Široká nabídka produktů, která zahrnuje zdravější alternativy k tradičnímu cukru. V této kategorii najdete i přírodní ochucovadla a sladidla, která slouží k oslazení jídel a nápojů bez kalorií. Produkty jsou oblíbené nejen u lidí, kteří sledují svůj energetický příjem, snaží se o redukci hmotnosti, ale mezi všemi příznivci zdravého stravování.
Které alternativy cukru jsou nejlepší a nejzdravější? Existuje několik různých sladidel, která lze použít jako náhradu za cukr. Tato sladidla oceníte zejména, pokud se snažíte omezit příjem jednoduchých sacharidů.
Stevie, přírodní téměř bezkalorické sladidlo získávané z listů rostliny Stevia rebaudiana. Sladkost stévie je způsobena přítomností steviol glykosidů v jejích listech, které se rychle metabolizují v těle a nepřidávají žádné kalorie. Stévie má také minimální vliv na glykemický index, což ocení zejména lidé, kteří si musí hlídat hladinu krevního cukru - diabetici. Stévie se často používá jako sladidlo do nápojů, dezertů, a do různých potravinových výrobků a seženete ji i jako klasické sladidlo v podobě kapek, tablet nebo prášku. Stévie je také oblíbeným sladidlem v doplňcích stravy.
Náš tip: Přírodní sladidlo ze Stévie ráda používá i značka Prom-in, od které seženete předtréninkový doplněk Prom-in Serious PRE Natural 750 g, protein Prom-in CFM Clean 1000 g, ale i Vitamín C nebo 100% Magnesium Bisglycinate 390 g.
Stevie je známá výraznou sladkostí. Listy přirozeně obsahují sladké chemické látky nazývané steviol glykosidy, díky kterým jsou až 150x sladší než cukr a přesto mají minimální kalorickou hodnotu.
Erythritol můžeme označit jako "přírodní" sladidlo, protože jeho výchozí látka, glukóza, která je získávána z přírodních zdrojů, jako je kukuřice, pšenice nebo hroznový cukr. Samotný erythritol je produkt fermentace glukózy pomocí mikroorganismů, což je proces, který se v přírodě vyskytuje. Erythritol má velmi nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je ideální jako náhrada cukru pro diabetiky a lidi, kteří se snaží udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Erythritol se běžně používá jako sladidlo do potravin a nápojů, včetně cukrářských výrobků, žvýkaček bez cukru, diabetických produktů a light nápojů. Může být také používán při vaření a pečení jako náhrada cukru.
Erythritol má nižší sladivost než běžný cukr (sacharóza). Jeho sladkost se obvykle pohybuje kolem 60-80 % sladkosti sacharózy. To znamená, že abyste dosáhli stejné sladkosti jako cukr, budete muset použít více erythritolu. Doporučujeme použít 1,3 až 1,5 krát více erythritolu než cukru, abyste dosáhli ekvivalentní sladkosti. I přes nižší sladivost je erythritol oblíbeným sladidlem, díky nízké kalorické hodnotě.
Xylitol je sladidlo, které se vyrábí z přírodních zdrojů fermentací, proto ho můžeme označit jako "přírodní" sladidlo i přesto, že spadá i do kategorie průmyslově zpracovaných potravin. Bez zpracování, by jej nebylo možné získat. Xylitol se získává z kůry břízy, která ho obsahuje velké množství. Xylitol můžeme označit jako zdravější náhradu cukru, díky své sladivosti, nižší kalorické hodnotě. Xylitol snižuje tvorbu zubního plaku a kyseliny v ústech a pomáhá předcházet zubnímu kazu, což se nedá říct o klasickém cukru.
Xylitol má chuť a sladkost velmi podobnou cukru (sacharóze). Jeho sladivost se pohybuje kolem 95 - 100 % sladkosti cukru (sacharózy), ale má o polovinu méně kalorií. Můžete dát stejné množství xylitolu, abyste dosáhli ekvivalentní sladkosti.
✏️ Chcete péct a vařit zdravěji, ale neznáte žádné recepty? Získejte nové nápady na každodenní stravování a pusťte se do cesty ke zdravějšímu životnímu stylu s našimi fitness recepty. Podívejte se na náš blog do oddělení FITNESS RECEPTY.
Sirupy jsou často vyrobené z přírodních surovin (datle, rýže, agáve…), které jsou oblíbené pro dochucení nápojů, dezertů a dalších pokrmů. Tyto sirupy se vyrábějí z různých surovin a mají různé chuťové a vůně. Zde je několik příkladů přírodních sirupů:
Ano, děti mohou jíst sladidla, ale s mírou. Sladidla jsou látky, které dodávají potravinám sladkou chuť, ale neobsahují kalorie. Je důležité věnovat pozornost tomu, jaké sladidlo se používá a v jakém množství. Některá sladidla jsou obecně považována za bezpečná pro děti, jako je stevie, xylitol, erythritol nebo sukralóza, když jsou konzumována v rozumném množstvích. Pokud pečete koláč a přidáte do něj místo cukru sladidlo nebo chcete občas osladit nějaký dezert je to v pořádku, ale je třeba myslet na to, že ať už cukr nebo sladidla bychom, neměli bychom to s nimi přehánět.
Lehce rozpustný sirup s vysokou sladivostí. Obsahuje minimální množství cukru, tudíž je vhodný i pro diabetiky a lidi vyhledávající zdravý životní styl.
Zlaté Slazení je výsledkem několikaletého výzkumu a vývoje. Na trh jsme přivedli unikátní produkt. Stévie konečně chutná jako cukr!
Low Carb sladidlo nové generace vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky.
Stevia Plus kapky 50 ml - 100% přírodní náhrada cukru. Vhodné pro diabetiky. 0 kalorií. Neobsahuje žádné konzervační látky.
Alternativa k běžnému cukru s nulovou kalorickou hodnotou.
Je zcela bez lepku, bez laktózy, bez konzervačních látek, bez soli, s vysokým obsahem vlákniny.
Třtinový cukr s obsahem pravé vanilky.
Je zcela bez lepku, bez laktózy, bez konzervačních látek, bez soli, s vysokým obsahem vlákniny.
Je zcela bez lepku, bez laktózy, bez konzervačních látek, bez soli, s vysokým obsahem vlákniny.
Zcela jedinečné přírodní sladidlo téměř bez kalorií, vyráběné z kořene čekanky.
Datlový sirup je zkrátka vynikající, velmi oblíbený, děti ho milují. Je velmi výrazný a na ochucení stačí malé množství. Datlový sirup je báječný jen tak nebo s miskou krupicové kaše.
Sirup k dochucení jakéhokoliv pokrmu připomínající lahodný karamel.
Low carb stolní sladidlo nové generace vyrobené patentovanou metodou z kořene čekanky a rostlinné vlákniny.
Erythritol je vhodná náhrada klasického cukru či umělých sladidel s GI 0.
Xylitol neboli březový cukr má stejnou sladivost jako běžný cukr a nízký glykemický index.
Jsou slazeni pouze stévií a maltitolem, poslouží jako alternativa běžných gumových medvídků.
Z velké části je rozpustná vláknina při průchodu střevem živnou půdou pro bakterie, kde podporuje růst střevní mikroflóry.
Bio skořicový cukr slouží jako přísada na pečení a zvýraznění chuti kynutých, třených a piškotových těst.
Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné použití.
Až o 40% nižší energetická hodnota a glykemický index oproti běžnému cukru a jiným sladidlům.
Low Carb sladidlo nové generace vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky.
Tento zajímavý druh cukru se vyrábí z mízy květů kokosových palem. Hodí se všude tam, kam byste použili třtinový cukr
Čekankové slazení obsahuje jen 5% sacharidů, což je 10-15x méně než obsahuje agávový sirup a javorový sirup.
Karob je zajímavou alternativou čokolády v biokvalitě.
Zdravější alternativa slazení, vyrobeno z přezrálých datlí a s výraznou chutí
Krásně vybarvené krystaly bohaté na melasu dodají šmrnc, plnou chuť i vůni domácím limonádám i dezertům.
Sirup husté konzistence a zlatavé barvy v biokvalitě. V teplé i studené kuchyni ho můžete používat ke slazení pokrmů a nápojů.
Obsahuje až o 95% méně cukru a 45% méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup, agávový sirup,…).
Sladidlo na bázi sukralózy v prášku bez přidaného cukru, bez lepku a palmového oleje, s inulinem.