Konopné proteiny se získávají lisováním a mletím konopných semen. Obsahují přibližně 50 % bílkovin, což je nižší hodnota než u syrovátkového proteinu. Pro dosažení maximálního využití konopného proteinu je ideální kombinovat ho s jinými rostlinnými zdroji bílkovin jako je hrachový nebo rýžový protein. Konopný protein bsahuje všech 23 aminokyselin, včetně 8 esenciálních, které jsou pro tělo nezbytné a dodávají se pouze stravou. Mimo jiné obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, 6 a 9, z nichž je to kyselina linolová a kyselina linolenová, které jsou nezbytné pro výměnu elektrických impulsů ve tkáních. Neobsahuje lepek ani laktózu a jeho vstřebatelnost je až 90%.
Hlavní výhodou konopného proteinu je to, že je vhodný nejen pro vegany, ale také pro lidi trpící intolerancí laktózy. Konopný protein je bez lepku, proto je vhodné i pro celiaky.
Protein můžete užívat různými způsoby v závislosti na preferencích a cílech. Vegan proteiny jsou ideální pro konzumaci samostatně s vodou či rostlinným mlékem. Rostlinný protein můžete přimíchat do své oblíbené kaše, musli nebo si z něj udělat lahodné smoothie s ovocem. Využijete ho i při pečení, kdy dezertům dodáte kvalitní dávku bílkovin. Navíc pokud použijete ochucený protein není často třeba přidávat žádné jiné sladidlo nebo cukr.
Rostlinné proteiny mají hutnější konzistenci a mohou občas trochu padat na jazyk. Narozdíl od syrovátkového proteinu, ze kterého se stane nápoj připomínající mléčný shake, u vegan proteinu můžete stále cítit strukturu prášku. Je to způsobeno tím, že rostlinný protein není 100 % rozpustitelný ve vodě, ale výrobci už umí protein zpracovat na zcela jemňounký prášek, kde strukturu často ani nepoznáte a trávicí enzymy ve vašem zažívacím traktu si poradí s tím, aby se vše dokonale vstřebalo.