Oves je obilí nejbohatší na živiny. Je bohatý na fosfor, železo a vitamín B1. Obsahuje dvakrát více tzv. zdravého tuku než pšenice a více lehce stavitelných proteinů a sacharidů, které se pomalu vstřebávají, a proto dokáže poskytnout tělu zásobu energie na několik hodin.
Ovesná mouka se přidává do těst z pšeničné mouky pro svou ovesnou chuť, schopnost dělat těsto křehčí a vláčnější a v kuchyni je vhodná pro snížení obsahu lepku. Ovesnou mouku můžete použít také na přípravu slaných i sladkých těst, kaší, k zahuštění polévek a omáček. Lze ji přidat také do chlebového těsta (maximálně cca. 30%), aby došlo k vykynutí. Ovesná mouka obsahuje lepek a není vhodná pro celiatiky a bezlepkovou dietu.
Energie: |
1524 kJ/364 kcal |
Bílkoviny: |
13,1 g |
Sacharidy/cukry: |
68,1 g / 1,5 g |
Tuky / nasycené: |
6,9 g / 1,1 g |
Vláknina: |
7,2 g |
Sůl: |
<0,01 g |