Empanadas jsou plněné taštičky, jejichž původ je ze Španělska a Jižní Ameriky. Nejsou složité na přípravu a můžeme je naplnit prakticky čímkoliv. Já jsem zvolila kombinaci trhaného kuřecího masa s kukuřicí a sýrem, ale vy si můžete vymyslet vlastní variace například s tuňákem, mořskými plody nebo třeba tofu, pokud jste vegetariáni.
Suroviny:
- 350g hladké špaldové mouky
- 120g ghí/másla (pokud šetříme tuky můžeme část nahradit tvarohem)
- 1 vejce
- 50ml ledové vody
- Sůl
- 500g kuřecích prsou
- 1-2 plechovky rajčatového protlaku
- 150g kukuřice
- 50g strouhaného sýra
- Stroužek česneku
- Koření (sůl, chilli, sušený česnek, pepř)
Postup:
- Ghí přidáme do velké mísy k mouce, vejci a soli, postupně přiléváme vodu. Vytvoříme hladké kompaktní těsto, které nelepí ani se nedrolí.
- Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň 30minut.
- Maso vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby bylo celé ponořené. Vaříme tak dlouho, dokud nebude krásně měkké.
- Po vychladnutí jej natrháme pomocí dvou vidliček nebo rukou.
- K masu přidáme rajčatový protlak, kukuřici, česnek a všechno koření a zasypeme sýrem.
- Pořádně promícháme a snažíme se celou náplň nesníst.
- Těsto rozválíme na tloušťku 2-3mm a pomocí širší skleničky z něj vykrajujeme kolečka.
- Každé kolečko pomažeme vodou po okrajích a do středu dáme vždy kus náplně.
- Opatrně přeložíme konce k sobě a pomocí vidličky přitlačíme k sobě (díky tomu nám náplň nevyteče).
- Pomažeme vajíčkem a pečeme na 200°C asi 25-30minut, dokud nezezlátnou.
- Podáváme se salátkem a lžičkou zakysané smetany.
Mohlo by vás zajímat:
Čokoládový piškot, vrstva tvarohu a čokoládová poleva. Mrkněte na recept, který snadno můžete obohatit o bílkoviny a "ošidit" o cukr. Zabere vám maximálně hodinku.
Pojďme si upéct dort zdravě a ze surovin, ze kterých si naše tělo veme spoustu živin. Protože zdravé neznamená nedobré. Na tomto dortu si určitě smlsnete.
Sleduj nás i na sociálních sítích: