Díky svým přínosům pro zdraví je ceněna již tisíce let. Jako koření se používala již ve starém Egyptě. Dříve byla skořice vzácná a cenná a byla považována za dar vhodný pro krále. V dnešní době je skořice v každém supermarketu a používá se jako přísada do různých jídel a receptů.
Je však nutné rozeznávat dva hlavní druhy skořice: Cejlonská "pravá" skořice (Cinnamomum zeylanicum/verum) a běžněji užívaná Skořice čínská (Cinnamomum cassia). Cejlonská skořice obsahuje výrazně méně sloučeniny kumarinu, což je toxin, který může mít při vyšších dávkách řadu nepříznivých vedlejších účinků. Cejlonská skořice je tak oproti klasické skořici mnohem bezpečnější pro běžné užívání a to také pro děti. Mimo to je cejlonský skořice jemnější, sladší a méně hořká.
Skořice se získávána řezáním stonků skořicovníků. Vnitřní kůra se pak extrahuje a dřevnaté části se odstraní. Po vysušení se z ní vytvoří proužky, které se stočí do typických skořicových ruliček a ty jsou dále rozemlety na skořicový prášek.
Použití:
Použijte kdykoliv během dne na dochucení jakéhokoliv pokrmu. Pro zvýšení inzulínové senzitivity se doporučuje užít 1 čajovou lžičku vždy 20 minut před každým jídlem
Balení: 200 g
Minimální trvanlivost: viz obal
Upozornění: skladujte v suchu, v uzavřeném obalu. Výrobek může obsahovat lepek, arašídy a jiné ořechy, sezam, sóju, celer, hořčici, lupinu a SO2 vzhledem k balení v zařízení, kde je produkt v kontaktu s výrobky obsahující tyto alergeny.
Tabulka nutričních hodnot: |
na 100 g |
Energetická hodnota
|
957 kJ / 228 kcal
|
Tuky
|
0,8 g
|
z toho nasycené mastné kyseliny
|
0,5 g
|
Sacharidy
|
27 g
|
z toho cukry
|
1 g
|
Bílkoviny
|
3 g
|
Vláknina
|
53 g
|
Sůl
|
0,06 g
|
Složení: 100% Cejlonská skořice (Cinnamomum verum), mletá
Upozornění: skladujte v suchu, v uzavřeném obalu. Výrobek může obsahovat lepek, arašídy a jiné ořechy, sezam, sóju, celer, hořčici, lupinu a SO2 vzhledem k balení v zařízení, kde je produkt v kontaktu s výrobky obsahující tyto alergeny.