Můj účet
Přihlášení
Menu

Sójové proteiny

Co je sójový protein a jak funguje?

Sójový protein je druh rostlinného proteinu ze sójových bobů. Je velmi oblíbený mezi vegany a vegetariány, protože obsahuje vysoký podíl bílkovin. V sójovém protein je 65 - 80 % bílkovin. Sójové proteiny jsou populární mezi sportovci, vegany a vegetariány a lidmi, kteří se snaží zvýšit svůj příjem bílkovin z rostlinných zdrojů. Je vhodný také pro jedince s intolerancí laktózy a lepku.

Pro koho je sójový protein vhodný? 

Hlavní výhodou sójového proteinů je to, že je vhodný nejen pro vegany, ale také pro lidi trpící intolerancí laktózy. Sójový protein je bez lepku, proto je vhodné i pro celiaky. 

  • Vegani a vegetariáni.
  • Lidé s problémy s trávením laktózy a celiaci (problém s trávením lepku)
  • Sportovci, kteří se snaží budovat svalovou hmotu a upřednostňují rostlinné proteiny.
  • Lidé, kteří se snaží zhubnout a potřebují zvýšit svůj příjem bílkovin.
  • Osoby, které chtějí rozmanitost ve svém jídelníčku pomocí rostlinných proteinů.
  • Lidé, kteří potřebují zvýšit celkový příjem bílkovin ve své stravě.

Jak používat sójový protein?

Protein můžete užívat různými způsoby v závislosti na preferencích a cílech. Vegan proteiny jsou ideální pro konzumaci samostatně s vodou či rostlinným mlékem. Rostlinný protein můžete přimíchat do své oblíbené kaše, musli nebo si z něj udělat lahodné smoothie s ovocem. Využijete ho i při pečení, kdy dezertům dodáte kvalitní dávku bílkovin. Navíc pokud použijete ochucený protein není často třeba přidávat žádné jiné sladidlo nebo cukr.

  • Smíchejte s vodou nebo mlékem: Většinu proteinových prášků lze snadno smíchat s tekutinou, jako je voda, mléko (mléčný nebo rostlinný nápoj) nebo džus. Doporučený poměr závisí na konkrétním proteinu, takže si přečtěte pokyny na obalu. Obvykle se používá 1-2 odměrky proteinu na 200-300 ml tekutiny.
  • Používejte šejkry nebo mixéry: Pro snadné smíchání proteinového prášku s tekutinou je doporučeno používat šejkry nebo mixéry. To zajistí, že se prášek dobře rozpustí a nezůstanou hrudky.
  • Protein konzumujte podle potřeby: Proteinový doplněk lze konzumovat podle potřeby. Mnoho lidí volí konzumaci proteinového nápoje po tréninku nebo jako svačinu mezi jídly. 
  • Do kaše nebo tvarohu: Protein můžete také použít do kaše, pudinku nebo tvarohu. Jídlo získá větší podíl bílkovin bez tuku a cukru a pokud používáte ochucený protein, jídlo příjemně ochutí a vy tak nemusíte přidávat žádné jiné sladidlo.
  • Při pečení: Protein můžete použít i do svého oblíbeného koláče nebo buchty. Vykouzlíte tak fitness dezert, který bude chutnat skvěle, navíc bude mít větší podíl bílkovin a díky sladidlu v proteinu můžete ubrat na cukru. Inspirujte se našimi fitness dezerty.

Jak chutná rostlinný protein?

Rostlinné proteiny mají hutnější konzistenci a mohou občas trochu padat na jazyk. Narozdíl od syrovátkového proteinu, ze kterého se stane nápoj připomínající mléčný shake, u vegan proteinu můžete stále cítit strukturu prášku. Je to způsobeno tím, že rostlinný protein není 100 % rozpustitelný ve vodě, ale výrobci už umí protein zpracovat na zcela jemňounký prášek, kde strukturu často ani nepoznáte a trávicí enzymy ve vašem zažívacím traktu si poradí s tím, aby se vše dokonale vstřebalo.

Zobrazit více
Zobrazit méně
Zobrazit více
Zobrazit méně
Filtry
Zobrazeno 4 produkty
  • Značky
  • Příznaky
  • velikost balení
  • příchuť