Bílkoviny potřebujeme pro regeneraci svalové hmoty, poškozené intenzivním tréninkem, a pro dodání potřebného množství aminokyselin nezbytných k tvorbě bílkovin, které podporují růst svalů. Dávkování proteinu je závislé na příjmu bílkovin z běžné stravy, tělesné hmotnosti a intenzitě cvičení.
1. Spočítejte si přibližně příjem bílkovin ze stravy. Každá potravina má na svém obalu uvedené nutriční hodnoty. Nás v tomto případě zajímají bílkoviny. Pokud snídáte chleba se sýrem a šunkou, jogurt a čaj, zjistíte si obsah bílkovin jednotlivých položek, takto si spočítáte příjem bílkovin během celého dne.
2. Nyní stačí porovnat hodnotu příjmu bílkovin z běžné stravy za den a dle vašeho požadovaného denního příjmu bílkovin doplnit proteinem na požadovanou hodnotu.
V tomto videu trenér Jirka Vacek vysvětluje, jaký je nejlepší typ proteinu pro podporu růstu svalů. Popisuje druhy proteinů a ani veganské alternativy nezůstanou bez povšimnutí.
V současné době je uznávanou normou pro příjem bílkovin u silových sportovců 1,6 – 2,4 g bílkovin na 1 kg aktivní tělesné váhy. Široké rozpětí je zde uvedeno záměrně. Začínajícímu cvičenci stačí pro růst svalové hmoty denní množství bílkovin do 2 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Zkušenější sportovec s vyšším podílem aktivní tělesné hmoty a celkově vyšší hmotností se bude pohybovat v příjmu nad 2 g. Také žena nepotřebuje jíst takové množství bílkovin jako muž. U většiny lidí, organismus více než 2,5 g bílkovin na 1 kg hmotnosti není schopen využít.
Proteinový nápoj lze konzumovat prakticky kdykoliv během dne na doplnění požadovaného příjmu bílkovin. V tréninkové dny je vhodné konzumovat dávku po tréninku (ideálně rychle vstřebatelný 100% syrovátkový protein) a další dávku, pokud potřebujete, během dne jako svačinu mezi jídly (vhodné jsou např.vícesložkové proteiny). Protein je možné také přidat do jídla k navýšení příjmu bílkovin, jako jsou vločky, kaše, tvaroh nebo smoothie v kombinaci s proteinem nebo večer protein jako druhá večeře.
Ano, nezáleží na tom v čem proteinový prášek rozmícháte. Pokud si počítáte kalorie, nezapomeňta k proteinu připočítat i množství mléka, ať máte přesný údaj o přijatých kaloriích a makroživinách.
Ne, bílkovina je pořád bílkovina. Je to stejné jako s masem, vajíčkem a dalšími zdroji bílkovin. Potraviny také prochází před konzumací tepelnou úpravou. Stejně tak bílkovina v proteinu se tepelnou úpravou neznehodnotí. Jen malá estetická (a vlastně i chuťová) poznámka, některé proteiny se teplem hrudkovatí. Ovšem bílkoviny, ty si v sobě zachovávají tak i tak.
Trenér Jirka Vacek odpovídá na další otázky ohledně užívání proteinů v tomto videu:
Mohlo by Vás zajímat:
Pomáhají při regeneraci, tvorbě a růstu svalové hmoty a slouží jako zdroj energie.Celkově esenciální aminokyseliny plní širokou škálu klíčových funkcí, které jsou zásadní pro celkové zdraví a optimální výkon těla.
Na trhu existuje široká škála přetréninkovek s různým složením, které mají buď podobný nebo i odlišný účinek. Jaké jsou jednotlivé složky nakopávačů a k čemu slouží, se dočtete v dnešním článku.