Můj účet
Přihlášení
Menu

Vejce a zvýšení cholesterolu

Kolik vajec je optimální množství pro člověka konzumovat za týden tak, aby nedocházelo k extrémnímu zvyšeování cholesterolu a je pravda, že cholesterol zvyšují mimo jiné i nasycené tuk například z mléčného tuku a masa?

Dobrý den,

Otázka je trošku složitější. Ve většině případů cholesterol přijímaný ve stravě hladinu cholesterolu ovlivňuje minimálně, protože tělo si umí jeho hladinu regulovat. Pouze u lidí s geneticky podmíněným přílišným vstřebáváním, výrazně hladinu cholesterolu v krvi zvyšuje. V případě nasycených mastných kyselin je to spíše otázka jejich složení, ale všeobecně se stále příliš vysoký příjem nasycených mastných kyselin považuje za jeden z rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních chorob. Z mého pohledu jde o přílišné zjednodušení MK. Za mnohem větší problém kardiovaskulárních onemocnění považuji nadbytečný příjem omega 6 PNMK a tudíž i nerovnováhu příjmu Omega 3 a 6. Více jsme cholesterolu věnovali v tomto videu. 

přeji pěkný den,

Ing. Petr Havlíček