S příchodem podzimu se začínají v obchodech stále více objevovat dýně – klasické Hokaidó, máslové, muškátové, špagetové, atd. A to je skvělé. Dýně jsou totiž vděčnou surovinou, kterou lze použít k přípravě slaných i sladkých jídel. Zvlášť výborné jsou všechny možné dýňové koláče a buchty. Nevyzkoušet tento recept by byl doslova hřích. Koláč je krásně vláčný, plný oříšků a bezlepkový.
Ingredience Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)
- 400 g máslové dýně
- 80 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 30 g vanilkového pudinkového prášku bez lepku
- 30 g bezlepkové mouky
- 30 g mletých lískových ořechů
- 60 g rýžové mouky
- 4 lžíce kukuřičného sirupu
- 1 lžička jedlé sody
- 4 lžíce ořechového másla z lískových ořechů
- 50 g pohankových vloček
- pečicí papír
Postup
- Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Až trochu vychladne, dáme ji do robotu a rozmixujeme na pyré.
- Přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce a kukuřičný sirup a krátce promixujeme. Pak do směsi vmícháme obě mouky, mleté ořechy, vanilkový pudinkový prášek a jedlou sodu.
- Koláčovou formu vysteleme pečicím papírem a naplníme ji připraveným těstem (asi jeden hrnek těsta si necháme stranou a přidáme do něj ořechové máslo a vločky a krátce vše promixujeme). Na povrch koláče rozetřeme ořechovou pastu.
- Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 50 až 55 minut.
Sleduj nás i na sociálních sítích: