Ořechy a semínka jsou nepostradatelnou součástí zdravého stravování. Ořechy jsou oblíbené pro svou křupavou konzistenci a mnoho využití v kuchyni. Jejich atraktivitu zvyšuje nejen výborná chuť, ale i obsah bílkovin, zdravých tuků, vitamínů i minerálů. V této kategorii si můžete vybrat mezi klasickými variantami, jako jsou arašídy, mandle či lískové ořechy nebo se nechat okouzlit exotičtějšími ořechy, například para, kešu nebo makadamovými ořechy. U oříšků nikdy neuděláte chybu, ať už si je dopřáváte samotné, v jogurtu nebo je používáte v kuchyni.
Ořechy jsou nejen chutnou pochoutkou, ale také výživnou hodnotou. Každý druh ořechů má svou jedinečnou chuť a vlastnosti. Obecně jsou ořechy bohaté na zdraví prospěšné tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Zde je rychlý přehled o několika druzích ořechů a jejich zdravotních přínosů:
Arašídy (podzemnice olejná) se správně řadí do skupiny luštěnin. Arašídy jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, antioxidantů a důležitých minerálů, jako je hořčík a draslík. Díky svému obsahu zdravých tuků mohou pomoci podpořit zdraví srdce a snížit hladinu cholesterolu. Navíc arašídy mohou pomoci udržet pocit sytosti, což může být užitečné při kontrolování hmotnosti. Můžete je použít k dochucení a ozdobení oblíbené ovesné kaše, palačinek nebo lívanců. Skvělé jsou taky do omáček, zejména těch asijských. Tím nejen že přidáte skvělou chuť, ale také zvýšáte výživnou hodnotu jídla.
Mandle jsou bohatým zdrojem zdravých nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke snižování hladiny cholesterolu. Kromě toho jsou plné bílkovin, vlákniny, vitaminů, antioxidantů a minerálních látek, zejména vitaminu E. Jíst je můžete samotné, přidat do jídla, nebo využít k přípravě domácího mandlového mléka.
Lískové ořechy jsou význačné svou jemnou a oříškovou chutí. Lískové ořechy jsou bohaté na bílkoviny a obsahují velké množství minerálů jako jsou draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, mangan, železo a vitamíny B1, B2, B6, C, D, E a kyselinu listovou. Mají přibližně 62% tuků a velkou část tvoří mono nenasycené mastné kyseliny. Naopak jsou relativně chudé na sacharidy. Proto jsou vhodné i při různých dietách a low carb stravě. Díky obsahu vlákniny podporují trávení a pomáhají udržovat pocit sytosti.
Kešu oříšky jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo nezbytné pro udržení dobrého zdraví. Kešu jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, včetně důležité kyseliny listové a minerálů. Kešu jsou dokonce jedním z nejbohatších přírodních zdrojů hořčíku. Kešu jsou skvělé samy o sobě, ale lze je také skvěle začlenit do různých sladkých i slaných pokrmů a dezertů. Oblíbené jsou zejména ve veganské kuchyni.
Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Kromě toho obsahují vlašské ořechy vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. V porovnání s jinými ořechy jsou vlašáky nejvýraznějším zdrojem antioxidantů. Ořechy obsahují polyfenoly, ALA omega-3, hořčík a arginin, což uspokojí ty, kdo dbají na zdravý životní styl. Nízký obsah sacharidů přijde vhod zejména vyznavačů low carb a keto diety a vysoký podíl zdravých tuků a bílkovin potěší sportovce.
Para ořech, známý také jako brazilský ořech. Vyniká svou nasládlou chutí oříšků, kterou doprovází příjemná lehká hořkost. Podobně jako ostatní ořechy, i para jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které hrají klíčovou roli v udržování zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Obsahují dostatek vlákniny a důležité mikronutrienty, včetně mědi, fosforu, zinku, hořčíku a vitaminu E. Věděli jste, že jeden ořech pokryje až 150 % doporučené denní dávky selenu? Selen hraje důležitou roli v podpoře štítné žlázy, posilování imunitního systému a ochraně našich mozkových buněk.
Pekany jsou ořechy, které se vyznačují bohatou ořechovou chutí, která lidem často připomíná vánoce. Obsahují nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, a jsou bohaté na minerální látky. Stejně jako jiné druhy ořechů mají i pekany vysokou výživovou hodnotu. Pekanové ořechy využijete i v kuchyni na mnoho různých způsobů. Jsou skvělé pro přípravu pomazánek, směsí na pečivo, do jogurtů, müsli, dezertů a dokonce i v zeleninových salátech.
Po křupnutí se v puse rozlije sladce smetanová chuť. Makadamové ořechy mají obsah tuků převyšující 70 %. Dietáři se možná vyděsí, avšak v rámci vyváženého jídelníčku mají ořechy hodně co nabídnout. Obsahují velké množství zdravých tuků a jsou skvělým zdrojem esenciálních aminokyselin (EAA). Makadamové oříšky obsahují vitamíny a minerální látky, mezi nimiž najdeme mangan, měď a thiamin (vitamin B1).
Množství kalorií v ořeších se liší v závislosti na druhu ořechů. Obecně platí, že ořechy mají poměrně vysoký obsah kalorií, protože jsou bohaté na tuky, ačkoli také poskytují bílkoviny, vlákninu a různé vitamíny a minerály. Zde jsou přibližné hodnoty kalorií na 100 gramů pro některé běžné druhy:
Ořechy jsou skvělou potravinou plnou chutí a výživovými výhodami. Můžete je využít jako svačinu i v receptech. Nejlepší je experimentovat a zkoušet, jaké ořechy a jaké množství vám nejvíce chutná v různých typech jídel. Ořechy jsou nejen chutné, ale také zdravé. Zde je několik způsobů, jak je použít:
✏️ Chcete další tipy, ořechy zakomponovat do jídla? Získejte nové nápady na každodenní stravování a pusťte se do cesty ke zdravějšímu životnímu stylu s našimi fitness recepty. Podívejte se na náš blog do oddělení FITNESS RECEPTY.
Ořechy je vhodné skladovat tak, aby zůstaly čerstvé a chráněné před životními škůdci. Správné skladování pomáhá zachovat chuť a kvalitu ořechů a zabraňuje znehodnocení jejich živin. Zde je několik tipů, jak je správně skladovat:
Ořechy jsou energeticky bohatá potravina, což znamená, že obsahují relativně hodně kalorií v malém množství. Určitě si je můžete vychutnat i v redukčním jídelníčku v dietě, ale záleží na množství. Pokud si dáte pár ořechů do snídaně nebo k svačině, nic tím nezkazíte. Ořechy mohou být součástí vyvážené stravy, ale nadměrná konzumace může zvýšit kalorický příjem.
Samozřejmě, děti mohou konzumovat ořechy, pokud nejsou alergické na ořechy a nejsou přítomny jiné zdravotní důvody, které by tomu bránily. Ořechy mohou být dokonce zdravým a chutným zdrojem živin pro dětskou stravu. Jako s každou jinou potravinou je důležité dbát na množství. Ořechový krém je kalorickou potravinou, takže doporučujeme dodržovat míru a nepřehánět to.
Na našem e-shopu najdete prémiové ořechy samostatně, ve směsích nebo ochucené solí, kořením nebo čokoládou. Vybrané produkty splňují zásady Vegan, BIO a z naší nabídky si vyberou i ti, kteří dávají přednost výrobkům českého původu.
Kešu oříšky s typickou nasládlou a krémovou chutí, obsahují spoustu živin a antioxidantů
Vlašské ořechy jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3% sacharidů (cukrů). Nachází se v nich železo, selen, zinek, draslík, vitamín E a skupina vitamínů řady B.
Kešu ořechy obsahují nižší obsah tuků než většina jiných ořechů – přibližně 82% těchto tuků jsou nenasycené mastné kyselin a asi 66% z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononesycené tuky, které jsou zdravé pro srdce.
Mandle natural, které mají velmi jemnou chuť a jsou skvělými zdrojem kvalitních tuků
Para ořechy disponují podobnými zdravotními výhodami jako ostatní druhy ořechů. V jedné věci jsou však výjimečné.
Je-li Vám zdravý životní styl blízký, tak určitě víte, že mandličky to jistí! Tyto jsou bez slupky a chutnají famózně.
Jsou stravitelnějsí než většina ostatních ořechů – obsahují velké množství vlákniny.
Odměňte své tělo a chuťové buňky medvědím mixem oříšků a sušeného ovoce.
Pistácie jsou známé svojí typickou barvou a chutí. Díky svému vysokému obsahu, zdravých tuků, vlákniny, provitamínu A, vitamínů skupiny B (B1, B2, B3), Vitamínu E, hořčíku, zinku a selenu se řadí mezi superpotraviny.
Ořechy, které se mohou pochlubit tak skvělou chutí a kvalitou.
Plody stromu maccadamia, známá jako makadamské ořechy , obsahují až 74 % tuků. Jejich proteiny jsou plnohodnotné, třebaže mají málo methioninu (ten se dá lehce doplnit kombinací s celozrnnými obilninami).
Arašídy neboli plody podzemnice olejné jsou ve skutečnosti luštěninou a jsou příbuzné fazolím, čočce a sóje, přestože ji u nás řadíme mezi oříšky.
Nejsou skvělé jako pamlsek, ale jsou neuvěřitelně zdravé. Mandle obsahují 75 mg vápníku, 200 mg draslíku a 76 mg hořčíku. Příjem těchto látek pomáhá snižovat vyšší krevní tlak.
Kokosové ostrovy jak je neznáte. Tento strouhaný kokos zaručeně vnese exotickou chuť a delikátní aroma do vašeho (nejen) vánočního pečení.
S našimi loupanými pistáciovými jádry vás nečekají zlomené nehty, jen božská chuť.
Ořechy, které se mohou pochlubit tak skvělou chutí a kvalitou.
Kokosové chipsy se získávají z dužiny kokosového ořechu. Kokosový ořech je velmi bohatý na minerály, zejména na hořčík, kterého obsahuje více než potraviny živočišného původu.
Prémiové mandle z Kalifornie.
Kokosové chipsy se získávají z dužiny kokosového ořechu. Kokosový ořech je velmi bohatý na minerály, zejména na hořčík, kterého obsahuje více než potraviny živočišného původu.
Pražené kokosové chipsy jsou výtečným doplňkem k snídani, k pečení nebo jen pro ujídání z misky.
Oříšky jsou zdravá věc, to je jasná zpráva! A co teprve když jde o pekanové ořechy. Obsahují až 70% tuků. Jsou bohaté na omega mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu provitamin A, vitaminy skupiny B a draslík, fosfor, zinek, vápník a železo.
Bioaktivní kokosová dužnina v prášku zpracovaná za studena z kvalitních kokosových ořechů pocházejících Filipín.
Jak udělat z chuťově dokonalého ořechu ještě dokonalejší? Přece skvělým pražením, které podtrhne příjemnou sladkost i kořeněnou vůni.
Para ořechy disponují podobnými zdravotními výhodami jako ostatní druhy ořechů. V jedné věci jsou však výjimečné.
Strouhaný kokos s typickou aromatickou vůni, která dodá vašim pokrmům exotický nádech