Správné fungování trávicího systému je podmínkou toho, abychom mohli bez omezení žít aktivně a dělat vše, co nás baví. Zároveň je klíčové pro vstřebávání živin a pro zdraví střevního mikrobiomu. Svou roli hraje také při podpoře imunitního systému. V dnešní době přitom existuje hned několik faktorů, které mohou naše trávení každodenně narušovat.
Podpora trávení je vhodná pro všechny, kteří si alespoň u jednoho z uvedených bodů řekli: „Ano, to se mě týká.” Na našem e-shopu nabízíme různé způsoby, jak trávení podpořit. Více se o nich dozvíte v jednotlivých podkategoriích.
Účinky probiotik jsou různorodé a zahrnují posílení imunitního systému, podporu zdravého trávení, vstřebávání živin a regulaci střevní mikroflóry. Probiotika pomáhají udržovat rovnováhu mezi prospěšnými a potenciálně škodlivými bakteriemi ve střevech, což může vést ke snížení střevních potíží, jako jsou průjem, zácpa a nadýmání. Zároveň pomáhají zlepšovat odolnost vůči infekcím a zlepšovat obranyschopnost. Probiotika také mohou mít pozitivní vliv na zánětlivá onemocnění střeva, alergie, kožní problémy, a dokonce i na duševní zdraví, jako jsou úzkost a deprese.
Probiotika jsou používána jak v rámci preventivní, tak doplňkové léčby. Určitě by neměla chybět v případě antibiotické léčbě, která negativně ovlivňuje přirozený střevní mikrobiom. Probiotika by přitom měla být užívána jak v rámci antibiotické léčby, tak po ní.
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které hrají klíčovou roli při rozkladu potravy v našem trávicím systému ze složitých molekul na jednodušší, snadněji vstřebatelné formy. Bez dostatečného množství těchto enzymů by se trávení zpomalilo a živiny by nebyly správně vstřebávány. Trávicí enzymy jsou důležité pro optimálního vstřebávání živin, regeneraci a rekonvalescenci i pro podporu trávení, metabolismu a imunitního systému.
Trávicí enzymy jsou produkovány buď v našem těle, nebo mohou být získávány z potravy a doplňků stravy. Přirozeně se vyskytují například v ovoci (ananas, papája, mango, avokádo), zázvoru, medu, kysaných mléčných výrobcích a fermentované zelenině. U některých osob, u nichž nejsou trávicí enzymy dostatečně zastoupené v běžném jídelníčku, může být vhodné zvýšit jejich příjem formou doplňků stravy.
Dostatečný příjem vlákniny pomáhá snižovat množství energie v potravě a hmotnost, udržet hladiny cukru a cholesterolu v krvi v normě, zlepšovat peristaltiku střev a odstraňovat a zmírňovat zácpu. Dále je důležité zmínit prebiotickou funkci vlákniny, kdy slouží jako potrava pro střevní mikrobiom. Vláknina podporuje růst prospěšných bifidobakterií, které produkují látky s antibiotických a imunomodulačním účinkem a brání růstu nežádoucí střevní mikroflóry.
Mějte svůj krevní cukr a chuť na sladké pod kontrolou
Značkový probiotický preparát Lactospore® s 1,5 miliardy probiotických spór a vitamin d3.