Pokud máte celiakii (alergii na lepek) nebo se lepku jen vyhýbáte, zkuste tento ukázkový jídelníček, který je složený z přirozeně bezlepkových potravin. Najdete v něm brambory, červenou čočku a jáhly. Věděli jste, že jáhly patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás konzumovaly po staletí? Nejen, že mají v kuchyni všestranné využití, jsou i skvěle stravitelné. Dalším benefitem je velký obsah vitamínů skupiny B. Nedoporučujeme je kupovat do zásoby, mají totiž tendenci ke žluknutí.
Toto celé menu na den má 1967 kcal, 97 g bílkovin, 199 g sacharidů a 87 g tuků a je rozděleno do tří porcí.
Snídaně: Jahelný nákyp
1 porce obsahuje 667 Kcal, Sacharidy 77 g, Bílkoviny 38 g, Tuky 23 g
Předtím než jáhly budete vařit, tak je několikrát propláchněte horkou vodou. Jáhly nasypte do oslazeného vroucího mléka a vařte, dokud nebudou měkké. Vychladlé je smíchejte s tvarohem, žloutkem a vyšlehanými bílky. Celou směs dejte do vymazaného pekáčku a navrch položte ovoce. Pečte cca 40 minut na 180 stupňů.
Ingredience:
✅ 50 g jáhel
✅ 200 ml mléka
✅ 20 g medu
✅ broskev
✅ 2 bílky
✅ 1 žloutek
✅ 125 g polotučného tvarohu
✅ 10 g másla
1 porce obsahuje 728 Kcal, Sacharidy 70 g, Bílkoviny 31 g, Tuky 36 g
Velice jednoduchý oběd, který můžete připravit sobě do zapékací misky nebo znásobit suroviny a udělat “na plech“ pro celou rodinu. Brambory ve slupce si krátce předvařte, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Dejte je do vymazaného kastrůlku, okořeňte, nalijte na ně část drcených rajčat a navrch dejte mozzarellu. Dejte zapéct na 25 minut na 180 stupňů.
Ingredience:
✅ 300 g syrových brambor
✅ 1 balení mozzarelly
✅ 1 PL olivového oleje
✅ 50 g smetany na vaření
✅ 200 g sekaných rajčat
✅ sůl, bazalka
1 porce obsahuje 572 Kcal, Sacharidy 52 g, Bílkoviny 28 g, Tuky 28 g
V hrnci si na oleji orestujte cibulku společně s nakrájenou mrkví na kostičky. Na samý závěr přidejte česnek na plátky a bobkový list. Poté do hrnce nasypte čočku, drcená rajčata a zalijte 250 ml vody. Vařte cca 20 minut, nakonec okořeňte a osolte. Doplňte opečenými kousky tofu.
Ingredience:
✅ 50 g červené čočky
✅ 1 mrkev
✅ 2 PL oleje
✅ 200 g sekaných rajčat
✅ 1/2 cibule
✅ 90 g tofu
✅ sůl, česnek, tymián, bobkový list
Mohlo by vás zajímat:
Zdravé stravování znamená strávit v kuchyni "půl mládí"? Omyl! Dnešní Food day of eating vás přesvědčí o opaku. Chutné, zdravé a vyvážeí recepty, které máte hotové během chvilky. Kompletní menu pokryje váš příjem 1927 kcal a skládá se z 166 g sacharidů, 96 g bílkovin a 93 g tuků.
Vláčný perníček, který provoní celou kuchyň. Klasický perník lze udělat i v super fit variantě. Klasickou mouku stačí nahradit za špaldovou, marmeládu vyměnit za Jelly od All Nutrition, ovoce v želé, které je doslazeno pouze erythritolem, a zdravější varianta je na světě.