhají při regeneraci, tvorbě a růstu svalové hmoty a slouží jako zdroj energie.Celkově esenciální aminokyseliny plní širokou škálu klíčových funkcí, které jsou zásadní pro celkové zdraví a optimální výkon těla.
Máte dobře nastavený jídelníček, doplňujete základní mikronutrienty (vitamíny a minerály), ať už stravou nebo v doplňcích stravy a do tréninku dáváte maximum? Existuje ještě několik doplňků stravy, kterými můžete podpořit výkon a tak své výsledky zlepšit a urychlit.